Viber ili WhatsApp

socialne medie na telefonu

Sa pojavom pametnih telefona dobili smo mogućnost besplatne komunikacije. Sve je jednostavno i lako pomoću aplikacija Viber i WhatsApp.

Viber

Viber je prvi put predstavljen decembra 2010. godine na iOS platformi kao konkurent Skipe-u. U maju 2011. godine aplikacija se pojavila na Android OS-u. U tom periodu je broj bio ograničen na 50 000 korisnika kao test, a jula meseca je je u rad puštena neograničena verzija. Vremenom se Viber usavršavao i nadograđivao postao je neverovatno popularan ne samo kao servis za razmenu trenutnih poruka već i za visokokvalitetne pozive.

WhatsApp

WhatsApp je nastao 2009. godine i sličan je Viber-u. Multiplatformska je aplikacija baš kao i Viber. Glavni razvojni programeri Jan Koum i Brian Acton su nekada radili u Yahoo, a zanimljivo je da je Koum na razgovoru za posao u Facebook-u bio odbijen. WhatsApp je prodat Facebook-u 2014. godine za oko 22 milijarde dolara i u to vreme bilo je oko 600 miliona korisnika.

Da li je bolji Viber ili WhatsApp?

Servisi su slični tako da nema odgovora na ovo pitanje. WhatsApp poseduje podršku za slanje dadoteka do 100MB težine, a Viber ima opciju deljenja ekrana sa kontaktom. Presudiće servis koji vaši prijatelji i rođaci koriste.

Razlike između Viber-a i WhatsApp-a

Viber ima bogatiji interfejs, a WhatsApp je zadržao jednostavnost kroz nadogradnje. Bolji utisak ostavlja WhatsApp jer vam se čini da je sve od vas daleko samo jedan klik. Viber ima možda i nepotrebne stikere koji zauzimaju memoriju, komplikuju interfejs i otežavaju aplikaciju. Mladi upravo zbog tih stikera možda daju prednost Viber-u, dok su stariji ipak za jednostavnost i brzinu WhatsApp-a.

x   T.

Platforme

Obe aplikacije su dostupne na obe platforme: Android i iOS. One se stalno nadograđuju, konstantno se radi na njihovoj sigurnosti, poboljšanju iskustva korisnika, dodavanjuu novih funkcija. Obe aplikacije se nalaze pored mobilnih verzija i u Desktop varijanti.

Pozivi i video pozivi

Kvalitet zavisi od vaše internet konekcije. Na WiFi konekciji dobićete najbolje i najstabilnije rezultate. Poput mobilnih mreža 3G, 4G ili 5G konekcija. Kristalno čiste HD razgovore je ponudio Viber pre WhatsApp aplikacije. Prekinut poziv brže uspostavlja WhatsApp. Kod video poziva slične rezultate nude oba servisa.

Besplatno korišćenje

Korišćenje, istalacija i aktivacija Viber-a i WhatsApp-a je besplatna. Aplikacije zavise od vašeg internet paketa.

Sugurno korišćenje

Korišćenje ovih aplikacija je sigurno i bezbedno. Samo vi i primalac poruke znaćete detalje te iste poruke i njen sadržaj i niko drugi. Nema deljenja podataka sa Viber-om i WhatsApp-om.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *