Bezbedna vožnja samo sa novim auto gumama

x Gume

Za sigurnu vožnju potrebne su vam nove i kvalitetne gume. U Tehnomedia prodavnicama nabavite ih po najpovoljnijim cenama i najboljim uslovima kupovine i plaćanja.

Jedan od najvažnijih delova na automobilu su pneumatici. Jedini kontakt vozača, automobila i asfalta su oni.

Bezbedna vožnja i manevrisanje, posebno u otežanim uslovima saobraćaja moguće je jedino sa novim i kvalitetnim auto gumama. U Tehnomedia maloprodajnim objektima imate odličan izbor. Na vama je samo da se odlučite između: guma za sve sezone, letnje ili zimske.

image

Prilikom kupovine obratite pažnju na oznake guma. Pored podataka o visini i širinim pružaju i informaciju o maksimalnoj brzini i nosivosti. Posetite Tehnomedia prodavnice i sigurni smo da ćete pronaći model koji vam odgovara. Izaberite renomirane proizvođače: GOODYEAR, KAMA, LASSA, MICHELIN, PIRELLI, RIKEN, SAVA, TAURUS, TIGAR.

Gume za sve sezone predviđene su za vožnju tokom cele godine. U bilo kojim vremenskim prilikama i situacijama imaćete pouzdanu kontrolu. Dobro prianjaju ako je podloga mokra, na snegu je upravljanje sigurno, a u svim vremenskim uslovima moći ćete da manevrišete. Zahvaljujući svom dizajnu u svakoj situaciji će biti od pomoći.

Kada su više temperature bez obzira da li je put suv ili vlažan, sa letnjim gumama ćete biti bezbedni. One se proizvode od smeše koja savršeno prijanja uz put. Za razliku od zimskih imaju manji otpor kotrljanja a to dovodi do manje potrošnje goriva i nižeg nivoa buke. Na letnjim gumama šara je pravilnija i ima manje kanala za odvođenje vode i nekako je veća površina pneumatika u kontaktu sa putem. Takav dizajn omogćava da trag kočenja bude kratak, a stabilnost dobra u krivinama kada su visoke temperature.

image

Zimske gume su napravljene tako da mogu dobro da prianjaju kada na putu ima leda i snega, odnosno kada su temperature niske. Kako se na niskim temperaturama auto gume ne bi stvrdnjavale njihova mešavina sadrži više prirodne gume. Dva puta brže kočenje u zimskim uslovima omogućava fleksibilnija mešavina. Kanali su dublji, a šara je nepravilnija što je neophodna pomoć kada na putu ima dosta vode i snega. Zato zimske gume nije preporučljivo koristiti leti jer će povećati potrošnju i topiti se na vrelom asfaltu, dok je voziti auto sa letnjim gumama zimi opasno.

Oznake na gumi

Jedna od karakteristika koja mora da bude deklarisana na gumama koje se prodaju u EU a samim tim i kod nas je oznaka koja pokazuje kojoj kategoriji pripada guma kada se radi o prijanjanju gume uz put u slovima mokrog kolovoza. Ta oznaka prikazuje kišni oblak i pored njega kategoriju od A do F. Test kočenja pri brzini od 80 km/h na vrlo mokrom kolovozu moraju da prođu sve gume koje se prodaju u EU. Kako će guma biti kategorisana zavisi od dužine zaustavnog traga. Vozilo posle manje od 28 metara zaustaviće gume sa ocenom A, nakon 31. metra sa oznakom B, posle 35 metara sa oznakom C, posle 40 metara sa oznakom E, a posle 46 metara sa oznakom F. Kategorije D i G se ne koriste iako su odštampane na nalepnici. Ne mora da znači da je guma manjeg kvaliteta ako poseduje relativno lošu ocenu za prianjanje na mokrom kolovozu. Naime, dve najvažnije karakteristike gume: otpor kotrljanja i njeno trajanje biće sa smanjenim vrednostima usled adaptacije gume na kišne uslove.

Kategorija ekonomičnosti gume na nalepnici

Pored točilice za gorivo simbol koji prikazuje gumu označava otpor kotrljanja, odnosno efikasnost gume. Što je otpor kotrljanja manji, motor troši manje snage prilikom pokretanja auta i samim tim i potrošnja je manja. Gume sa A kategorijom smanjuju potrošnju do 10% u odnosu na prosečne gume. Najekonomičnije su letnje gume sa simetričnom šarom i one uglavnom nose oznaku ECO.

Indeks brzine guma

Prilikom maksimalne brzine označava najveće opterećenje koje guma može izdržati. Zbog bezbednosti nemojte koristiti gume sa večim ili manjim indeksom već samo one propisane za vaš auto.

Oznaka M+S na auto gumama

M (“mud”) označava blato, a S (“snow”) sneg. Ako vam je potrebna guma za sve sezone i jaku zimu na primer pored M+S stajaće i snežna pahuljica oivičena sa planinom od tri vrha.

Oznaka TWI

Ovaj znak pokazuje indikator istrošenosti gume. Za letnje gume TWI minimalno iznosi 1,6 mm, a za zimske 4 mm. Podseća vas kada je potrebno zameniti gume, jer se taj indikator vidi u kanalima šare gde vrh preseca poprečno šaru gume. Taj indikator habanja redovno proveravajte jer ćete tako biti sigurni da se dovoljno gazećeg sloja nalazi na njima.Veoma je bitno redovno proveravati indikator habanja kako biste bili sigurni da se na njima nalazi dovoljno gazećeg sloja. Ukoliko i sami želite da proverite koja je dubina šare, možete to učiniti uz pomoć igle šublera ili merača dubine šare koji se kupuje u radnjama auto opreme.

image

Tehnomedia omogućava sigurnu kupovinu, kao i različite opcije u vezi sa plaćanjem. Ljubazni i obučeni Tehnomedia prodavci pomoći će vam oko izbora i razjasniti sve nedoumice koje budete imali. Kupovinu možete obaviti i iz fotelje, online. Zaposleni u Tehnomedia call centru odgovoriće na sva pitanja i omogućiti laku, jednostavnu i brzu kupovinu.

Verovali ili ne…

35 % saobraćajnih nesreća je uzrokovano neispravnim gumama na automobilima, pokazuju svetski podaci.

65 % vozila u saobraćaju u nekom momentu je bilo na putu sa nekom od nedovoljno ispravnih guma, kao što su: istrošenost, nedovoljna naduvanost guma ili defekt na gumi. Sve to može dovesti do neželjenog ponašanja vozila na putu i zato je potrebno da kupite nove.

Zimske auto gume koristite isključivo zimi, a letnje leti, jer ćete tako stvarati manji otpor, štedeti i bolje ćete voziti.

Važno je i pravilno brinuti o gumama. Očistite gumu blagim sredstvom, zaštitite ih suve, vakuumirajte i čuvajte ih na tamnom mestu. Možete ih skladištiti i na otvorenom. Podignite ih od tla i zaštitite od padavina i sunca.

Imajte na umu da su auto gume jedan od najčešćih razloga saobraćajnih nezgoda, posebno tokom zimskih uslova. Povećajte svoju i bezbednost svoje porodice tokom vožnje i svratite u Tehnomedia maloprodajne objekte i nabavite nove gume. Tehnomedia je totalno drugačija od drugih. Proverite.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *