Kosa je najlepši ukras

Fen za kosu

Fen za kosu je jedan od kućnih aparata koji svakodnevno koristimo, ali ne znamo sve njegove mogućnosti.

Uredna kosa je ukras svake žene i muškarca. Sa dobrim fenom za kosu i naravno ako znate da ga koristite na pravi način uvek ćete izgledati uredno i sređeno. Ne morate više da sate provodite u salonima kada možete i sami kod kuće da se sredite, a uštedećete i novac. Veliki asortiman fenova za kosu poznatih proizvođača i za svačiji džep nudi vam Tehnomedia.

Većina fenova poseduje i određene dodatke za stilizovanje kose, kao što su difuzori i usmerivači vazduha. Na prvi pogled izgledaju čudno i mo žda ne znate čemu služe.

Često vas zbuni izgled raznih dodataka za fen a ako izgubite uputstvo koje dobijete uz određeni aparat s razlogom se pitate čemu koji nastavak služi. Uz pravilnu upotrebu fena imaćete frizuru kakvu ste oduvcek priželjkivali i o kojoj ste maštali, a kosa će vam biti zdrava, blistava i sjajna.

fen

Poslednjih godina su veoma popularni fenovi sa jonskom tehnologijom. Opcija jonizacije je bitna jer štiti kosu, joni pomažu kosi da bude glatka i smirena, a ne naelektrisana.

Kako savetuju prodavci Tehnomedia centra, prilikom kupovine fena, važno je odabrati onaj sa nastavcima za efekat koji želite postići. Možete sami sebi da budete frizer uz pomoć silnih funkcija koje vam nude fenovi za kosu.

Ako ste u dilemi za koji fen da se odlučite, podsećamo vas da je jedna od najvažnijih karakteristika: jačina motora i širina nastavaka kroz koje izlazi vazduh. Najčešće se u prodaji nalaze fenovi jačine od 1200W do 2500W. Izbor u Tehnomedia prodavnicama je zaista impresivan. Što je fen jači, feniranje će kraće trajati, a što je jači vazduh iz fena, lakše ćete ispraviti kosu.

Glavna tajna profesionalnih fenova je u AC motoru. On se koristi pretežno u frizerskim salonima jer je kreiran tako da može da radi čitav dan, a da se ne pregreje. Danas svaki jači fen ima AC motor pa često ta karakteristika i nije naglašena.

fen

Nastavci sa suženjem su koncentratori. Ovakvi nastavci su veoma često deo propratne opreme fena za kosu. Čak i onih jeftinijih. Ima ih u raznim oblicima i veličinama, a svi pomažu da se vazdušni mlaz koncentriše na manju izduvnu površinu. Sa ovim nastavkom je dobro koristiti srednju jačinu mlaza koji je veće temperature, kako bi sušenje bilo brže a kosa ne bi letela na sve strane. Ukupno vreme feniranja ne bi trebalo biti duže od 20-ak minuta.

fen

Nastavci pomažu da se kosa oblikuje. To su usmerivači i difuzeri. Usmerivač vazduha koristi se za ciljano sušenje i oblikovanje. Savetuje se da direktno ne dodiruje kosu. Mekoj i dužoj kosi daje više volumena. Tanji difuzeri su bolji za feniranje zbog suvog vazduha koji se usmerava kroz taj otvor, kosa je svilenkasta i mnogo se lakše oblikuje.  Za ispravljanje kose koristi se uži usmerivač, dok su manji usmerivači efektniji za kraću, a veći su za dužu kosu. Difuzer je širi dodatak sa takozvanim bodljicama i on se koristi za sušenje talasaste ili kovrdžave kose. A samimi tim i za pravljenje frizura.

Kod fenova za kosu bolje je da prekidači budu odvojeni. Naime oni koji imaju samo jedan prekidač nisu dovoljno jaki, jer taj prekidač smanjuje i brzinu i toplotu. Što više brzina i regulacija ima fen i kosa će biti oblikovanija. Ako se odlučite za neki iz naših prodavnica, sigurni smo da nećete pogrešiti.

Ako ste se pitali čemu služi dugme za hlađenje, evo odgovora. Možete ga naknadno uključiti kod svakog stepena da biste dobili idealno učvršćivanje ili oblikovanje frizure nakon što je osušite. Intenzivan sjaj kosi daje hladan vazduh.

Kao i za svaki uređaj i za fen za kosu je veoma važno pravilno rukovanje da bi što duže radio. Stručnjaci savetuju redovno čišćenje mrežice  sa zadnje strane. Prilikom gašenja fena uvek prvo ugasite dugme za regulaciju toplote i sačekajte da se prvo izduva topao vazduh i tek onda ugasite fen.

Istorija fena za kosu…

Pre nego što je pronađen fen ljudi su kosu sušili pomoću usisivača. Francuski frizer Aleksandar Goldefrou je 1890. godine izmislio originalni model fena za kosu tako što je kao bazu za pronalazak koristio usisivač. Prvi ga je primenio u svom frizerskom salonu i koristio se tako što je mušterija morla da sedi ipod njega. Fen koji je ličio na ručni pojavio se tek 1920. godine. Bio je težak oko 2kg i nezgodan za rukovanje. Kosa se dugo sušila jer je njrgova jačina iznosila samo 100w dok je na primer jačina aparata danas 2 000w. U početku su se ti aparati stalno pregrevali a bilo je i strujnih udara. Sastojali su se od ventilatora i grejača. Kasnije su se nadograđivali i usavršavali. Pravili su se od plastike i samim tim bili znatno lakši. Motor unutar kućišta stavljen je 1954. godine. 70-ih godina prošlog veka svi fenovi su morali da imaju sigurnosni prekidač kako bi se izbegle nezgode, a to pravilo je uvela Komisija za bezbednost potrošača CPSC.

Tehnomedia je totalno drugačija od drugih. Proverite.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *