IPL aparati za trajno uklanjanje dlačica

blog x

Možda razmišljate o investiranju u IPL uređaj, ali niste sigurni da li je vredno potrošiti toliko novca. Evo nekoliko ključnih informacija koje treba da imate na umu pre nego što donesete odluku o kupovini.

Kako se rešiti tih malih neželjenih gostiju na našem telu? Dlake, te sitne dlačice se uporno vraćaju. Neki koriste brijače kao oružje, drugi vosak, treći depilacijske kreme, a mudriji biraju IPL uređaje – svojevrsne “svetlosne talase” za eliminaciju dlačica! Oni koriste metodu koja se oslanja na selektivnu apsorpciju svetla od strane tamnih pigmenata u dlačicama, što rezultira njihovim postepenim izbledanjem i smanjenjem rasta.Sada možete postati gospodari svog tela sa svežom i glatkom kožom zahvaljujući ovim modernim inovativnim aparatima. Pre nego što se odlučite za svoj IPL aparat, važno je razumeti ključne aspekte ovog tehnološkog rešenja.

image

Razlika između lasera i IPL-a

Iako se često koristi kao sinonim, važno je napomenuti da aparati za fotoepilaciju kod kuće, poznati kao IPL (Intense Pulsed Light), nisu isti kao laserska epilacija. Glavna razlika leži u načinu korišćenja svetla. Laser koristi jedan monohromatski svetlosni talas, što znači da emituje svetlo sa samo jedne talasne dužine. S druge strane, IPL uređaji koriste polihromatski svetlosni talas, što znači da emituju svetlo sa različitim talasnim dužinama, obuhvatajući širi spektar svetlosti. Ovo ima praktične posledice. Laserom se može precizno ciljati na pojedinačne folikule koristeći određenu talasnu dužinu. S druge strane, IPL uređaj emituje svetlosne talase različitih dužina širom tretirane oblasti, što ga čini manje preciznim, ali bržim u upotrebi.

Ko može koristiti IPL aparate?

IPL uređaji su najefikasniji na osobama sa svetlom kožom i tamnom kosom ili dlakama. To je zbog činjenice da tamne dlake sadrže veću količinu melanina, koji apsorbuje svetlost iz IPL uređaja i omogućava joj da dopre do folikula dlake. To je slično kao kada tamna odeća apsorbuje toplotu sunca, dok bela odeća odbija svetlost. Ako imate svetloplavu, crvenu, belu ili sedu kosu, verovatno nemate dovoljno melanina za efikasnu obradu IPL uređajem, pa će vam većina uređaja biti manje korisna. IPL aparati obično nisu preporučljivi za tamnopute osobe, jer tamna koža sadrži više melanina, što može izazvati nelagodnosti tokom korišćenja uređaja, uključujući hiperpigmentaciju, crvenilo ili opekotine. Takođe, ako imate kožne probleme, uzimate određene lekove ili imate stanja koja povećavaju osetljivost na svetlost, trebali biste se posavetovati sa svojim lekarom pre nego što razmotrite korišćenje IPL uređaja.

Nemojte zaboraviti da je izlaganje kože suncu ili solarijumu nepoželjno tokom korišćenja IPL uređaja.

Trajnost rezultata

IPL uređaji često se reklamiraju kao sredstvo za trajno uklanjanje dlačica, ali ovo nije potpuno tačno. Nakon nekoliko tretmana, primetićete smanjenje broja dlačica, a preostale dlačice postaće tanje i svetlije. Međutim, da biste održavali ove rezultate, moraćete redovno da ponavljate tretman svakih nekoliko meseci. U suprotnom, dlačice će se s vremenom ponovo pojaviti. U poređenju sa drugim metodama uklanjanja dlačica, kao što su brijanje ili depilacija, IPL uređaji zahtevaju manje vremena nakon prvih nekoliko meseci korišćenja. Zbog toga su bliži trajnom rešenju za uklanjanje dlačica.

Razmotrite sledeće aspekte prilikom izbora IPL uređaja za fotoepilaciju, jer nisu svi uređaji isti i važno je znati na koje karakteristike treba obratiti pažnju:

image

Telo i lice ili samo telo i samo lice: Pre kupovine razmislite na kojim delovima tela nameravate koristiti uređaj za uklanjanje dlačica. Neki uređaji su specijalizovani za telo, dok drugi su dizajnirani za tretman lica. Postoje i modeli koji su prilagodljivi za obe namene. Ako želite da koristite IPL uređaj na licu i telu, izaberite model sa odgovarajućim nastavkom za lice. Uvek pratite uputstva proizvođača i ne koristite uređaj na licu ako nije namenjen za to.

Veličina otvora: Karakteristika koja ima značajnu ulogu je veličina otvora iz kojeg izlazi svetlosni bljesak. Uređaji sa većim otvorom mogu brže tretirati veće površine kože, kao što su noge ili grudi. Međutim, takvi uređaji mogu biti nepraktični za osetljive delove tela, poput bikini linije ili lica. Prilagodite veličinu otvora svojim potrebama.

Intenzitet svetla: Važna karakteristika je mogućnost podešavanja intenziteta svetlosnog bljeska. Počnite sa nižim intenzitetom ako ste početnik ili koristite uređaj na osetljivim delovima tela. Postepeno povećavajte intenzitet kako budete sticali iskustvo. Sigurnosna podešavanja koja sprečavaju rad uređaja ako nije pravilno postavljen mogu biti od koristi za izbegavanje neprijatnih situacija.

Količina bljeskova: Broj bljeskova koje uređaj može da proizvede je bitan faktor. Stariji modeli su imali ograničen broj bljeskova, dok današnji uređaji mogu proizvesti znatno više. Veći kapacitet obično podrazumeva i veću cenu, ali će vam omogućiti dugotrajnu upotrebu uređaja bez potrebe za čestim zamenskim delovima.

Žičani i bežični model, ili samo žičani i samo bežični model: Razmislite da li želite bežični ili žični IPL uređaj. Bežični uređaji su praktičniji, jer vam omogućavaju veću slobodu pokreta, ali morate voditi računa o punjenju uređaja pre upotrebe. Ako se odlučite za žični model, izaberite uređaj sa dužim kablom kako biste imali veću fleksibilnost tokom korišćenja.

O ovim aparatima smo pisali i OVDE.

Zamislite svet bez nepozvanih gostiju – dlačica. IPL aparat je vaše tajno oružje koje će ih eliminisati zauvek i ostaviti vas sa kožom glatkom kao svila. Pažljivim razmatranjem ovih karakteristika, možete izabrati IPL aparat koji najbolje odgovara vašim potrebama.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *