Facebook i Instagram sada prate vašu aktivnost na nov način

blog x   T.

“Link History” stvara posebno spremište svih linkova na koje ste kliknuli u mobilnoj aplikaciji Facebooka. Iako postoji opcija da se isključite iz ove funkcije, kompanija zapravo podstiče korisnike da je koriste, prikupljajući podatke za ciljane oglase.

Dok se zakonodavci širom sveta sve više bave tehnološkim propisima, a Apple i Google pojačavaju napore na polju zaštite privatnosti, Meta, kompanija koja stoji iza Facebooka, traži nove načine da očuva svoje carstvo prikupljanja podataka.

“Link History” je predstavljen kao koristan alat koji čuva “vašu aktivnost pregleda na jednom mestu” umesto kao još jedan način praćenja vašeg ponašanja na internetu. Međutim, Meta jasno navodi da će koristiti ove informacije za poboljšanje oglasa u okviru svojih tehnologija.

Kompanija obećava da će izbrisati “Link History” koji je kreirala za vas u roku od 90 dana, ako isključite ovo podešavanje. Ipak, nije jasno do koje tačke ova zaštita zaista ide, s obzirom na mogućnost stvaranja drugih skladišta za linkove koje ne nazivaju “Link History”.

“Link History” uvodi i novi nivo zbunjujućih podešavanja privatnosti koji ne važe ako pristupate Facebooku izvan mobilne aplikacije. Ako koristite Facebook na laptopu ili mobilnom pretraživaču, “Link History” neće štititi vašu aktivnost.

Ako želite isključiti “Link History”, potrebno je otvoriti podešavanja unutar aplikacije, pronaći opciju “Link History” i isključiti je. Sličan postupak važi i za Instagram, gde možete pronaći ovu opciju u podešavanjima pregledača i odabrati svoje preference.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *