Kako izabrati peglu na paru?

x

Peglanje je lako sa peglom na paru. Nabori i svi zgužvani delovi na tkanini zahvaljujući pari biće omekšani, a peglanje jednostavno i brzo.

Peglanje je za mnoge uzaludan posao. Dovoljno vas umori odvajanje veša, pranje, prostiranje, skupljanje. Ali na kraju neophodno je sve to i ispeglati kako bi sve bilo uredno. Osim što tada sve izgleda mnogo lepše, važno je i zbog higijene. Naime, pegla sprečava iritacije i pojavu infekcija, jer dezinfikuje sve tkanine nakon pranja i uklanja sve mikrobe.

image

Najpopularnije su pegle na paru. Odličan izbor po super popularnim cenama nudi vam Tehnomedia. U ponudi su modeli najpoznatijih svetskih brendova: Alpina, Ariete, Beko, Braun, Clatronic, ECG, Electrolux, Gorenje, Hoover, Linea, Philips, Rowenta, Russell Hobbs, Sencor, Tefal, Tristar, Vivax, Vorner, Vox.

Prilikom kupovine nove pegle na paru obratite pažnju na materijal grejne ploče. Da li je od aluminijuma, keramike, teflona, titanijuma ili inoksa (nerđajućeg čelika). Svaki materijal ima neke svoje karakteristike.

Peglu izaberite u zavisnosti od navika. Ako tražite izdržljivu peglu koja je u stanju da ispegla puno veša odličan izbor su pegle od inoksa. Pegla od teflona ili keramike je dobra odluka, jer sa njom ne morate da brinete o lepljenju materijala a održavanje je minimalno. Pegle sa pločom od inoksa su najpopularnije. Veoma su izdržljive i sa njima se lako pegla. Dobar su izbor ako peglate odeću od prirodnih materijala kao što su svila ili pamuk. Jedini nedostatak je što će se na ovim pločama pri visokim temperaturama materijali češće lepiti, za razliku od keramike, na primer. Potrebno je zato češće čišćenje, a ono je jednostavno i brzo.

image

Peglanje sa parnom peglom čija je ploča keramička je izuzetno dobra za materijale od sintetike. Njena prednost je što prilikom peglanja nema statičkog eliktriciteta. Lako klizi po materijalu dok se pegla, a zagrevanje ploče je ravnomerno i svuda isto. Keramička presvlaka se vremenom oguli, a ponekad se može desiti i da sa prirodnih materijala pokupi boju.

Materijal vam se neće zalepiti na grejnu ploču ako koristite peglu sa pločom od teflona. Sa njom ćete zaboraviti na statički elektricitet, lako klizi i za sintetičke materijale je dobar izbor. Ako slučajno pegla pređe preko dugmadi zbog toga što su veoma osetljive može doći do oštećenja i ogrebotina.

image

Važan je i parni sistem pegle. Obratite pažnju i na posudu za paru. Koliko može stati vode, da li je posuda odvojiva i da li je jednostavno sipati vodu?

Veća posuda za paru je bolji izbor ako peglate veću količinu veša. Dobro je da posuda za paru bude odvojiva kako biste vodu lako sipali. Izaberite providnu posudu jer ćete tako uvek znati koliko vam je ostalo vode. Označenu maksimalnu količinu vode imaju neke posude i to je dobro, jer vam u tom slučaju van posude ne bi iscureo višak.

Postoje 4 načina ispuštanja pare: podesivo, vertikalno, u mlazovima i kontuirano. Za osetljive materijale, zavese, haljine i odela idealna je opcija sa vertikalnom parom. Svi materijali ne zahtevaju istu količinu pare i zato je podesiva para dobar izbor, jer se koristi za prilagođavanje različitim materijalima odeće i temperaturama. Za materijale koji se teško peglaju i sa naborima, funkcija jakog mlaza (parni oblak) će sigurno pomoći. Ako želite da se odeća dobro opusti onda neka vaša odluka bude pegla sa konstantnom ili kontinuiranom količinom pare koja se stalno ispušta.

U Tehnomedia prodavnicama možete izabrati pegle sa osnovnim funkcijama kao i one sa raznim dodacima i naprednim mogućnostima. Razmislite dobro pre kupovine da li su vam sve te opcije i funkcije trebati i zato kupite onu peglu koja će vam zaista odgovarati.

image

Potrebno je da pegla ima i precizno i tačno podešavanje temperature. Razni materijali traže i različitu temperaturu. Oznakama materijala (pamuk, svila i slično) ili brojevima (od 1 do 6 na primer), obeležen je deo na regulaciji temperature. Temperaturu podešavate prema materijalima, navikama peglanja ili iskustvu. Pegla s oznakama materijala umesto brojevima je veoma popularna.

Važna je sigurnost. Zato izaberite pegle sa automatskim gašenjem kada se neko vreme ne koristi. Pojedine pegle se odmah ugase čim sa drške sklonite ruku. Veoma su praktični oni modeli koji ispuste zvučni signal prilikom takvog gašenja.

Obratite pažnju i na težinu pegle. Ona se kreće između 1,2 i 2 kg. Rukovanje s lakšim peglama je jednostavnije. One traže ako je veš više izgužvan malo jači pritisak ruke tokom peglanja. Nemojte zaboraviti da težinu pegle može povećati i posuda za vodu.

Kako bi vam ovaj posao bio prijatan vodite računa i o dizajnu drške. Važno je da lepo leže u ruci. Sigurno će vam smetati ako je drška tvrda, ispupčana i oštra.

Tehnomedia u ponudi ima parne pegle čija je snaga: 2 401 W i više, do 1800 W, od 1 801 W do 2 000 W, od 2 001W do 2 200 W i od 2 201 W do 2 400 W. Malo je parnih pegli sa snagom manjom od 2 000 W, jer je potrebna velika snaga za proizvodnju velike količine pare. Peglanje je efikasnije ako pegla ima veću snagu pa samim tim i veću toplotu.

Opcija samočišćenje od kamenca i taloga kod ovih pegli je važna. Obična voda iz slavine je tvrda i zato je možete pomešati sa destilovanom ili koristiti samo destilovanu prilikom peglanja. Ako pegla nema opciju samočišćenja, onda se nakuplja kamenac i onda ne izlazi para kako treba. Pegle koje nemaju opciju samočišćenja imaju svetlosni indikator koji obavesti kada je potrebno očistiti peglu.

Bolje je kada pegla ima duži kabl. Prosečna dužina je oko 2 metra.

Ako peglate na nižim temperaturama, iz rupica na grejnoj ploči može kapati voda i zato je potrebno da pegla ima funkciju protiv kapanja.

image

Uz mnoge parne pegle dolaze i posude za dosipanje vode, a neki modeli imaju i posebne navlake za peglanje crne odeće. Vreme peglanja će biti kraće sa peglama u kojima se može sipati voda za vreme peglanja. Dobra odluka je ako izaberete peglu kod koje se ploča malo odvaja od ostatka pegle.

Sve u svemu odlična parna pegla poseduje grejnu ploču od inoksa (nerđajućeg čelika), snagu 2 000 W, sistem za samočišćenje, providnu posudu za paru od minimum 0, 3 litra i funkciju jakog mlaza od minimalno 150 g/min. Od vaših sklonosti zavisi dužina kabla, težina ili funkcija vertikalnog peglanja.

Najbolji izbor je pegla sa jačom parom i više funkcija za efikasno i brzo peglanje.

Ako peglate mnogo veša onda je najbolji izbor parna stanica. Taj posao ćete brzo obaviti. U njima stane mnogo više vode nego u peglama na paru i samim tim ispuštaće više pare i peglaćete bez pauze i zastajkivanja.

Maksimalan izbor po minimalnim cenama potražite u Tehnomedia prodavnicama ili jednostavno poručite online. Online kupovinu možete obaviti: karticom prilikom poručivanja, uplatnicom i gotovinom prlikom isporuke robe na adresu (plaćanje pouzećem). Besplatna isporuka za online porudžbine je za kupovine veće od 2 500 dinara.

Tehnomedia je totalno drugačija od drugih. Proverite.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *