Kako izabrati motornu testeru?

x   T.

Odlučili ste da kupite motornu testeru, ali ne znate koju. Pročitajte ovaj vodič za kupovinu.

Kada se pomene moterna testera, mnogi se odmah sete zvuka koji nastaje usled seče drveta. Za lako obavljanje posla potrebna vam je kvalitetna motorna testera.

EINHELL GC-PC 2040/1

Tehnomedia ponuda:

Testere ( cene su od 9 990 do 19 839 dinara)

Snaga

Sigurno ste se zapitali koliko je potrebno da bude jaka. Ako je drvo većeg prečnika, teško i slično onda će vam trebati i jača motorna testera. Za šumski posao svakako izaberite motor sa većom snagom od 3KS.

Vodilica

Osim na snagu, prilikom kupovine obratite pažnju i na dužinu vodilice. Preporučuje se da bude oko 5 cm, odnosno malo veća od prečnika drveta koji imate u planu da sečete. Dovoljna je vodilica od 35 do 45 cm. Ako je snaga mala, a vodilica velika i obrnuto snaga velika a vodilica mala testera neće dobro raditi.

Prvo odredite obim posla koji ćete obaviti. Sa većom dužinom vodilice povećava se i masa motorne testere. Odnos dužine vodilice i snage motorne testere je odlučujući za dobar i kvalitetan rad.

Ako je vodilica dugačka samim tim je i motorna testera teža i zato je važno da odredite koji je obim posla koji će te obavljati. Ako nameravate da je koristite u svojo bašti za neke lakše aktivnosti onda izaberite manje, jer nema potrebe da se osećate kao da ste u teretani na treningu, jer vam od težine otpadaju ruke.

Sigurnost

Prilikom rada i rukovanja morate biti veoma oprezni.

Povratni udarac je najveća opasnost. Do njega dolazi kada predmet bude zahvaćen lanacem koji se nalazi pri vrhu vodilice i onda dođe do brze povratne reakcije. Samim tim izgubićete ravnotežu i kontrolu nad testerom.

Zato je važno da vaša motorka bude opremljena štitnikom protiv povratnog udara, kočnicom lanca, blokadom gasa, hvatačem lanca i lako dostupnim prekidačem za zaustavljanje.

Ovaj alat ima nekoliko kilograma i trebaće vam snažne ruke jer proizvodi i velike vibracije. Silu može ublažiti antivibracioni sistem.

FIELDMANN FZP 2005-E elektricna lancana testera 2000W

Proizvođači

Važno je da vas motorna testera služi godinama i zato birajte kvalitet. Izaberite model koji će raditi kvalitetno i koji će vam pružiti sigurnost i lako upravljanje. Potrebno je da motorna testera bude lagana sa olakšanim paljenjem.

Tehnomedia nudi odličan izbor po povoljnim cenama. Proverite. Tehnomedia je totalno drugačija od drugih.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *