Kako gledati video zapise i fotografije sa svog mobilnog telefona na televizoru?

blog x

U današnje doba pametnih telefona, mnogi od nas imaju ogromnu kolekciju fotografija i video zapisa uskladištenih na mobilnim telefonima. Umesto da se zadovoljite gledanjem sadržaja na malom ekranu telefona, zašto ne biste iskoristili prednosti većeg ekrana televizora?

U današnjem digitalnom dobu, spojiti svoj mobilni telefon sa TV-om može biti izuzetno korisno i zabavno iskustvo. Omogućava vam da na većem ekranu uživate u fotografijama, videozapisima, igrama i drugim sadržajima koje imate na svom telefonu. Postoji nekoliko načina da povežete ova dva uređaja, a u nastavku ću vam pokazati neke od najčešćih metoda.

HDMI kabl

Bez obzira da li imate pametan televizor ili običan, možete ga lako spojiti sa mobilnim telefonom i tabletom i na velikom ekranu uživati u sadržajima.

Najčešći način povezivanja mobilnog telefona sa televizorom je preko HDMI kabla. Većina modernih televizora ima HDMI ulaz, a mnogi mobilni telefoni imaju i opciju HDMI izlaza. Potreban vam je samo HDMI kabl koji odgovara vašem telefonu i TV-u. Povežite jedan kraj kabla na HDMI port na TV-u, a drugi kraj na telefon. Nakon toga promenite ulaz na TV-u na HDMI i trebalo bi da vidite sliku sa mobilnog telefona na TV-u.

Ako nemate pametni televizor, pomoću kabla je pouzdan način spajanja. Trebće vam dakle HDMI kabl i adapter.

Adapter zavisi od toga da li vaš telefon koristi micro USB ili USB-C. Ako koristite USB-C, vaš mobilni telefon podržava standard HDMI Alt Mode. Ako koristite micro USB, u tom slučaju telefon podržavati MHL standard.

Nakon nabavke odgovarajućeg adaptera i HDMI kabla uradite sledeće:

  • Sa mobilnim telefonom spojite UBS-C ili micro USB
  • Na TV spojiš jedan kraj HDMI kabla, a na adapter drugi.
  • Na svom TV-u pronađete HDMI source. I to je to. Sadržaj sa mobilnog se prebacio na TV.
televizor i telefon

Bežična veza

Ako želite da izbegnete korišćenje kablova, možete pokušati bežično da povežete telefon sa TV-om. Postoje različiti bežični standardi i tehnologije koje omogućavaju ovu vezu, kao što su Wi-Fi Direct, Miracast, Chromecast ili Apple AirPlay. Proverite ima li vaš televizor podršku za ove tehnologije i sledite uputstva za povezivanje. Obično se koristi funkcija “Screen Mirroring” na mobilnom telefonu koja omogućava prikazivanje sadržaja telefona na televizoru.

Uverite se da vaš TV podržava ove tehnologije i pratite uputstva za povezivanje. Veliki broj uređaja poput pametnih telefona, laptopova, smart televizora, tableta, digitalnih telefona i slično podržava Wi-Fi Direct. Podržavaju je i Appleovi uređaji i ona se zove  AirDrop i AirPlay.

Wi-Fi Direct ima znatno veći domet i brzine prenosa i zato je bolja opcija od spajanja uređaja Bluetoothom.

  • Kako koristiti Wi-Fi Direct?

Ovo je najjednostavniji način povezivanja. U postavkama pronađi opcije Wi-Fia i tu se nalazi Wi-Fi Direct. Kada otvorite Wi-Fi Direct na mobilnom telefonu, pronaćićete spisak uređaja koji ga imaju uključenog i možete ih spojiti. Na oba uređaja koje želite spojiti mora biti uključen Wi-Fi Direct.

Uređaj za striming

Drugi način da povežete mobilni telefon sa televizorom je putem uređaja za striming kao što je Google Chromecast, Roku, Apple TV ili Amazon Fire Stick. Ovi uređaji se povezuju na vaš TV preko HDMI porta i omogućavaju vam da koristite aplikacije na telefonu za reprodukciju sadržaja na TV-u. Kada podesite i konfigurišete svoj uređaj za striming, jednostavno otvorite aplikaciju ili sadržaj na telefonu i izaberite opciju za prikaz na TV-u preko uređaja za striming.

U zavisnosti od modela i proizvođača vašeg TV-a i mobilnog telefona, koraci i procedure mogu se neznatno razlikovati. Zbog toga je uvek najbolje da proverite uputstva za svoje specifične uređaje ili da kontaktirate korisničku podršku proizvođača ako naiđete na bilo kakve poteškoće. Povezivanje televizora i mobilnog telefona može biti veoma jednostavno, a omogućava vam da iskoristite prednosti većeg TV ekrana i uživate u svom omiljenom sadržaju. Isprobajte ove metode i prilagodite ih svojim potrebama da biste na najbolji način iskoristili svoje uređaje.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *