Šta da isključite od uređaja pre odlaska na letovanje?

x   T.

Ugasite sve uređaje i aparate pre odlaska na odmor. Na taj način izbeći ćete nepotrebne troškove, jer i kada su na stand by režimu i ugašeni, a uključeni u utičnicu troše struju.

Ako želite da nakon godišnjeg odmora svoj dom zateknete u istom stanju kao što ste ga ostavili pre odlaska, obratite pažnju na uređaje i aparate. Sve električne uređaje isključite iz utičnica.

Odlazite na odmor i morate znati šta je potrebno da isključite iz struje, a šta ne. Tako će se i neki aparati i uređaji odmoriti od vas. Mnogi i kada su isključeni troše struju i zato je potrebno izvući utikač iz utičnice. Savet bi bio da sve što možete isključite pre svega zbog bezbednosti i sigurnosti.

Termorad bojler BT-50

Klimu samo ugasite. Bojler pre polaska obavezno isključite. Zavrnite obavezno i glavni ventil za vodu, kako se ne bi desio neki kvar ili poplava.

Nemojte ostavljati upaljena svetla ili neku lampu dok niste kod kuće. To mnogi rade, kako bi se stekao utisak da je neko tu. To ćete osetiti na računu za struju svakako. Bezbednije je da neko od rođaka ili prijatelja povremeno obiđe vaš dom pa se na taj način lično uveri da je sve u redu.

Isključite iz struje laptopove, računare, punjače za telefone, konzole za igrice i sve aparate sa eksternim punjačem. Svi punjači kada su uključeni vuku struju bez obzira da li je aparat uključen u njih. Sve što radi na daljinac, a ostavili ste na stand bay ili nekom sličnom modu rada nije sasvim isključeno dok ga ne izvučete iz struje. Tu mislimo na televizore, desktop računare, DVD, radio i slično. Struju uvek vuku i ruteri i modemi. Na taj način osim uštede električne energije sprečićete i da vam neko hakuje WiFi.

Sve što poseduje tajmer od malih kućnih aparata isključite. Nema potrebe da ti aparati troše struju, a i potencijalna su opasnost. Isključite: mikrotalasnu, toster, blender, aparat za kafu i drugo.

Isključite zamrzivač, frižider i bojler. Bez obzira da li bojler palite i gasite po potrebi ili ga stalno držite uključenog, obavezno ga iskljuljučite pre odlaska na letovanje. Izvucite iz utičnice i kuhinjski bojler ako je povezan tako da ima utikač.

AEG mašina za pranje veša L7FBE69SA

Ako koristite novije modele mašina za sušenje ili za pranje veša koji dolaze sa “pametnim” funkcijama, trošiće struju i kada su isključeni. Zato izvucite kabl iz utičnice. Na ovaj način izbeći ćete probleme ako dođe do problema koji su uzrokovani kratkim spojevima unutar samog uređaja ili loše instalacije.

Očistite frižider i uklonite sve kvarljive namirnice iz njega. Ako ste duže od mesec dana odsutni, isključite ga iz struje.

Uključeni televizori isijavaju toplotu i ako vam je TV ugrađen u zid ili namještaj, potreban je dovoljan razmak zbog ventilacije. Minimalno 10 cm mora biti razmak između električnih uređaja i zidova. Izvucite kablove iz utičnice.

Pre odlaska na put proverite dva puta da li ste sve isključili i tako ćete izbeći neželjene posladice.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *