Godišnji odmor i za frižider

x   T.

Odlazite na letovanje i vreme je da godišnji odmor priuštite i svom frižideru.

Sve je spremno za vaš odlazak i letnji godišnji odmor. Spakovali ste kofere i obezbedili sve što vam je potrebno. Ostalo je da proverite kućne uređaje i aparate da li su isključeni i bezbedni. Frižider će ostati da vas sačeka u domu kada se vratite. Priuštite i njemu mali odmor.

friz

Ako nemate nameru da ga koriste nedlju i više dana ispraznite ga, osušite i očistite. Ako odsustvujete od kuće mesec i više dana obavezno ga isključite iz struje.

Nemojte ostavljati hranu u frižideru pre vašeg odlaska, jer će se sigurno pokvariti. Najbolje je da obezbedite manju količinu namirnica i da iskoristite sve ono što je kvarljivo.

Čišćenje je jednostavno. Napravite mešavinu vode i sode bikarbone i sve fioke i police prebrišite. Sve mora biti suvo pre vraćanja u frižider. Suvom krpom prebrišite i unutrašenje zidove. Ništa lepše nego kada vas kod kuće dočeka čist, uredan i mirisan frižider.

Ako imate frižider novije proizvodnje sigurno vaš uređaj ima opciju “režim za odmor”. Funkcioniše tako da smanjuje potrošnju struje i do 50 %, a kapacitet hlađenja održava i dalje. Za aktiviranje ove funkcije potrebno je da uređaj bude skoro prazan, jer sa ovim režimom ne može da se sačuva sva hrana. Ova funkcija ima prednost u odnosu na samo iskuljučivanje frižidera jer sprečava neprijatne mirise kao i nastajanje gljivica. Antibakterijsku zaštitu na lajsnama imaju pojedini modeli.

Ako ima ledomat ostavite ga u režimu samočišćenja. Sprečiće se stvaranje gljivica i buđi, a voda koja je preostala će teči na dole. Kada se završi samočišćenje, isključite uređaj iz struje i ako je povezan na dovod vode zatvorite slavinu.

Ako vaš frižider nema režim za odmor ili ste duže od mesec dana odsutni, najsigurnije je da isključite uređaj iz struje, ispraznite ga i očistite detaljno. Dobro bi bilo da vrata budu otvorena kako se ne bi stvarala buđ, kao i zbog neprijatnih mirisa. Nemojte vrata frižidera podglavljivati stolicom ili na neki drugi način kako se ne bi deformisala.

Sada možete mirno otići na letovanje.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *