Hakovan Facebook nalog: Kako se zaštititi i reagovati?

blog x   T.

U današnjem digitalnom dobu, hakovanje Facebook naloga postaje sve češća pojava. Evo kako da se zaštitite i odgovorite na ovu pretnju.

Nemate pojma šta se dešava. Sedite kod kuće opušteno gledajući TV program kada odjednom dobijete poruku na telefonu od prijatelja koji tvrdi da vam je poslao novac u Čikago, iako se nalazite kod kuće u rodnom Zaječaru. Pre nego što stignete da shvatite šta se dešava, stiže vam još poruka od drugih prijatelja sličnog sadržaja. Vaš Facebook nalog je hakovan! Panika počinje da raste, ali nije vreme za gubljenje glave. Evo šta se dešava i šta treba da uradite.

Izgleda da ste postali žrtva hakera koji su preuzeli kontrolu nad vašim Facebook nalogom. Oni se lažno predstavljaju i pokušavaju da preko vašeg naloga traže novac od vaših prijatelja, ili ostavljaju sumnjive komentare i objave.

foto blog  x
  • Kako su uspeli da hakuju baš vaš nalog?

Postoji bezbroj načina, od pogađanja lozinke do iskorišćavanja nezaštićenih sesija na javnim mestima ili čak ukradenih uređaja. Bez obzira na to kako su to uradili, brza reakcija je ključna. Ako se nešto ne preduzme odmah, mogu početi da zloupotrebljavaju vaš nalog preko prevarantskih taktika. Vaši prijatelji bi mogli da vas kritikuju što niste bolje zaštitili svoj nalog, ali sada je bitno fokusirati se na rešavanje problema. Evo šta treba da uradite:

  1. Posetite Facebook stranicu za prijavu kompromitovanog naloga (Facebook Account Compromise Reporting Page).
  2. Kliknite na opciju “Moj korisnički račun je ugrožen” (Facebook Account Compromise Reporting Page).
  3. Unesite potrebne informacije kako biste identifikovali svoj nalog. Na stranici “Identify Your Account”, unesite ili vašu e-mail adresu, broj telefona, Facebook korisničko ime ili vaše ime i ime jednog od vaših prijatelja
  4. Pratite uputstva da prijavite svoj račun kao ugrožen.
  5. Kada vaš račun bude vraćen i najzad pod vašom kontrolom promenite lozinku i proverite aplikacije i web stranice koje imaju pristup vašem nalogu. Postavite ponovo svoju Facebook lozinku na stranici “Account Settings” klikom na “Change” link “Moj korisnički račun” Password sekciju.
  6. Na stranici Facebook Privacy Settings, kliknite na “Apps and Websites”. U sekciji “Apps, You Use”, kliknite na “Uredi postavke”, a zatim kliknite na “X” izbrišite sve sumnjive / maliciozne aplikacije koje su možda mogle ugroziti vaš račun.
  7. Obavestite svoje prijatelje o hakovanju i upozorite ih da ne klikću na sumnjive linkove.

Da biste sprečili buduće probleme, razmislite o aktiviranju funkcija poput Facebook Login Approvals ili drugih metoda dvostruke autentifikacije. Nekoliko jednostavnih koraka može značajno poboljšati sigurnost vašeg Facebook naloga i vašu privatnost. Ne dozvolite da vam hakeri pokvare dan – preduzmite korake da povratite kontrolu nad svojim nalogom što je pre moguće.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *