Protočni bojleri: Ekonomično i praktično rešenje za toplu vodu

blog sablon x Copy

Kada razmišljamo o zagrevanju vode u domaćinstvu, jedno od najčešćih rešenja koje nam pada na pamet je klasičan bojler. Međutim, postoji popularna alternativa – protočni bojleri. Ovi uređaji su postali sve prisutniji zbog svoje ekonomičnosti, praktičnosti i brojnih prednosti koje pružaju.

Protočni bojleri, kao što im i ime sugeriše, zagrevaju vodu neposredno tokom njenog prolaska kroz uređaj. Za razliku od klasičnih bojlera sa rezervoarom, protočni bojleri ne zahtevaju skladištenje velikih količina vode na visokim temperaturama. Umesto toga, oni zagrevaju vodu samo kada je potrebna, što rezultira efikasnom upotrebom energije.

Glavna prednost

Jedna od glavnih prednosti protočnih bojlera je ušteda energije. Klasični bojleri sa rezervoarom neprestano održavaju vodu na konstantnoj temperaturi, što dovodi do gubitka energije tokom vremena. Sa druge strane, protočni bojleri rade samo kada je potrebno, što znači da se energija troši samo za zagrevanje vode koja se trenutno koristi. Ovo dovodi do značajne uštede energije i smanjenja računa za struju ili gas.

Praktičnost

Kompaktniji su od klasičnih bojlera sa rezervoarom, što znači da zauzimaju manje prostora u domaćinstvu i samim tim veoma praktični. Ovo je posebno korisno za manje stanove ili kuće u kojima je prostor ograničen. Takođe, protočni bojleri pružaju kontinuiranu snabdevanje toplom vodom, bez potrebe za čekanjem da se rezervoar ponovo napuni. Ovo je posebno važno u domaćinstvima sa većim brojem članova ili ako je potrebno istovremeno koristiti više slavina za toplu vodu.

Instaliranje

Važno je napomenuti da je instalacija protočnih bojlera relativno jednostavna i da ne zahteva velike građevinske zahvate. Oni se mogu montirati direktno na zid ili čak ispod sudopere, štedeći vam prostor i vreme. Takođe, imaju duži vek trajanja od klasičnih bojlera, jer nema rezervoara koji bi mogli da korodiraju ili da se pokvare.

Nedostaci

Ipak, kao i svaki uređaj, protočni bojleri imaju neke nedostatke. Na primer, neki korisnici mogu primetiti blago kašnjenje u snabdevanju toplom vodom, budući da je potrebno neko vreme da uređaj zagreje vodu do željene temperature. Takođe, mogu biti skuplji za nabavku u poređenju sa klasičnim bojlerima, ali dugoročno gledano, ušteda energije može opravdati početni trošak.

Uzimajući u obzir sve prednosti i nedostatke, protočni bojleri su sve popularniji izbor za zagrevanje vode u domaćinstvima. Njihova ekonomičnost, praktičnost i dugoročne uštede energije čine ih privlačnim rešenjem za mnoge ljude. Ukoliko planirate zamenu ili ugradnju novog sistema za zagrevanje vode, protočni bojleri svakako zaslužuju vašu pažnju.

worker repairing water heater  x

Kako radi?

Protočni bojleri, poznati i kao instant ili neprekidni bojleri, rade na principu zagrevanja vode dok ona prolazi kroz uređaj. Evo osnovnog objašnjenja kako funkcionišu.

  • Protočni bojleri se povezuju na vodovodni sistem domaćinstva. Hladna voda ulazi u uređaj kroz glavni dovod vode.
  • Kada otvorite slavinu za toplu vodu, protočni bojler detektuje protok vode. To se obično postiže senzorima ili prekidačima koji reaguju na promenu protoka vode.
  • Kada se detektuje protok vode, električni grejač ili gasni gorionik (u zavisnosti od tipa protočnog bojlera) se aktivira. Grejači u uređaju generišu toplotu koja zagreva vodu dok ona prolazi kroz specijalnu cev unutar bojlera.
  • Protočni bojleri obično imaju mogućnost podešavanja temperature vode. Ovo se postiže pomoću kontrola temperature na uređaju. Kada se postigne željena temperatura, uređaj automatski održava kontinuiran protok tople vode sa tom temperaturom.
  • Topla voda se isporučuje kroz izlazne cevi ili slavinu koju ste otvorili. Obezbeđuju neprekidno snabdevanje toplom vodom sve dok je slavina otvorena.

Važno je napomenuti da se protočni bojleri razlikuju u zavisnosti od tipa goriva koje koriste (električni, gasni ili solarni) i tehnologije koju primenjuju. Ovi uređaji su konstruisani tako da budu efikasni i pruže brzo zagrevanje vode u trenutku kada je potrebno. Takođe, protocni bojleri mogu imati dodatne funkcionalnosti kao što su sigurnosni mehanizmi protiv pregrevanja, zaštita od pritiska ili mogućnost podešavanja protoka vode.

Zaključak

Protočni bojleri troše manje energije jer zagrevaju vodu samo kada je potrebna. Pružaju neprekidno snabdevanje toplom vodom jer je voda zagreva trenutno tokom prolaska kroz uređaj. Zauzimaju manji prostor u domaćinstvu i imaju duži vek trajanja od klasičnih bojlera. Pored svih ovih prednosti mane su im što cena za pojedine modele može biti veća, ali dugoročno gledano, ušteda energije može opravdati početni trošak. Može postojati blago kašnjenje u snabdevanju toplom vodom i mogu imati ograničen kapacitet zagrevanja vode.

Prilikom odlučivanja o kupovini protočnih bojlera, važno je uzeti u obzir ove prednosti i mane i prilagoditi ih svojim potrebama i uslovima u domaćinstvu.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *