DPI kod računarskog misa

x Mis Dpi

DPI je ustvari skraćenica Dots Per Inch ( tačke po inču ). Označava mernu jedinicu za rezoluciju kod računara i sličnih uređaja.

U kojoj razmeri će se kretanje miša po stolu preneti na pokrete kursora na ekranu pokazuje se DPI-jem kod računarskog miša.

Imate računar ali vam je potrebno dosta vremena kako biste ga prilagodili svojim potrebama. Potrebno je da podesite i miša. Možda ste prvo hteli da se na ekranu kursor kreće brže a onda sporije. Zbog toga miševi imaju ugrađeno dugme DPI. Jednim pritiskom na to dugme ili samo jednim klikom promenićete podešavanje miša.

Možda se sećate da je nekada na dnu miša stajala kuglica. Posebni senzori sada definišu poziciju.

Duži put koji će kursor na ekranu prelaziti kada miš pomerite za jedan inč je zbog veće DPI vrednosti na mišu.

image

Izaberete veće DPI vrednosti prilikom obavljanja uobičajenih poslova i aktivnosti na računaru kao što su: surfovanje internetom ili rad sa tekstom će vam samo koristiti. Mali pokret ruke biće sasvim dovoljan da se strelica, odnos kursor miša pomeri sa jednog na drugi ekran i prilikom korišćenja velikog monitora. Tada će vam biti potrebna manja površina i podloga za kretanje miša a uštedećete i prostor. Sa druge strane znatno nižu DPI vrednost na mišu traže precizni poslovi kao što su obrada fotografija, tehničko crtanje i drugo. Čak će se i veći pokreti ruke preneti na ekran kao precizni pokreti kursora a to će vam omogućiti nad kursorom bolju kontrolu kada postavite DPI parametre na niže vrednosti.

Podešavanje DPI-i vrednosti na mišu možete obaviti ručno, zahvaljujući opretaivnom sistemu računara. Ovakav način podešavanja će vas sasvim sigurno umoriti ako često imate potrebu da menjate DPI. Najjednostavniji su oni miševi koji već posduju DPI dugme. Lako i jednostavno ćete promeniti vrednosti jednim klikom na dugme.

image

U zavisnosti od modela, računarski miševi mogu da imaju jedno ili više DPI dugmeta ali funkcija koju obavljaju je ista. DPI vrednosti koje odgovaraju vašim aktivnostima podesite jednom i onda će DPI tipke dati mogućnost da samo jednim pritiskom tu vrednost promenite naviše ili naniže. Nećete morati da prekidate rad, jer miševi koji imaju više od jedne DPI tipke pružaju mogućnost da svakoj posebno dodelite željenu DPI vrednost.

DPI vrednost možete promeniti bez DPI tipke. Ako vaš miš ne poseduje DPI tipku proverite na sajtu proizvođača miša da li je za taj model prateći softver dostupan. Najčešće postoji i prateći softver koji vam omogućava promenu DPI vrednosti za one kvalitetnije i tehnički naprednije modele. Možete probati i slične opcije koje nudi operativni sistem vašeg računara. Na ovaj način opcija za promenu DPI vrednosti biće u formi klizača koje možete pomerati levo i desno i onda ćete tako povećati ili smanjiti te vrednosti. Potrebno je da u manjim koracima pomerate klizač i da nakon svakog pomeranja pronađete podešavanje koje vam odgovara.

image

Posetite Tehnomedia maloprodajne objekte i nabavite običnog ili gaming miša koji će vam pružiti sigurnost, preciznost i odgovarajuću brzinu. Očekuje vas maksimalan izbor po minimalnim cenama. Tehnomedia je totalno drugačija od drugih. Proverite.

Ocenite ovaj članak!

2 Responses

 1. fdfeacbbedfc?s=&#;d=mm&#;r=g Emma says:

  Da li cete i kada dobiti modele Oukitel C19 i C21? Hvala unapred!

  • cdcefbcedae?s=&#;d=mm&#;r=g Tehnomedia says:

   Draga Emma,
   Oukitel mobilni telefon model koji nosi oznaku C19 može da se poruči. U ponudi su: zelena, crna i plava boja, a cena je 10 299 dinara. Na žalost kod dobavljača još uvek nema Oukitel C21. Čim ga bude bilo biće dostupan za poručivanje. Srdačan pozdrav, vaša Tehnomedia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *