Kako izabrati letnje gume?

x  T.

Zakonska upotreba zimskih pneumatika je istekla prvog aprila i sada možete montirati letnje gume na svoje automobile.

Auto gume imaju bitne funkcije i osim što nose težinu vozila, ublažavaju jačinu udarca kada vozilom naiđete na neke rupe ili prepreke na putu. Gume stvaraju trenje koje je potrebno za kočenje, skretanje i kontrolu smera kretanja.

Kada je je vreme za zamenu auto guma i na koje karakteristike je potrebno obratiti pažnju su pitanja koja vozači najčešće postavljaju. Tehnomedia nudi odličan izbor letnjih auto guma.

x  T.

Najbolje vreme za postavljanje letnjih guma

Najbolje je zameniti gume i postaviti letnje kada temperatura prelazi 7°C tokom većeg dela dana. Možete ih koristiti sve do početka novembra. Ne valja preći sa zimskih na letnje previše rano, jer će na tlo loše prijanjati i vožnja može biti rizična usled niskih temperatura ili snega, na primer. Ne treba zamenu obaviti ni previše kasno, jer će se ubrzano trošiti zimske gume i biće veća potrošnja goriva.

Razlike između letnjih i zimskih guma?

Kada su više spoljne temperature, ili je put suv ili vlažan letnje gume odlično prijanjaju uz put zahvaljujući smeši od koje se proizvode. Letnje gume imaju manji je nivo buke u autu i van njega i manja je potrošnja goriva zahvaljujući manjem otporu kotrljanja (rolling resistance). Veća površina letnjih guma je u kontaktu sa putem, jer je šara na njima pravilnija i usmerenija sa manje kanala za odvođenje vode. Imaju kratak trag kočenja prilikom visokih temperatura, a u krivinama stabilnost je dobra.

Zimske gume su namenjene vožnji pri niskim temperaturama i dobro prijanjaju kada na putu ima leda i snega. Kako se na niskim temperaturama gume ne bi stvrdnjavale ta mešavina za zimske modele sadrži više prirodne gume, a u zimskim uslovima dva puta brže kočenje omogućava fleksibilnija mešavina. Ako na putu ima dosta vode ili snega, zimske gume zahvaljujući dubljim kanalima i nepravilnijim šarama će lako savladati i te uslove na putu.

Zato tokom leta ne treba koristiti zimske gume, jer će povećati potrošnju i na vrelom asfaltu će se topiti, dok je vožnja sa letnjim gumama u zimskom periodu opasna.

Zašto ne treba kupovati jeftine gume?

Vozači koji svoja vozila koriste samo za gradsku vožnju i kratke relacije u auto gume ne ulažu previše i povoljniji letnji pneumatici su dobro rešenje. Razlika između guma je u nijansama. One jeftinije koriste starije smeše i tehnologije proizvodnje koje su takođe uspešne i kvalitetne. Naravno, skuplji modeli se proizvode korišćenjem novijih tehnologija.

Ne preporučuje se korišćenje auto guma iz niže klase ako sa vozilom prelazite mesečno više od 2 500 kilometara, jer za tako intenzivno korišćenje nisu predviđene.

MICHELIN 195/80 R15 96T TL LATITUDE CROSS DT MI

Oznaka kišni oblak na gumi i slova od A do F

Ova oznaka pokazuje kategoriju kojoj pripada auto guma, a odnosi se na prijanjanje gume uz put na makrom kolovozu. Test kočenja pri brzini od 80 km/h na vrlo mokrom kolovozu prošle su sve gume, a kategorizaciju gume određuje dužina zaustavnog traga.

 • Gume se oznakom (ocenom) A zaustaviće vozilo posle manje od 28 metara.
 • Gume se oznakom B zaustaviće vozilo posle 31 metra.
 • Gume se oznakom C zaustaviće vozilo posle 35 metara.
 • Gume se oznakom E zaustaviće vozilo posle 40 metara.
 • Gume se oznakom F zaustaviće vozilo posle 46 metara.

Zanimljivo je da iako su odštampane na nalepnici, ne koriste se oznake D i G.

Guma nije nekvalitetna ako ima relativno lošu ocenu, odnosno oznaku za prijanjanje na mokrom kolovozu. Na kišne uslove adaptacija gume smanjuje vrednost i na trajanje gume i otpor kotrljanja što su druge dve najvažnije karakteristike gume.

Šta znači oznaka o kategoriji ekonomičnosti gume?

Na nalepnici je odštampana i kategorija ekonomičnosti auto gume. Otpor kotrljanja, odnosno efikasnost gume označava taj simbol koji prikazuje auto gumu pored točilice za gorivo. Motor troši manje snage kako bi pokretao auto, što je manji otpor kotrljanja i manjoj potrošnji vodi manji otpor kotrljanja. U odnosu na prosečne gume one sa oznakom A kategorije teoretski smanjuju potrošnju do 10%. Najekonomičnije su letnje gume sa simetričnom šarom i one su uglavnom sa ECO oznakom.

Mnogi vozači žele da njihove gume što bolje prijanjaju kako bi im bila omogućena što oštrija vožnja odnosno da imaju veći rolling resistance i ne znači da auto guma nije kvaltetna ako nema A ili B kategoriju.

Čuvanje guma

Kada auto gume ne koristite možete ih čuvati u garaži, podrumu ili ostavi. Da bi ostale sačuvane, kako biste mogli da ih koristite i naredne sezone, potreno je da se pridržavate nekih pravila.

 • U vodu dodajte malo sapuna i operite gume. Nakon što se osuše, markerom ili kredom obeležite pozicije na kojima su bile.
 • Smestite gume u crne kese i iz njih istisnite sav vazduh.
 • Stavite auto gume da stoje uspravno ako ih čuvate bez felni, a smestite ih da budu položene ako su sa felnama. Važno je da ne budu na podu, a da prostorija u kojoj su bude hladna i suva.
 • Kako ne biste došli u situaciju da na kraju te gume bacite zbog nepravilnog čuvanja, uradite sledeće: Povremeno okrećite gume polako kako biste obezbedili da se sredstvo protiv UV oksidacije koji je deo smeše po gumi pravilno širi. Nije dobro gume držati previše dugo da budu statične jer će se vremenom osušiti i pojaviti pukotine.
 • Pre nego što se gume vrate na vozilo potrebno je pažljivo ih pogledati i proveriti.

Da li na vožnju loše utiču veći točkovi od fabričkih i korišćenje širih guma?

Šire gume će omogućiti da na putu bolje leži auto i poboljšavaju kočenje. A utiču i na potrošnju goriva. Sa nešto širim gumama, jači motori i dizel motori mogu biti ekonomičniji, a efikasnost sa širim gumama gube slabiji motori. Performanse auta biće promenjene korišćenjem točkova većeg prečnika od fabričkih dimenzija. Potrošnja goriva biće malo povećana sa većim točkovima i može doći do smanjenja maksimalnog ugla okretanja točkova.

Razlike bi bile zanemarljive ako na primer istovremeno povećate veličinu točka i smanjite visinu gume. Skoro identične su gume visine 65 kod R15 točka sa gumom visine 55 na R16 točku.

MICHELIN 275/40 ZR20 (106Y) XL TL PILOT SPORT 4 S MI

Da li promeniti sve 4 gume, ili samo dve istrošene?

Ako vam je prednji par guma istrošeniji, dve nove gume postavite na zadnju osovinu, a zadnje gume koje su manje istrošene postavite na prednju osovinu. Bolje kočenje u kriznim situacijama i oštrije skretanje vašem autu pružiće nove gume na zadnjim točkovima. Nakon par sezona vreme je da se zamene sve 4 gume.

Proizvođači guma preporučuju postavljanje novih guma na zadnje točkove, a nove gume na pogonskim točkovima želi većina vozača. Kobne posledice na primer, može imati proklizavanje na mokrom kolovozu zadnjih točkova, dok vozač može na vreme korigovati pravac ako prednji točkovi prvi proklizaju.

Koja je najbolja šara za letnje gume?

Letnje gume koriste sva 3 tipa šara: jednosmernu (usmerenu), simetričnu ili asimetričnu šaru. Performense gume zajedno sa vrstom smeše određuje i zip šare.

 • Simetrične šare se koriste za letnje gume i njeni benefiti su: manji otpor i nizak nivo buke, a samim tim sporije se guma haba i manja je potrošnja. Odličan su izbor za automobile sa manjim motorom. Iste su i sa desne i sa leve strane i samim tim prilikom montaže mogu se okrenuti na bilo koju stranu, jer ne postoji spoljašnja i unutrašnja strana.
 • Asimetrična šara na gumama pruža stabilnost u krivinama prilikom vožnje koja je i udubnija, a i imaju duži vek trajanja. Letnje gume sa asimetričnim šarama se preporučuju većini vozača. Spoljašnji deo gume ima zadatak da pruži stabilnost, a unutrašnji deo je zaslužan za odvođenje vode.
 • Jednosmerna (usmerena) šara je popularna kod ljubitelja sportske vožnje. Prepoznaju se po obliku šare V. Pružiće bolje kočenje i ubrzavanje pored najbržeg odvođenja vode.

Kako se gumama menjaju pozicije?

Verovatno ste se nekada pitalo kako se menjaju pozicije gumama, da li ukršteno ili se menjaju prednje i zadnje. Znak da dobro brinete o svom autu je ako makar jednom godišnje menjate pozicije gumama. Rotacije se na primer preporučuju na svakih 5 000 kilometara. Tada je potrebno da se i centrira trap i da se po potrebi auto gume balansiraju.

Sistemi rotacije koji se preporučuju su: prednji krst, zadnji krst, X ukršatnje, bez ukrštanja.

 • Način zamene “prednji krst” se obavlja kod standardnih automobila. Prednja leva guma se postavlja na mesto zadnje leve, prednja desna na mesto zadnje desne i tada se ukršteno na prednje pozicije pomeraju zadnje gume, odnosno prednja desna postaje zadnja leva.
 • Način zamene “zadnji krst” ako se radi o vozilu sa pogonom za zadnju vuču ili na 4 točka, preporuka je prednja desna guma postane zadnja leva, a prednja leva da postane zadnja desna, a bez ukrštanja idu napred idu zadnje gume.
 • Način zamene X ukrštanje, odnosno potpuno ukrštanje je potrebno za teže automobile, kaminoete sa prednjom vučom i kombijem. Prednja desna i zadnja leva guma menjaju mesta, a prednja leva i zadnja desna menjaju mesta.
 • Način zamene bez ukrštanja podrazumeva da se jednostavno zamene prednje i zadnje gume bez ukrštanja. Takav način se preporučuje automobilima koji imaju sportske letnje gume, kao i svim automobili sa jednosmernom šarom.
Kako izabrati letnje gume?

Opterećenje guma

Opasno je koristiti gume koje imaju indeks opterećenja manji od preporučenog, ali se mogu izabrati gume čije je veće dozvoljeno opterećenje. Preciznost upravljanja, pouzdanost pri većim brzinama i oštrijoj vožnji i bolju otpornost na udare vetra pružiće vam gume sa većim indeksom opterećenja. Bolje rezultate će postići takve gume kada vučete drugo vozilo na primer ili kada su van puta, ali je vožnja manje udobna i potrošnja goriva će biti veća, a naravno ne smemo zaboraviti da navedemo i da su gume sa višim indeksom opterećenja skuplje. Zabluda je i nije tačno da sa gumama sa većim indeksom opterećenja možete auto više opteretiti zato što to opterećenje neće dugo izdržati drugi delovi auta.

Pravo je vreme za kupovinu novih auto guma. Tehnomedia nudi odličan izbor, a nudimo i mogućnost kupovine putem web kredita. Rok isporuke je 3 do 5 radnih dana.

O auto gumama smo pisali i ovde. O bezbednoj vožnji sa novim gumama čitajte ovde, a o sigurnoj zimskoj vožnji možete čitati ovde.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *