Jedan punjač za sve telefone

naslovna

Za sve pametne telefone uvodi se korišćenje samo jednog univerzalnog punjača, po novom zakonu Evropske unije.

Koliko imate starih,a koliko novih punjača za mobilne telefone po fiokama, u torbi ili na stolu? Koliko puta ste se samo iznervirali zbog punjača i njihovih različitih ulaza za punjenje? Svemu tome dolazi kraj, jer će se uskoro koristiti samo jedan, univerzalni punjač za sve mobilne telefone. Na teritoriji Evropske unije uvodi se upotreba jedinstvenog punjača za sve pametne telefone i druge manje elektronske uređaje, navode predstavnici Evropske komisije koji će predstaviti taj zakon u septembru.

Razlozi za uvođenje univerzalnog punjača

Zbog ekoloških razloga i potreba korisnika, Evropski parlament je 2020. godine većinom glasova izglasao uvođenje jedinstvenog punjača za mobilne telefone. Nacrt odgovarajućeg zakona sprema Evropska komisija, piše briselski portal EURACTIV.com. Sve ovo će dovesti i do značajne uštede.

Apple se protivi

Američka kompanija Apple nije za to, jer kako kažu to guši inovativnost i stvara troškove od čak 1.5 milijardi eura. Upozorili su EU da bi posledica uvođenja univerzalnog punjača za sve mobilne bila velika količina elektronskog otpada, zato jer bi korisnici morali da koriste novi tip punjača.

“S obzirom da industrija pametnih telefona i IT uređaja ide ka usvajanju USB-C konektora i kablova, takav zakon je nepotreban,” ocenili su predstavnici Apple.

Apple je delimično već prešao na USB-C standard, zadnji iPad Pro i MacBook modeli imaju Type-C utore. A iPhone 11 Pro modeli dolaze s USB-C punjačem. Doduše treba mu C-to-Lightning kabal za spjanje sa smartfonom. Apple koristi kablove sa Lajtning konektorom, za razliku od android uređaja koji koriste USB konektor.

Predlog star više od 10 godina

Ova inicijativa nije ništa novo, ali konačno će biti realizovana. Pre više od 10 godina predstavnici komapnija Apple, Huawei, Nokia i Samsung su potpisali memorandum o razumevanju koji je predviđao da će 2011 godine na tržište biti izbačeni standardizovani punjači za njihove nove modele pametnih telefona. Značajno je smanjen broj različitih punjača i tržište se okrenulo prema USB2.0 mikro-B konektoru. Evropska komisija je već pokušala 2018. godine da standardizuje tržište, ali nije uspela u toj nameri. Evropska komisija je 2019. godine u svoj studiji ukazivala na pet opcija za standardni punjač, od kojih su se dve odnosile na eksterni punjač, a tri na konekciju na samom uređaju.

Ubuduće se se telefoni verovatno prodavati bez punjača.

Univerzalni model i standardizacija punjača če korisnicima omogućiti veču slobodu jer će biti jedinstven i isti za sve modele.

Zanimljivost…

Godišnje se odloži 51 000 tona punjača u životnu sredinu. Za godinu dana korisnici mobilnih telefona potroše ono što priroda proizvede za 18 meseci. Širom Evropske unije svake godine elektronski otpad raste od 3 do 5%.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *