Vodič za kupovinu parne stanice

x  T.

Da li je bolje kupiti peglu na paru ili parnu stanicu? Koja je razlika? Koju parnu stanicu kupiti? Koje su prednosti i mane? Ovo su samo neka pitanja na koja ćete saznati odgovor u ovom tekstu.

Retko ko voli da sate i sate provede uz dasku za peglanje peglajući. Nikada niste potpuno zadovoljni ispeglanim vešom, jer uvek vidite neki nabor. Postoji magična sprava koja će savršeno ispeglati svu vrstu veša od različitog materijala i zove se parna stanica. Ponekad kupovina nije jednostavan zadatak i zato će vam ovaj vodič pomoći. Tehnomedia ima odličan izbor parnih stanica.

Šta su parne stanice?

PHILIPS PSG8140/80

Nekada su se parne stanice viđale samo u krojačkim radnjama, a danas u prodavnicama. Parne stanice su vam potrebne ako često peglate. Od same parne stanice je odvojen rezervoar sa vodom i parom od same pegle. Samim tim je pegla laka pa je peglanje jednostavnije a veća količina vode odnosno pare vam omogućava da posao peglanja brzo završite. Sa rezervoarom je pegla povezana parnim kablom koji je dovoljno dugačak kako bi taj posao nesmetano obavili. Odličan izbor kvalitenih parnih stanica sa brojnim pametnim funkcijama i modernog dizajna možete potražiti u Tehnomedia prodavnicama.

Razlika između parne stanice i pegle na paru

Ako peglate veću količinu veša bolji izbor je parna stanica. Sa njom ćete uštedeti vreme i ispeglati istu količinu veša duplo brže nego sa običnom peglom na paru. Parna stanica ispušta više pare i u nju stane više vode nego u peglu na paru, tako da bez pauze, brzo i lako možete ispeglati veću količinu veša. Parna stanica je skuplja od obične pegle, ali je zato efikasnija.

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine

TEFAL GV9571

Na količinu pare koju ispušta parna stanica, mogućnost prilagođavanja temperature, samočišćenje, automatsko isključivanje, jednostavnost upotrebu.

Količina pare

 • Prilikom kupovine obratite pažnju na količinu pare koju ispušta parna stanica. Lakše ćete i brže ispeglati nabore i zahtevnije materijale ako je veća količina ispuštene pare i snažniji udar. Za neke materijale dovoljne su i niže vrednosti. Ako izaberete model sa regulatorom pare onda ćete istu količinu pare prilagoditi potrebama i karakteristikama materijala koji peglate. Dobićete idealan odnos temperature grejne ploče i količine pare koja se ispušta i rezultai će biti besprekorni.

Opcija samočišćenja

 • Mogućnost samočišćenja je odlična opcija. Uglavnom se u rezervoare sipa destilovana voda, ali u većinu modela možete sipati i vodu sa česme. U tom slučaju može se pojaviti kamenac i zahvaljujući opciji samočišćenja, biće potrebno da pritisnete određeno dugme i tada će se isprazniti poseban rezervoar i odstranićete kamenac iz nje za par sekundi. Na taj način parna stanica će vam duže trajati. Neki modeli će vas na vreme obavestiti kada je potrebno čišćenje zahvaljujući indikatoru koji imaju.

Jedna temperatura za sve tkanine

 • Zahvaljujući pametnim tehnologijama možete peglati jednastavno i lako. Tako na primer, model sa OptimalTemp tehnologijom koju poseduju Philips parne stanice omogućavaju vam da koristite jednu temperaturu za sve tkanine i nema podešavanja temperature i nema progorevanja.

Automatsko isključivanje

 • Ako ste zaboravni i niste sigurni da li ste isključili peglu, onda izaberite model parne stanice koji ima opciju za automatsko isključivanje. Tako ćete biti uvek sigurni i bezbrižni, jer će se ona isključiti sama.

Jednostavna upotreba

 • Parne stanice su jednostavne za korišćenje. Ako izaberete uređaj koji ima mogućnost zaključavanja osiguraćete je prilikom prevoza, radoznalih mališana ili smeštaja jer ćete je dodatno osigurati.

U zavisnosti od količine veša koji peglate odlučite se za određeni kapacitet rezervoara za vodu. Dovoljno su veliki i zapremine uglavnom od 1,4 l do 2,5 l tako da ćete sa jednim punjenjem opeglati dosta veša. Dok je uređaj uključen u struju možete dopuniti rezervoar vodom i tu opciju uglavnom poseduje većina modela. Rezervoar za vodu se lako puni i prazni. Količinu vode možete videti, jer je rezervoar uglavnom providan, a pojedini modeli imaju opciju koja će vas obavestiti kada je potrebna dopuna.

Matrijali

PHILIPS GC7920/20

Prilikom kupovine obratite pažnju i na materijal od kojeg je napravljena grejna ploča parne stanice. Svaki od njih ima svoje dobre i loše strane.

 • keramička
 • inoks (nerđajući čelik)
 • aluminijum

Keramička grejna ploča

Ovakva pegla ima keramičku presvlaku i to uglavnom od aluminijumske ploče. Njena prednost je što po materijalu lako klizi, ravnomerno se zagreva ploča i tokom peglanja nema statičkog eliktriciteta. Odličan je izbor za osetljive materijale i sintetiku.

Njene mane su što je manje izdržljiva od inoks ploča. Nakon godina korišćenja može doći i do guljenja keramičkih presvlaka i da se neravnomerno zagreva.

Inoks grejna ploča

Ove pegle su najtraženije i najpopularnije. Izdržljive su i lako ćete sa njom ispeglati i najzahtevnije nabore i materijale. Ako češće peglate prirodne materijale od pamuka ili svile onad je ovakva parna stanica dobar izbor.

Mana je što prilikom peglanja na većim temperaturama može da se dogodi da se odeća češće lepi, za razliku od na primer grejnih ploča izrađenih od keramike i zato je potebno češće čišćenje, ali je ono jednostavno.

Aluminijum grejne ploče

Pegla sa ovom vrstom grejne ploče će se brže grejati, ali može da se dogodi i da se ploča brže izgrebe i ako se na nju nešto zalepi teže će se očistiti.

Načini ispuštanja pare

Sa opcijom vertikalne pare savršeno ćete ispeglati zavese, odela, kapute, haljine, osetljive materijale…

Sa jakim mlazom parna stanica će jednostavno obaviti peglanje najdosadnijih nabora i najtežih materaijala.

Ista količina pare nije podjednako potrebna svim materijalima, a tu će problem rešiti podesiva para.

Za kontinuirano peglanje i da bi se vlakna tkanine što više opustila peglajte konstantnom količinom pare.

ima barem jedan od ova 4 načina ispuštanja pare: vertikalno, podesivo, u mlazovima i kontinuirano.

ROWENTA DG 7521

Snaga pegle

Snaga pegli je od 2 001 W pa naviše. To je potrebno kako bi pegla na paru proizvodila veću količine pare i što efikasnije peglala. Sa većom snagom, bolje su i performanse, brže je i jednostavnije peglanje.

Težina i dizajn pegle

S obzirom da je pegla odvojena od rezervoara za vodu peglanje je olakšano. Drška pegle lepo leže u ruci jer je lepo dizajnirana i prilagođena da možete lako rukovati i manevristai tokom peglanja.

Popularni proizvođači i cene

PHILIPS PSG7150/30

Popularni brendovi parnih stanica su:

 • Philips sa online cenom od 15 499 do 59 999 dinara
 • Beko sa online cenom od 11 799 do 27 699 dinara
 • Gorenje sa online cenom od 10 199 dinara do 18 699 dinara
 • Rowenta sa online cenom od 14 999 do 18 999 dinara
 • Tefal sa online cenom od 14 999 do 72 599 dinara
 • Vox sa online cenom od 7 950 do 11 799 dinara

Prednosti

 • lako i brzo peglanje velike količine veša
 • jednostavno peglanje zahtevnih komada poput: posteljina, košulja, ženskih bluza, haljina osetljivih materijala, nabora, odela…
 • dovoljno je da ispeglate samo jednu stranu veša a druga će automatski biti takođe ispeglana
 • ušteda struje i vremena
 • ne progoreva nijednu vrstu tkanine

Mane

 • zbog velike količine pare možda vlaga može biti problem
 • skuplje su u odnosu na obične pegle na paru

Zaključak

Ako ste u mogućnosti svakako priuštite sebi parnu stanicu. Uvek ćete imati besprekorno ispeglan veš i garderobu. Tehnomedia vam nudi maksimalan izbor parnih stanica po minimalnim cenama.

Tehnomedia je totalno drugačija od drugih. Proverite!

O peglama na paru smo pisali i ovde. Čitajte i ovde na šta da obratite pažnju prilikom kupovine.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *