Da li je veći bolji?

x  T.

Prilikom izbora televizora za svoj dom imajte na umu da svaki televizor ima preporučeno rastojanje i ugao gledanja.

Nekada davno postojalo je samo par modela televizora standardnih veličina. Danas je izbor mogućnosti i veličina ogroman tako da ste često s razlogom u dilemi za koji TV se odlučiti, a ne pogrešiti. Evo idealnih i preporučenih razdaljina.

  n
foto: instagram

Ako izaberete adekvatnu dijagonalu ekrana dobićete pravo bioskopsko zadovoljstvo. U inčima se izražava dužina televizora. Kada kažemo veliki, mali ili srednje veličine TV, tu mislimo na dužinu njegove dijagonale. Meri se od gornjeg levog ugla po ekranu televizora pa do donjeg desnog ugla.

Sa veće udaljenosti se gleda veća dijagonala televizora.

Evo sa kojih bi minimalnih razdaljina trebalo gledati neke od najpopularnijih veličina ekrana.

 • TV od od 86 inča možete gledati na minimalnom rastojanju od 258 centimetara.
 • TV od 75 inča možete gledati na minimalnom rastojanju od 227 centimetara.
 • TV od 65 inča možete gledati na minimalnom rastojanju od 196 centimetara.
 • TV od 60 inča možete gledati na minimalnom rastojanju od 181 centimetar.
 • TV od 58 inča možete gledati na minimalnom rastojanju od 175 centimetara.
 • TV od 55 inča možete gledati na minimalnom rastojanju od  166 centimetara.
 • TV od 50 inča možete gledati na minimalnom rastojanju od  151 centimetar.
 • TV od 48 inča možete gledati na minimalnom rastojanju od 145 centimetara.
 • TV od 43 inča možete gledati na minimalnom rastojanju od 130 centimetara
 • TV od 40 inča možete gledati na minimalnom rastojanju od 121 centimetar.
 • TV od 39 inča možete gledati na minimalnom rastojanju od 118 centimetara.
 • TV od 32 inča možete gledati na minimalnom rastojanju od 97 centimetara.
 • TV od 28 inča možete gledati na minimalnom rastojanju od 85 centimetara.
image

Kako kažu američki stručnjaci THX standarda, to se izračunava lako. Minimalno rastojanje sa kojeg se gleda TV dobija se kada se veličina ekrana u inčima podeli sa 0.84 inča. U centimetrima, koji su kod nas standard za merenje, to bi bilo deljenje sa oko 2.13 centimetara. Dakle podelite u inčima, pa pretvorite u centimetre. Jedan inč je 2.54 centimetra.

Ako je prostor gde ćete staviti televizor veliki manji TV će izgledati još manje.

Tehnomedia ima odličan izbor televizora različitih veličina. Izaberite po svojoj meri: 24 inča ( 61 cm ), 32 inča ( 81 cm), 39 inča ( 99 cm ), 40″ (102 cm), 42″ ( 107 cm ), 43″ ( 109 cm ), 48″ ( 122cm ), 49″ ( 124 cm ), 50″ ( 127 cm ), 55″ ( 140cm ), 58″ ( 147 cm ), 65″ ( 165 cm ), 70″ ( 178 cm ), 75″ ( 190 cm ), 77″ ( 195 cm ), 82″ ( 208 cm ), 86″ ( 218 cm ).

Prema nekim istraživanjima najveća potražnja vlada za velikim televizorima.

Kada kupujete televizor naravno da je važana veličina, ali proverite koje su dimenzije i sa postoljem i ivicama kako kasnije ne biste imali problema oko montioranja i manjka prostora. Izmerite visinu i širinu prostora gde želite da smestite vaš televizor. Kod velikih televizora obratite pažnju na rezoluciju odnosno piksele. Preporučuje se ako je vaš izbor veliki ekran da on bude 4K sa visokim kvalitetom slike i rezolucije. Sa većim televizorom povećava se i broj rezolucije odnosno broj piksela.

Kako bi vam ceo ekran bio pregledan morate sedeti na određenoj udaljenosti. Ako gledate stndardni TV program uglavnom je sve snimljeno u krupnom planu pa i nije baš neki doživljaj kada gledate na ekranu od 65 inča na primer, razvučeno lice na samo 2 metra od vas. Pored toga na ekranu prolaze non stop informacije u pisanom formatu ( kajron ) tako da toliko količinu informacija mnogi ne prihvataju lako. Iz blizine na velikom ekranu nije neki doživljaj gledati sportske prenose, na primer. Kamera prati akciju i konstantno se pomera tako da i vi samim tim pomerate glavu i može doći do glavobolje. Za gledanje filmova na 2 metra na malopre pomenutoj veličini ekrana od 65 inča imaćete dobar osećaj. U središnji deo slike je smeštena radnja i retki su krupni planovi tako da ste uvek skoncentrisani na sredinu slike i samim tim ste prezadovoljni bioskopskim efektom koji dobijate.

image

OLED televizori pružaju besprekoran kvalitet slike, intenzivnu crnu boju, neverovatnu kontrast, preciznosti prikaza…Nije važno samo da vam se sviđa kako fizički izgleda TV već je kvalitet slike najvažniji. Automatska kontrola osvetljenja ekrana vam omogućava da ne morate da smanjujete intenzitet svetlosti ručno što je važno ako gledate TV tokom večeri. Za kompletan doživljaj važan je i zvuk. Ako ste zaljubljenik u perfektan ton, a vaš TV ne može da vam pruži vrhunski audio sistem rešenje je na primer dodatni zvučni sistem i soundbar.

Dakle, preporuka je da minimalna udaljenost za gledanje bude 1,5 puta veća od dijagonale ekrana televizora. Maksimalna preporučena udaljenost je 2,5 puta veća od dijagonale ekrana.

Tehnomedia ima odličan izbor televizora različitih dijagonala po neverovatno povoljnim cenama i odličnim uslovima kupovine.

Tehnomedia je totalno drugačija od drugih. Proverite.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *