Održavanje aspiratora u kuhinji

x   T.

Kuhinjski aspirator redovno čistite. Jedan od uzroka požara može biti i nepravilno održavanje aspiratora.

Aspirator

Aspirator je veoma koristan uređaj. Tokom pripremanja obroka jedna od negativnih posledica je uvlačenje mirise u nameštaj, garderobu, kosu, a često provetravanje neće pomoći. Aspiratori su spas. Vašu kuhinju održavaće svežom i čistom, jer je glavni cilj ovih uređaja eliminisanje neželjenih mirisa. Maksimalan izbor aspiratora po minimalnim cenama potražite u Tehnomedia prodavnicama.

Zašto je važno održavanje aspiratora?

Za sigurnu i bezbednu kuhinju važno je redovno održavanje i čišćenje aspiratora. Tokom korišćenja aspiratora na njemu se skuplja masnoća i zato može postati opasan,a to je jedan od razloga izbijanja požara u domu. Zato pravilno čistite aspiratore.

Čišćenje filtera aspiratora

U zavisnosti od vrste aspiratora koji imate tako ćete ga i čistiti. Aspirator sa vazduhom koji kruži usisava paru pomoću ventilatora i sa ugljenim filterom meša i u prostoriju vraća pročišćenu. Aspirator sa odvodom vazduha preko filtera uvlači vazduh koji iz pare zadržava masnoću koja je nastala kuvanjem.

Nekoliko puta godišnje menjajte filter. Ukoliko koristite ugljeni filter na svaka 3 meseca, a ako imate papirni filter na 2 meseca. Mnogi aspiratori koriste metalni filter koji je potrebno prati na dva meseca. To možete obaviti ručno ili u sudomašini sa kratkim ciklusom pranja na niskim temperaturama. Ručno pranje se obavlja tako što filter možete ostaviti desetak minuta u vodi a zatim ga isperete i osušite. Ako filter niste redovno održavali onda je moguće da će biti potrebno da ceo ostupak pranja obavite nekoliko puta kako bi se sprala sva masnoća. U aspirator nikako ne stavljajte mokar filter i zato ga dobro osušite.

Čišćenje spoljnog dela aspiratora

Pre bilo kakvog pranja i čišćenja obavezno uređaj isključite iz struje. Ne koristite nikakva abrazivna sredstva i alkohol. Spoljni deo očistite vlažnim sunđerom na koji ste naneli malo neutralnog tečnog sredstva za čišćenje. Vlažnom krpom isperite to sredstvo i suvom krpom prebrišite i osušite na kraju. Aspirator od nerđajućeg čelika se čisti sredstvom za poliranje.

Savet

Prilikom kupovine aspiratora pročitajte uputstvo za korišćenje. Tu su navedene i smernice o pravilnom čišćenju i održavanju koje se ponekad malo i razlikuju u zavisnosti od proizvođača odnosno vrste kuhinjskog aspiratora.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *