Koji punjač izabrati za telefon?

blog x

Većina novih telefona dolazi bez pratećeg punjača, a izbor odgovarajućeg punjača postaje ključan za svakodnevno korišćenje uređaja. U ovom tekstu istražujemo važne faktore na koje treba obratiti pažnju prilikom kupovine punjača kako biste osigurali optimalno punjenje i sigurnost vaših elektronskih uređaja.

Pametan izbor punjača može produžiti životni vek vašeg uređaja i osigurati sigurno punjenje, stoga ne zaboravite da obratite pažnju na ove faktore prilikom kupovine.

 1. Kompatibilnost sa uređajem: Prilikom kupovine punjača, prvo obratite pažnju na kompatibilnost sa svojim uređajem. Proverite da li je punjač kompatibilan sa vašim modelom telefona ili drugim uređajem koji želite puniti.
 2. Brzina punjenja: Različiti punjači imaju različite brzine punjenja. Ako vam je brzo punjenje važno, potražite punjače koji podržavaju brze punjače poput Quick Charge ili Power Delivery, koji omogućavaju brže punjenje uređaja.
 3. Kvalitet izrade: Obratite pažnju na kvalitetu izrade punjača. Kvalitetni punjači obično imaju bolje izolacije i materijale koji su otporni na pregrevanje i oštećenja.
 4. Broj i vrsta USB priključaka: Ako planirate punjenje više uređaja istovremeno, obratite pažnju na broj i vrstu USB priključaka na punjaču. Pripazite da izaberete punjač sa dovoljno priključaka za vaše potrebe.
 5. Sigurnost: Sigurnost je ključna prilikom kupovine punjača. Potražite punjače koji imaju ugrađene sigurnosne funkcije poput zaštite od prenapona, preopterećenja i pregrevavanja kako biste osigurali da vaš uređaj bude zaštićen tokom punjenja.

Kako izabrati pravi punjač za mobilni telefon?

x  x
 • Proverite model i proizvođača svog telefona: Prvo i osnovno, trebate znati koji je model i proizvođač vašeg telefona. Ovo će vam pomoći da pronađete punjač koji je kompatibilan sa vašim uređajem.
 • Proverite tehničke specifikacije: Nakon što znate koji je model telefona, proverite tehničke specifikacije punjača koje podržava. Ovo uključuje izlaznu snagu (npr. 5V/2A), tip konektora (USB-A, USB-C, Micro USB itd.), i podršku za brzo punjenje (npr. Qualcomm Quick Charge, USB Power Delivery).
 • Brzo punjenje: Ako želite brzo punjenje, osigurajte da punjač podržava isti standard brzog punjenja kao i vaš telefon. Na primer, ako imate telefon koji podržava brzo punjenje putem Qualcomm Quick Charge, trebali biste kupiti punjač koji podržava isti standard.
 • Pouzdanost i kvaliteta: Kupujte punjače od pouzdanih proizvođača i na proverenim mestima. Jeftini punjači lošeg kvalitete mogu oštetiti vaš telefon ili biti opasni po sigurnost.
 • USB tip: Odaberite odgovarajući USB tip za vaš telefon. USB-C je popularan i mnogi novi telefoni koriste ovaj tip konektora, ali stariji modeli mogu koristiti Micro USB ili Lightning konektor.
 • Bežično punjenje (opciono): Ako vaš telefon podržava bežično punjenje, razmislite o kupovini bežičnog punjača koji je kompatibilan sa vašim uređajem.
 • Dodatne funkcije (opciono): Neki punjači imaju dodatne funkcije poput više USB portova ili brze promene izlazne snage. Razmislite o svojim potrebama i željama prilikom izbora punjača.

Uvek je važno biti pažljiv prilikom izbora punjača kako biste zaštitili svoj telefon od oštećenja i osigurali siguran proces punjenja.

Zašto se uz telefon sada ne dobija punjač?

Nedostatak punjača uz nove mobilne telefone postao je uobičajena praksa kod nekih proizvođača, a postoji nekoliko razloga za to:

Smanjenje troškova i cene uređaja: Jedan od glavnih razloga je smanjenje troškova proizvodnje i cena samog telefona. Uklanjanjem punjača iz pakovanja proizvođači mogu smanjiti troškove proizvodnje, pakovanja i transporta.

Ekološki faktori: Neki proizvođači tvrde da uklanjanjem punjača iz pakovanja smanjuju otpad i doprinose očuvanju životne sredine. Pretpostavka je da korisnici već imaju punjače od prethodnih telefona i da ne moraju da dobiju još jedan svaki put kad kupe novi telefon.

Standardizacija i univerzalnost: Proizvođači se takođe pozivaju na činjenicu da se mnogi telefoni sada pune putem standardnih USB-C ili Lightning konektora, što omogućava korisnicima da koriste isti punjač za različite uređaje. To bi trebalo da olakša život korisnicima i smanji potrebu za dodatnim punjačima.

To je dovelo do kritike, jer može predstavljati neugodnost za kupca koji možda nemaju odgovarajući punjač ili su ga izgubili, ili koji žele novi punjač sa brzim punjenjem. U takvim slučajevima, korisnici moraju da dodatno troše kako bi nabavili odgovarajući punjač. Pre nego što kupite novi telefon, obavezno proverite šta se tačno isporučuje u pakovanju i da li je punjač uključen. Ako nije, razmotrite da li trebate dodatno kupiti punjač koji će odgovarati vašem uređaju.

.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *