Sigurna zimska vožnja

x Blog Zimska vožnja

Vozači kupite zimske gume. Kvalitetne gume su neophodne vašem vozilu. Tehnomedia ima odličan izbor.

One nose težinu auta. Ako kojim slučajem naiđete tokom vožnje na rupe, izbočenja ili neke prepreke na putu, dobre auto gume će ublažiti jačine udarca. Pneumatici dovode do trenja koje je neophodno za skretanje, ubrzanje, kočenje ili kontrolu smera kretanja na putu.

image

Zaboravite staru naviku da na osnovu izgleda šare gazećeg sloja procenjujete koja je guma bolja za zimu i sneg. Tehnologija je napredovala tako da zimske gume danas imaju napredniju konstrukciju gazećeg sloja. Ove gume su mekše i lakše prijanjaju na tlo tako da je prilikom kočenja moguće lakše i brže zaustavljanje vozila. Ako ste u dilemi za koji model i brend da se odlučite i na šta da obratite pažnju svratite do Tehnomedia prodavnice, a naši obučeni prodavci će vam dati odgovore i pomoći oko izbora i kupovine.

Za bezbednu vožnju tokom zime potrebne su vam specijalno dizajnirane gume koje su prilagođene zimskim uslovima vožnje. Vašem četvorotočkašu su potrebne odgovarajuće gume kako biste savladali zimske vremenske prilike poput; snega, vode, leda…Sa njima nema proklizavanja i ne može doći do pojave aquaplaning-a. Jedino ćete tako opremljeni stići tamo gde ste krenuli sigurno i bezbedno.

image

Tehnomedia vam nudi odličan izbor najpoznatijih domaćih i svetskih proizvođača. Birajte: GOODYEAR, KAMA, LASSA, MICHELIN, PIRELLI, RIKEN, SAVA, TAURUS, TIGAR.

Zakon vas obavezuje da od 1. novembra do 1. aprila imate sve četiri gume sa oznakom M+S (MS, M-S ili M&S) ali samo ako su na putu sneg, led ili poledica. Šara ne sme da ima dubinu manju od 4 milimetra.

Razlike…

Zimske i letnje gume se razlikuju u dubini, vrsti šare i u materijalu. Oznaka M+S (MS ili M&S), na boku gume ne označava ni zimsku ni letnju kao ni za sve sezone gumu, već samo geometriju šare. Oznaka, slovo M ( „mud“ ) odnosno “blato”, a slovo S ( „snow“), znači sneg. Zato mnogi pomisle da su ove gume sa ovom oznakom zimske. Zakon u našoj i drugim državama gume sa oznakom M+S (MS ili M&S) prepoznaje kao gume za zimu i možete ih koristiti za zimsku sezonu a ukoliko vas policija zaustavi kada ih imate po snegu i ledu, smatraće se da imate zimske gume.

Prave zimske gume su napravljene od mekše smeše koja poseduje dobre osobinbe i prilikom temperature kada se spusti ispod nule, a karakteristična je duboka šara. One pored oznake M+S (MS ili M&S) na boku poseduju i oznaku planine sa 3 vrha i snežne pahuljice na njoj.

image

Sa pneumaticima iz Tehnomedie bezbedno ćete moći da se vozite u zimskim uslovima.

Zimske gume pored oznake M+S (MS ili M&S) na boku imaju i znak planine sa tri vrha i snežne pahuljice u njoj. Gume moraju da ispune određene uslove da bi mogle da nose simbol koji se zvanično naziva 3PMSF.

Krakteristike zimskih guma…

Efikasnije su što je hladnije vreme, jer su napravljene od specijalne smese za gazeći sloj. Imaju široke blokove gazećeg sloja i dodatne proreze u gazećem sloju, odnosno “lamele” koje gumi daju dodatni zahvat kako bi što bolje prianjala na kolovoz zimi, na uzbrdicama i oštrim krivinama, kao i radi što lakšeg oslobađanja od nagomilanog snega. Neke zimske gume ojačane su spajkovima radi snažnijeg prianjanja.Na niskim temperaturama letnje gume se brže habaju od zimskih.

Saveti…

Nemojte da premašite maksimalnu preporučenu brzinu vozila sa zimskim gumama. Obično je niža nego za auto sa letnjim gumama. Proverite istrošenost guma. Preporučuje se minimalna dubina gazećeg sloja od 4 mm za zimske gume. Upotrebljavajte viši stepen prenosa za polazak iz mesta. Ako imate kočnice s mehanizmom protiv proklizavanja, održavajte konstantan pritisak na pedalu kočnice. Prilikom vožnje držite odstojanje. Budite oprezni preko mostova ili prolaza i tada sklonite stopalo sa pedale gasa. Nemojte neperkidno pritiskati pedalu gasa ako se zaglavite u snegu. U teškim zimskim uslovima vožnje potrebna vam je koncentracija tako da nemojte da odgovarate na telefonske pozive dok vozite.

image

Posetite Tehnomedia prodavnice obezbedite zimske pneumatike za svog ljubimca. Uvek kupujte ceo komplet. Maksimalan izbor po minimalnim cenama očekuje vas u Tehnomedia prodavnicama. Tehnomedia je totalno drugačija od drugih. Proverite.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *