Saveti iz prošlih vremena za savremene domaćice

blog x

Ovo je priča o dragocenim savetima koje su naše bake prenosile i koje su, nažalost, zaboravljene u modernom svetu. Setite se bake i njenog kuhinjskog carstva, gde je svaki detalj sijao i mirisao na čarobne arome. Baka je bila sinonim za domaćinstvo, nosila je kecelju sa cvetnim dezenom i uvek je držala varjaču u ruci.

U njenoj kuhinji, šporet je uvek bio pun šerpi , pripreman je obrok za čitavu porodicu. Kada biste kročili unutra, osećali biste miris cimeta i peršuna koji je ispunjavao prostor. Ali jedan od najlepših mirisa dolazio je iz kredenca, gde je bilo mnoštvo začina, a posebno se izdvajao miris muskatnog oraščića. Želimo da se setimo tih dragocenih saveta koje smo pronašli u zaboravljenim sveskama naših baka. To su mudrosti koje će dobro doći svakoj domaćici, pružajući nam priliku da oživimo tradiciju i vraćamo duh starih vrednosti u naša moderna domaćinstva. Pribor za pripremu obroka potražite u Tehnomedia prodavnicama.

blog x
 • Ukoliko stavite varjaču poprečno preko šerpe u kojoj u vodi kuvate povrće ili nešto drugo voda vam nikada neće iskipeti.
 • Nakon čišćenja ribe ili belog luka, neprijatni miris sa ruku ćete najlakše ukloniti tako što uzmete nerđajuću kašiku i pod mlazom vode je protrljate preko ruku, kao da je kašika sapun. Metal uklanja mirise sa kože.
 • Ako želite da vam i nakon kuvanja karfiol ostane snežno beo, u vodu dodajte malo mleka i prstohvat soli.
 • Ako vam je redak sos, pomešajte kašičicu margarina i dve kašike mleka. Dodajte to u sos i gledajte kako se na vaše oči pretvara u lep i gusti sos, baš kao što ste i želeli.
 • Bakine sobne biljke su uvek bile najlepše. Ne bacajte vodu u kojoj ste kuvali testeninu ili krompir. Njena difenbahija je bila sjajna, lepa i velika jer je baka uvek tu ohlađenu vodu sipala biljkama da ih nahrani hranljivim materijama koje ostaju u vodi.
 • Presolili ste supu ili čorbu i ne znate šta da radite? Bez brige. Postoji rešenje i za to. Oljuštite jedan krompir i dodajte ga u supu. On će upiti višak soli i sakriti vašu grešku.
 • Ako želite da vam belo meso postalo sočno i ostalo belo pre pečenja ga istrljajte limunovim sokom.
 • Ako imate malo više krompira i brinete da ne proklija, u džak, kutiju ili kesu gde se nalazi ubacite i jednu jabuku. Ona će se pobrinuti da krompir ostane svež. Naravno obratite pažnju s vremena na vreme na jabuku i kada je potrebno zamenite staru jabuku novom.
 • Bake su nas učile da se hleb nikada ne baca. Evo šta mu je baka radila. Starom hlebu je koru ovlažila sa malo vode i stavila ga u rernu na srednju temperaturu, najviše do 10 minuta. Nakon tog tretmana hleb će biti podmlađen i ukusan.
 • Ako ste rešili da za obrok pripremite pirinač i spanać, baka nas je savetovala da najpre skuvamo spanać i ne bacamo tu vodu, već da posle u njoj skuvamo i pririnač. Biće za par vitamina bogatiji i ukusniji.
 • Kako vam se u frižideru nikada ne bi osećali neprijatni mirisui držite u njemu uvek šoljicu sa malo sirćeta i listovima nane.
 • Bakine kuhinjske krpe su uvek bile snežno bele. Probele ste i vi tako da ih operete u svojoj veš mašini, ali nikada ne budu kao bakine. To je zato što ih ne ostavljate preko noći potopljene u vodu sa dve velike kašike sode bikarbone.
 • Meso će biti lepše i ukusnije za pripremu (prženje, pečenje, pohovanje i slično) ako ga makar sat vremena pre pripreme potpopite u mleko.
 • Setite se bakinih zagrljaja i njenih uvek nežnih, belih i mekanih ruku. To je zato što je na njih stavljala masku od pire krompira. Par minuta bi držala svež i topao pire na rukama, zatim toplom pa hladnom vodom isprala i na kraju namazala sokom od limuna.
 • Baka je imala i recept za piling koji će vam preporoditi kožu. Posle ispijene kafice, onaj soc sačuvajte i u njega dodajte par kapi maslinovog ulja, kašičicu meda, kašičicu palente i prstohvat cimeta. Koža će vam biti preporođena pri sledećem kupanju.

Da li ste znali da neke delove namirnica ne smete da jedete jer su otrovni?

 • Izdanci krompira

Neki delovi ove biljke nisu jestivi, jer krompir potiče iz iste porodice kao i otrovno velebilje. U izdancima i stabljikama krompira se najviše nalazi toksična stvar solanin zbog čega bi ove delove uvek trebalo odstraniti pre nego što krenete termički da obrađujete krompir.

 • Listovi paradajza

Paradajz su Evropljani počeli da jedu tek u 18. veku i strahovali su od nejga stotinama godina. Glavni razlog se nalazi u lišću paradajza jer sadrži toksične stvari solanin i tomatin koji mogu da izazovu probleme sa želucem ako se konzumiraju. Može da ima i fatalne posledice ako se konzumira u većim količinama.

 • Koštice jabuke

Koštice jabuke sadrže male količine amigdalina koja se u kontaktu s probavnim enzimima pretvara u cijanid. Jak omotač koštica jabuka sprečava da se otrov ispusti u organizam. Važno da se pre gutanja koštice jabuke ne grizu. Ništa vam neće biti od jedne koštice, ali su problem veće količine. Uvek je bolje ispljuniti da ih ispljuneta.

 • Cveće i lišće patlidžana

Budite pažljivi sa konzumiranjem patlidžana. Lišće i cveće ovog ukusnog ploda sadrži otrovan solanin i zato ih nikada ne treba jesti.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *