Kako izabrati nosač za televizor?

x  T.

U dilemi ste da li da kupite nosač za televizor ili ne. Ne znate da li vam je potreban i koji izabrati? Ovaj vodič za kupovinu će vam u tome pomoći.

Ako želite da premestite TV ekran sa police ili komode na zid biće vam potreban nosač za televizor. TV na zidu doprineće modernijem izgledu vašeg doma i dodati notu savremenog minimalističkog enterijera. Tehnomedia vam nudi maksimalan izbor TV nosača po minimalnim cenama.

Obratite pažnju na: dimenzije i tip televizora koji ćete montirati, kvadraturu stana ili doma i enterijer.

Koje su prednosti i da li vam je potreban nosač za TV?

BARKAN VW401S
 • Montiranjem televizora na zid uštedećete prostor što je bitno, ako živite u manjem stanu. Naravno montiraćete na visini koja vam odgovara. Najvažnije je da vam televizor omogućava odličnu vidljivost iz svih uglova i zato je važno da bude pravilno postavljen. Bitno je da TV na zidu ne narušava estetiku. Nosači su praktični, stabilni i povoljni.
 • Dobićete više prostora. Da bi ste na klasično postolje postavili TV na primer, potrebna vam je ravna površina i polica određenih dimenzija, a sa zidom je sve jednostavnije. Na zidu kada postavite TV možete nosače podesiti prema visini koja vam najviše odgovara.
 • Bićete bezbedniji, ako imate u prostoriji mališane ili kućne ljubimce zato što je TV na određenoj visini i fiksiran je za zid.

Udaljenost televizora

Važno je prilikom postavljanja obratiti pažnju na udaljenost u odnosu na dimenzije ekrana. Televizor postavite naspram mesta odakle gledate TV. Potrebno je da u visini očiju bude i visina televizora, između 90 i 115 cm od poda.

Koji sve tipovi nosača za TV postoje?

Možete izabrati: fiksni, nosač sa nagibom, zglobni, plafonski ili podni.

S-BOX PLB 6546 T
 • Fiksni nosači se u ravnom položaju postavljaju samo na zid, odnosno veoma blizu zida i ostavljaju utisak slike. Ugao gledanja sa njima ne možete podešavati. TV je fiksiran i nakon montaže nećete moći da ga pomerate. Pošto ćete sedeti preko puta TV-a postavite ga u visini očiju. Taj položaj neće odgovarati mališanima, jer će njima biti potreban niži položaj. Obratite pažnju i gde se u vašem domu nalazi izvor svetlosti. Nećete moći da izbegnete refleksiju na televizoru ako ga nepravilno postavite. Ako želite samo da izbegnete TV policu i da dobijete više prostora u prostoriji ovaj nosač je dobar izbor. Idealno su rešenje i za manje sobe ili kancelarije, restorane ili kafiće.

Prednosti: laka montaža, stabilnost, zauzimanje manjeg prostora, niska cena. Kod statičnog nosača dizajn i boja nisu toliko važni, jer će ga televizor koji je za njega zakačen prekriti.

Mane: nefleksibilnost, nemogućnost naknadnog podešavanja ugla gledanja.

 • Nosači sa nagibom ili tilt su malo više odvojeni od zida za razliku od fiksnih nosača. To i nije tako loše, jer ćete moći da sakrijete nešto iza, ili na TV poleđini montirati. Oni mogu za određeni ugao da se pomeraju i to za 15 do 20 stepeni. Kako bi nagib ekrana mogao na dole da se spusti i pruži ispravan pogled na TV montira se iznad standardne pozicije gledanja. Ako je u prostoriji potrebno manje prilagođavanje položaja televizora sa ovom vrstom nosača napravićete dobar izbor. U slučaju da je potrebno da televizor podignete visoko jer imate tesan i mali prostor, bolji izbor je nosač sa nagibom, a ne fiksni nosač. Pogodniji su za televizore manjih težina i dimenzija.
S-BOX PLB 3769
 • Zglobni nosači ili fleksibilni su najprilagodljiviji i najfleksibilniji. Sa ovim nosačem nećete nikada imati problem pozicioniranja TV-a. Mogu se pomerati u potpunosti desno i levo, ili da se isture napred. Možete ga prilagoditi uvek trenutnom položaju u kom se nalazite, pa televizor i u ćoše možete postaviti, na primer. Ovaj model nosača je dobar izbor ako su klasična mesta za ravnu montažu nepristupačna ili ako želite da iz više uglova gledateTV sadržaj, a imate prostranu dnevnu sobu. U tom slučaju će vaš pogled pratiti TV. Sa ovim modelom držača jednostavno ćete podesiti da vam se direktno na ekran ne refleksuje dnevno svetlo. Zglobni nosači imaju razne mogućnosti rotacije. Nedostatak može biti ako je od zida prilično udaljen nosač pa će vam možda zauzeti prostor koji biste iskoristili za drugu namenu. Ako imate malu sobu, a želite da je izdužite vizuelno, postavite krevet u najudaljenijem uglu od mesta gde se nalazi TV. Prateća oprema i kablovi moraju biti kvalitetni, kako se usled pomeranja na primer kablovi ne bi iščupali ili oštetili i zato moraju biti i dovoljno dugački.

Prednosti: fleksibilnost, podešavanje nagiba ekrana i ugla gledanja, lako okretanje i pomeranje.

S-BOX FS 446
 • Podni i plafonski nosači se manje koriste u stanovima i više imaju profesionalnu primenu. Ovo može biti elegantno rešenje, ali može smetati pogledu kroz prozor ili na druge predmete. Svakako će ovako pozicionirani ekrani privući pažnju, a prostorija će izgledati moderno.
 • Profesionalni nosači se pokreću u svim pravcima i koriste se uglavnom za konferencijske sale i slično.

Šta je VESA standard?

Prilikom montaže ravnih ekrana, LCD, LED i Plasma televizora se koristi VESA standard. Proizvođači televizora na njihovim poleđinama ugrađuju otvore sa navojem ako poželite da TV montirate na zid. VESA dimenzije predstavljaju vertikalni i horizontalni razmak između ovih otvora. Pre nego što kupite nosač saznaćete za koji Vesa standard je pravljen vaš TV, samo premerite između rupa horizonatlni i vertikalni razmak. U milimetrima se izražava to rastojanje.

Ako je na televizijskom nosaču označeno da je pravljen za standard 600 x 400, znači da je između otvora horizonatlni razmak na poleđini 600 mm, a 400 mm je vertikalni. Najčešći VESA standardi su: VESA 800 x 400, VESA 600×400, VESA 400×400, VESA 400×300, VESA 200×200.

Saveti

HAMA 225603 VESA 400x400 crni
 • Kako biste bili sigurni da je TV montiran na najboljem mestu gde ima dovoljno prostora, pre nego što nosač montirate na zid izmerite veličinu televizora ili monitora koji ćete postaviti kao i zid gde ćete ga zakačiti.
 • Proverite kvalitet zida i plafona na koji ćete montiratit TV. Morate znati kakav je zid kako biste koristili prave tiplovi i šrafove za takav zid. Tako na primer, na gipsanoj podlozi morate biti oprezni i ovom materijalu prilagoditi set za montiranje. Osigurajte bezbednost vašeg TV-a na zidu, jer ukoliko tiplovi budu manji u odnosu na one koji su za vaš zid predviđeni, mogao bi vam pasti TV.
 • Proverite oznaku za nosivost koja se nalazi na svakom nosaču. Na prvom mestu je uvek bezbednost i zato proverite da vaš TV nije teži od maksimalne nosivosti nosača.

Uz svaki TV nosač dobićete uputstvo za montiranje, a naravno navedene su i precizne specifikacije. Televizor mora biti čvrsto fiksiran za nosač, a nosač za zid.

Dizajn

Razne vrste i modele nosača nudi Tehnomedia. Izaberite: pokretljiv ili statičan i fiksiran, različitog materijala, veličine i dizajna, sa nagibom, ili ne.

Cene

 • Fiksni nosači koštaju od 499 dinara do 40 990 dinara.
 • Zglobni nosači od 1 899 dinara do 24 990 dinara.
 • Podni nosači imaju online cenu od 9 999 do 45 990 dinara.

Tehnomedia je totalno drugačija od drugih. Proverite.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *