Da li kombinovane veš mašine gužvaju veš?

Kombinovane veš mašine mogu imati veću mogućnost da izazovu gužvanje veša tokom sušenja. O razlozima i o načinima sprečavanja da dođe do gužvanja, čitajte u ovom tekstu.

Kombinovane veš mašine (za pranje i sušenje) su kao čarobnjak koji kombinuje dve suprotnosti – pranje i sušenje veša. Ali, kao i svaki čarobnjak, imaju i svoju malu šalu za nas – gužvanje veša!

Kada ubacite veš u kombinovanu veš mašinu, ona se pretvara u malog vragolana koji zavija i uvija vaše majice, pantalone i veš dostojne najvećih mađioničara. Iako ne možemo sa sigurnošću reći da li je namera veš mašine da pravi kreativne skulpture od vašeg veša ili samo njen mali trik za nas, činjenica je da svaki put kada otvorite vrata kombinovane veš mašine, dočeka vas čarobni prikaz talasa gužvanja.

Ali, nemojte da vas ovo obeshrabri! Možete se suočiti s tim izazovom tako što ćete koristiti manje veša, pažljivo izvaditi veš čim se završi sušenje ili možda čak posegnuti za peglom kako biste umirili te vragolane tkanina. Jer, kao što kažu, ni jedna dobra priča o veš mašinama nije potpuna bez malo humora i ponekog gužvanja.

veš u mašini

Razlozi gužvanja veša u kombinovanoj veš mašini

  • Rotacija veša: Kombinovane veš mašine koriste isti bubanj kako bi obavile obe funkcije: pranje i sušenje. Tokom sušenja, bubanj se obično okreće u suprotnom smeru u odnosu na pranje veša. Ova promena rotacije može izazvati gužvanje tkanina.
  • Vreme sušenja: Sušenje veša u kombinovanim mašinama može trajati duže nego kada se koristi odvojena mašina za sušenje veša. Produženo vreme sušenja može doprineti gužvanju veša, posebno ako se veš zadržava u mašini nakon završetka sušenja.
  • Nedovoljno prostora: Ovi uređaji obično imaju manji prostor za sušenje u odnosu na odvojene mašine. Kada se veš suši u skučenom prostoru, tkanine se mogu dodirivati ili se uvijati jedna oko druge, što može izazvati gužvanje.
  • Tip tkanine: Određene vrste tkanina su sklonije gužvanju od drugih. Na primer, tanke i meke tkanine poput svile ili viskoze mogu se lako gužvati tokom sušenja, posebno ako su izložene većem trenju ili pritisku.

Saveti za smanjenje gužvanja veša u kombinovanoj veš mašini

  • Pokušajte smanjiti količinu veša koji stavljate u mašinu kako biste omogućili bolju cirkulaciju vazduha i sprečili da se tkanine previše međusobno dodiruju.
  • Izvadite veš iz mašine što je pre moguće nakon završetka sušenja kako biste sprečili da veš ostane dugo vreme u skučenom prostoru.
  • Ako su tkanine posebno osetljive ili sklonije gužvanju, možete ih izvaditi iz mašine za sušenje dok su još malo vlažne i završiti sušenje na vešalici.
  • Odaberite program sa nižom temperaturom sušenja kako biste smanjili rizik od gužvanja.

Važno je imati na umu da kombinovane veš mašine mogu varirati u performansama, pa se rezultati mogu razlikovati u zavisnosti od modela i proizvođača.

Kombinovane veš mašine omogućavaju sušenje veša kao deo procesa pranja. Sušenje se odvija u istom bubnju u kojem se vrši pranje, koristeći kondenzatorski ili ventilacijski sistem. Međutim, treba imati na umu kapacitetska ograničenja i moguća ograničenja za određene vrste tkanina. O kombinovanim veš mašinama čitajte OVDE.

Dakle, dok se suočavate sa čarobnim moćima kombinovane veš mašine, zapamtite da je gužvanje samo deo avanture pranja i sušenja veša. Uostalom, život je previše kratak da biste se brinuli oko nekoliko nabora na vašoj omiljenoj majici, zar ne?

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *