JavaScript najpopularniji programski jezik

x   T.

Programeri iz 155 zemalja najviše koriste JavaScript, dok je najjbrže rastući jezik sa više od 6 miliona programera Python.

JavaScript

Istraživanje programera iz 155 zemalja pokazalo da je JavaScript najpopularniji programski jezik. Britanska firma koja proučava zajednice programera, SlashData objavila je u State of Developer Nation, da 24,3 miliona aktivnih programera u svetu čini JavaScript zajednicu.

Istraživanje SlashData

U ovom istraživanju učestvovalo je 19 000 ispitanika iz 155 zemalja. Njihov stav se razlikuje prema rang listi popularnosti drugih jezika kao što su: GitHub-a, RedMonk-a, Stack Overflow-a i Tiobe-a

” Veličina JavaScript zajednice na 12,4 miliona uključuje TypeScript i CoffeeScript, koji su takođe zasnovani na istom ECMAScript standardu. Procenjuje se da su druga najveća populacija od 10,1 miliona programera, korisnici Pythona, dok sada ima 9,4 miliona Java programera. Tri najveće zajednice programera koriste C/C++ (7,3 miliona), Microsoftov C# (6,5 miliona) i PHP (6,3 miliona). Druge velike grupe programera su ljubitelji Kotlina, Swifta, Go, Ruby, Objective C, Rusta i Lua, procenjuje SlashData.

Najbrže rastući jezici

Istraživanje je pokazalo da od 2017. godine je JavaScript stekao 4,5 miliona programera u zajednici. Samo tokom prošle godine je Python stekao 1,6 miliona programera. Prema SlashData najjbrže rastući jezik sa više od 6 miliona programera je Python. Za automatizaciju pozadinskih sistema se takođe široko koristi Python. Na mašinsko učenje (ML) je fokusirano 70% programera koristeći ga verovatno zbog ML biblioteka kao što su: Facebook-ovog PyTorch-a i NumPy-a ili Googleovog TensorFlow-a. U poslednjih godinu dana prema istraživanju dve najbrže rastuće zajednice programskog jezika su Rust i Lua. Rust se mnogo ne koristi, ali iz Mozilline senke je izašla nejgova zajednica i stvorila sopstevnu Rust Foundation. Iza toga stoje: Microsoft Azure, Amazon Web Services, Mozilla i Google. Da Rust postane drugi jezik za Linux karnel zalaže se Google. Zbog svojih garancija sigurnosti memorije koje omogućavaju da se izbegnu greške u memoriji, Google ga koristi za pisanje novog koda za Android operativni sistem. Sistem upravljanja paketima Rust’s Crates je takođe nešto što cene programeri.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *