Belmuž

belmuž

Belmuž je specijalitet iz istočne Srbije. Priprema se jednostavno sa sirom i kukuruznim brašnom.

Belmuž se vekovima pripremao u domaćinstvima na Staroj planini. Ovo pastirsko jelo se pravi po receptu starom 200 godina. Tajna je u neprestanom mešanju. Pravi se od mladog kravljeg ili ovčjeg sira, starog jedan dan sa malo kukuruznog ili pšeničnog brašna. Možete ga napraviti i od nekoliko vrsta sireva i tada je belmuž neverovatno ukusan. Pribor i posuđe za pripremu jela potražite u Tehnomedia prodavnicama.

Pored fantastične arome ova hrana ima i interesantno ime. Reč “bel” je lokalizam i znači beo, a ukazuje na boju mleka ili sira, dok je “muž” izraz koji pokazuje jačinu i hranljivost ovog jela. Belmuž daje vitalnost i snagu, tvrde stari. Po jednoj toriji kažu i da belmuž znači muž koji je obeleo obraz i da je osnovna hrana mladoženja.

image

Sastojci:

  • 1 kg mladog punomasnog sira
  • 200 gr kukuruznog brašna
  • po potrebi so

Priprema:

Stavite sir u šerpu, lonac ili u dublji tiganj. Na laganoj vatri polako ga otapajte. Posolite po ukusu. U otopljen sir polako dodajte kukuruzno brašno. Neprestano mešajte varjačom oko 20 minuta i kuvajte na tihoj vatri. Mešajte jelo sve dok se ne stvori kompaktna lopta odnosno dok brašno ne pokupi svu masnoću iz sira. Belmuž je gotov kada po površini počne da pliva masnoća. Služi se uz kiselo mleko i mladi luk.

Prijatno!

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *