Kada je pravo vreme da detetu kupite prvi telefon?

blog x  T.


U digitalnom dobu, pitanje kada je pravo vreme za dete da dobije svoj prvi mobilni telefon postaje sve važnije. Sa sve većom dostupnošću tehnologije, roditelji se suočavaju sa izazovom balansiranja između potreba deteta i brige za njihovu sigurnost.

Važno je obratiti pažnju na nekoliko ključnih faktora pre kupovine. Pre svega, važno je da telefon bude izdržljiv i otporan na padove, kao i da ima dovoljno memorije za video igre i aplikacije koje dete želi koristiti. Pažljivo se informišite i izaberite model koji najviše odgovara potrebama vašeg deteta, pružajući mu sigurno i prijatno iskustvo korišćenja mobilnog telefona.

Razmišljate li o tome kako deca trebaju koristiti mobilne telefone i kada su emocionalno spremna za vlastite uređaje?

foto blog x

Prosečno doba kada deca dobijaju svoje prve pametne telefone je oko 10 godina, ali izlaganje mobilnim uređajima često počinje mnogo ranije. S obzirom na to da su naša deca digitalno pismena i svet doživljavaju kroz ekrane, ne možemo im uskratiti, zabraniti ili oduzeti pravo na telefone. Ipak, možemo ih naučiti kako da ih koriste na pametan i koristan način.

Stiv Džobs, suosnivač Apple-a, navodno je ograničio upotrebu tehnologije svojoj deci i zabranio im korišćenje iPada kada je lansiran. Bivši izvršni direktor Microsoft-a, Bil Gejts, sačekao je da njegova deca napune 14 godina pre nego što im je dozvolio korišćenje telefona. Ali kada je pravo vreme za vaše dete?

Upravo zbog toga smo napravili mali vodič koji će vam pomoći da odlučite kada, kako i zašto je pravo vreme da vaše dete dobije prvi pametni telefon.

 • Deci mlađoj od četiri godine – telefon nije potreban.
 • Deca od četiri do šest godina: Korišćenje telefona u ovom uzrastu nije preporučljivo. Mozak se još uvek razvija, a socijalne veštine vašeg deteta mogu biti ugrožene. Postoji velika verovatnoća da će vaše dete postati zavisno od telefona ako ga dobije u ovom uzrastu.

Nedavna studija otkriva da mobilne telefone koristi 22% dece u prvom razredu osnovne škole, dok taj procenat raste na 60% u višim razredima i dostiže čak 84% među tinejdžerima.

 • Od sedam do jedanaest godina: U ovom uzrastu deca počinju da postaju samostalna. Više od pola dana su u školi i imaju vanškolske aktivnosti. Zbog toga bi roditelji trebalo da razmisle o nabavci telefona kako bi mogli da ostanu u kontaktu sa detetom. Međutim, svi znamo da deca neće koristiti telefon samo da bi se javili mami ili tati, već će želeti da igraju igrice i koriste aplikacije za istraživanje svojih interesovanja. U ovom uzrastu, na roditeljima je da dete nauče kako da koristi internet i kako da prepozna nasilje ili bilo koju situaciju koja može da ga ugrozi.
 • Od 12 do 14 godina: Istraživanja pokazuju da 40% stručnjaka i lekara smatra da je ovo najbolje doba za uvođenje tehnologije u život deteta. Što se tiče razvoja mozga, adolescenti počinju da razvijaju veštine poput rešavanja problema, kritičkog mišljenja i kontrole impulsa. Ako ste pomogli detetu da razvije te veštine, spremno je za korišćenje pametnog telefona pod nadzorom.
 • Od 15 do 18 godina: Iako srednjoškolci smatraju da su potpuno odrasli, još uvek se razvijaju. Dodajte hormone i srednjoškolci mogu biti nepredvidljivi. U ovom osetljivom periodu veoma je važno da roditelji podučavaju, razgovaraju i modeliraju dobre navike svog deteta.
foto blog x

Naravno, ne možemo se striktno pridržavati ovih preporuka jer su deca danas zaista usmerena na tehnologiju i ne bi bilo fer da ih izopštimo iz društva na taj način. Neka srednja granica je 13 godina, ali zbog bezbednosti deteta i vaše sigurnosti možete tu granicu da spustite.

Najvažnije što treba da uradite jeste da razgovarate sa svojom decom o tome šta rade na internetu. Evo nekoliko saveta odakle početi.

 • Budite znatiželjni: Pitajte ih o omiljenim temama koje istražuju na internetu i zanimajte se za ono što rade.
 • Budite proaktivni: Koristite vesti, filmove i serije da biste razgovarali sa decom o tome šta bi uradili da se slična situacija dogodi njima ili nekom od njihovih prijatelja.
 • Budite empatični: Iskoristite svoja iskustva da razgovarate o situacijama koje bi mogle krenuti naopako. I uverite ih da mogu da razgovaraju sa vama ako su uznemireni zbog nečega što su videli ili doživeli na internetu.
 • Ostanite u toku: Budite uključeni i pratite sve promene i novitete i istražite kako da ih bezbedno uvedete u digitalan svet svoje dece.
 • Ključno je poverenje: U razgovoru uživo, preko telefona, online… Važno je da znaju da ih volite, podržavate i da ste sa njima, rame uz rame, na tom božanstvenom putovanju kroz beskrajna digitalna prostranstva.

Koji je razlog za kupovinu mobilnog telefona detetu?

Mnogi roditelji smatraju da je osiguranje sigurnosti njihove dece glavni razlog za davanje mobilnog telefona. Žele mogućnost da budu u kontaktu s detetom u svakom trenutku, istovremeno omogućavajući detetu da ih pozove kada god to oseti potrebu. Psiholozi naglašavaju značaj ovoga, posebno kada dete samo dolazi iz škole ili provodi vreme samostalno. Deca roditelja koji su razvedeni često dobijaju mobilni telefon kako bi lakše ostvarivala kontakt s drugim roditeljem.

Međutim, korišćenje mobilnog telefona nosi sa sobom određene rizike. Deca koja imaju pametne telefone mogu pristupiti sajtovima koji nisu prikladni za njihovu dob, što može izazvati konfuziju i nesigurnost. Takođe, moguće je da deca ostanu budna duže vreme, igrajući igrice i dopisujući se sa prijateljima, čime se otvara prostor za onlajn nasilje. Sa druge strane, previše vremena provedenog na društvenim mrežama može dovesti do socijalne izolacije i širenja netačnih informacija.

 • Kako doneti odluku?

Psiholozi smatraju da je dete spremno za mobilni telefon kada može da razgovara s vama o pravilima korišćenja. Većina dece dobija telefon u dobu od 12 ili 13 godina, ali ova odluka treba da bude isključivo roditeljska. Roditelji bi trebalo da se zapitaju da li je njihovo dete sposobno da donese dobre odluke i da li se osećaju udobno da podele svoje probleme.

Nekoliko saveta za odgovorno korišćenje mobilnog telefona:

 • Koristite aplikacije za roditeljsku kontrolu kako biste ograničili kontakte i pristup određenim sajtovima.
 • Budite primer svojoj deci s pravilnim korišćenjem telefona.
 • Ne dozvolite deci da preuzimaju igre bez vašeg odobrenja.
 • Postavite granicu za vreme provedeno na ekranu.
 • Uvek budite upućeni u šifru telefona svoje dece, a pre spavanja, neka telefon bude ostavljen barem sat vremena pre odlaska na spavanje.
Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *