Kada je pravo vreme za zamenu auto guma?

blog x

Bezbednost na putu zasniva se i na očuvanim i odgovarajućim gumama na vašem autu. Kako bismo vam pomogli da saznate kada je pravo vreme za zamenu vaših auto guma, istražili smo ključne faktore i signale koji ukazuju na neophodnost zamene guma.

U svetu brze tehnološke evolucije, gume na vašem automobilu često ostaju zanemarene. Međutim, one su od suštinskog značaja za vašu bezbednost i udobnost prilikom vožnje. Postavlja se pitanje: kako da znate kada je pravo vreme da zamenite svoje auto gume? U ovom blog tekstu ćemo istražiti ključne faktore koji će vam pomoći da donesete pravu odluku.

 • Dubina profila guma: Zakon u mnogim zemljama zahteva da minimalna dubina profila na gumama bude oko 1.6 mm. Međutim, stručnjaci preporučuju da razmislite o zameni guma kada dubina profila padne ispod 3 mm. Dublji profil omogućava bolje prianjanje na mokrim i klizavim putevima, poboljšava upravljivost i smanjuje kočenje na vlažnim površinama.
 • Starost guma: Gume su podložne starenju, čak i ako nisu prešle mnogo kilometara. Svakodnevno su izložene suncu, vremenskim uslovima i temperaturnim varijacijama. Stručnjaci obično preporučuju zamenu guma svakih 6-10 godina, bez obzira na izgled.
 • Vizuelni pregled: Redovna vizuelna inspekcija vaših guma je ključna. Tražite pukotine, ogrebotine, izbočine ili nepravilnosti na bočnim zidovima. Ako primetite bilo kakve znakove oštećenja, znajte da je vreme za zamenu.
 • Sezonske promene: Promena godišnjih doba može značiti promenu potreba za gumama. Letnje gume pružaju bolje performanse na suvom asfaltu, dok su zimske gume dizajnirane za bolje prianjanje na snegu i ledu. Razmotrite promenu guma prema sezoni kako biste obezbedili optimalnu bezbednost i udobnost.
 • Promena voznih navika: Ako primetite promene u vašim vozim navikama, kao što su češće putovanje na duže staze ili vožnja u zahtevnijim uslovima, možda ćete želeti da razmotrite zamenu guma koje bolje odgovaraju novim uslovima.
 • Vibracije i bučnost: Ako primetite povećane vibracije prilikom vožnje ili neobične buke, to bi mogao biti znak da su vaše gume dotrajale ili oštećene.
 • Pravilno održavanje: Redovno održavanje vaših guma može produžiti njihov vek trajanja. Pravilno napumpajte gume prema preporukama proizvođača kako biste smanjili habanje i poboljšali efikasnost goriva.
zena u autu

Kako ispitati auto gume?

Ispitivanje guma je jednostavan, ali važan korak u održavanju vašeg vozila. Redovnim praćenjem stanja guma, možete osigurati svoju bezbednost i produžiti vek trajanja guma. Evo kratkog vodiča o tome kako to učiniti:

 • Koristite dubinomer ili jednostavno novčić da biste proverili dubinu profila guma. Minimalna dozvoljena dubina je obično 1.6 mm, ali preporučuje se zamena guma kada dubina padne ispod 3 mm.
 • Za starost guma proverite DOT oznaku na bočnoj strani guma. Poslednje četiri cifre označavaju nedelju i godinu proizvodnje. Gume se obično preporučuju za zamenu nakon 6 do 10 godina bez obzira na izgled.
 • Važno je pravilno održavanje. Pogledajte pritisak guma pomoću manometra. Pravilno napumpane gume produžavaju njihov vek trajanja i poboljšavaju efikasnost goriva. Pritisak proverite prema preporukama proizvođača vozila.
 • Ako primetite nepravilnosti tokom vožnje kao što su vibracije, buka ili problema s upravljanjem, to može ukazivati na problem s gumama. Obratite pažnju na ovakve znakove.
 • Razmislite o promeni guma u skladu sa sezonom. Letnje gume za toplije periode i zimske gume za hladne i snežne uslove obezbeđuju bolje performanse.

Letnje ili zimske auto gume

 • Letnje auto gume su specijalno dizajnirane za optimalne performanse tokom toplijih meseci. Njihov dublji i širi profil omogućava bolje prianjanje na suvom putu, skraćuje zaustavni put i poboljšava upravljivost. Takođe, letnje gume imaju posebne smeše gume koje se manje troše na visokim temperaturama, čime se produžava njihov vek trajanja i štedi na potrošnji goriva.

Odgovor na pitanje kako da izaberete letnje auto gume saznajte OVDE.

 • Zimske auto gume su ključne za bezbednost tokom hladnih i snežnih uslova. Njihov poseban dezen sa dubokim kanalima omogućava bolje prianjanje na snegu i ledu, smanjujući rizik od proklizavanja. Takođe, zimske gume su napravljene od posebnih smeša koje ostaju fleksibilne i efikasne čak i pri niskim temperaturama, što doprinosi boljim performansama na hladnom putu.

Osim dubine profila i starosti, još nekoliko ključnih indikatora može vam pomoći da procenite stanje vaših auto guma. Vizuelni pregled guma na pukotine, oštećenja ili izbočine može otkriti potencijalne probleme. Pravilan pritisak guma je takođe bitan – preniski ili previsoki pritisak može dovesti do nejednake habanosti i smanjene efikasnosti. Osim toga, neobične vibracije tokom vožnje ili neujednačen trošak na gumama mogu ukazivati na potrebu za balansiranjem ili zamenu guma. Redovno praćenje ovih indikatora održava vaše gume u optimalnom stanju za sigurnu i udobnu vožnju.

Zaključak

Pažljivo praćenje stanja vaših auto guma je ključno za vašu bezbednost na putu. Ne zaboravite da su gume jedini kontakt vašeg vozila s putem, zato je važno da budu u dobrom stanju. Redovna kontrola, praćenje dubine profila, starost guma i promene voznih navika su ključni faktori koji će vam pomoći da donesete pravovremenu odluku o zameni guma. Bezbednost na prvom mestu!

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *