Koju peglu na paru da kupim?

x

Želite da kupi peglu? Preporučujemo parnu. A evo koje karakteristike je potrebno da zadovolji kako bi ispunila sve vaše potrebe.

Tehnomedia nudi odličan izbor modela poznatih brendova po povoljnim cenama.

Grejna ploča

Važno je od kog je materijala grejne ploče pegle na paru. Najčešći materijali izrade su: inoks, odnosno nerđajući čelik, keramika i teflon. Ovi materijali imaju i svoje prednosti i mane, dober i loše strane.

Keramika

Prednosti:

Keramička pegla je dobra pre svega za materijale od sintetike. Tokom peglanja keramičkom pločom neće biti statičkog elektriciteta. Ploča se tokom peglanja ravnomerno zagreva i nežno klizi po materijalu. Peglu sa keramičkom pločom čini keramička presvlaka uglavnom preko aluminijumske ploče.

Mane:

Vremenom sa prirodnih materijala može da pokupi boju. Nakon dugog korišćenja može doći i do guljenja keramičke presvlake, kao i da se izgubi ravnomerno zagrevanje. Ove pegle nisu toliko izdržljive kao one od inoksa.

Inoks

Prednosti:

Pegla od inoksa je najpopularnija. Odličan je izbor ako često peglate garderobu od pamuka, svile i drugih prirodnih materijala. Izdržljiva je i sa njom se lako peglaju i najkomplikovaniji nabori na odeći.

Mane:

Materijali se češće lepe na pegle čija je grejna ploča od inoksa pri većim temperaturama, za razliku od keramičkih grejnih ploča na primer. Potrebno je zato češće čišćenje koje se obavlja jednostavno i brzo.

Teflon

Prednosti:

Kod ove pegle sa teflonskom presvlakom glavna je karakteristika sprečavanje lepljjenja materijala na grejnu ploču. Nema statičkog elektriciteta i odlična je za materijale od sintetike jer lako klizi.

Mane:

Nije tako dobra kao keramika. Ove pegle koje su presvučene teflonom su osetljive na oštećenja i ogrebotine. Ta oštećenja se mogu javiti slučajno kada se peglom pređe preko zatvarača ili preko nekih izbočina. Nije tako dobra kao keramika.

pegla

U zavisnosti od navika i očekivanja izaberite i peglu.

Ako vam je potrebna izdržljiva pegla, izaberite model od nerđajućeg čelika. Pravi je izbor ako je vaša porodica brojna i ako su materijali koje peglate uglavnom prirodni.

Pegle od teflona ili keramike su bolji izbor ako ne želite da razmišljate da li će vam se neki materijal zalepiti na grejnu ploču pegle i ako ne želite da razmišljate o njenom održavanju.

Šta je potrebno da znate o parnim peglama?

Obratite pažnju na: parni sistem pegle, način ispuštanja pare, regulacija temperature, automatsko gašenje, težina, snaga, smaočisteći sistem, dužina kabla, sistem protiv kampanja.

Parni sistem pegle

Obratite pažnju na rezervoar za paru. Koliko vode može stati u njega, da li je odvojiv i da li je jednostavno u njega sipati vodu?

Ako peglate mnogo veša bolje je da rezervoar za vodu bude veći. Kako biste jednostavno i lako sipali vodu bolje je da rezervoar bude odvojiv. Preglednije je da taj rezervoar bude providan kako biste znali koliko je vode ostalo. Preporuka je i da taj rezervoar ima označenu maksimalnu količinu vode kakao višak ne bi iscurio.

Načini za ispuštanje pare

ispuštanje pare može biti. Vertikalno, podesivo, kontinuirano i u mlazovima. Sa opcijom vertikalne pare savršeno ćete opeglati osetljive materijale,zavese, haljine, odela. Svi materijali ne koriste istu količinu pare i zato se para podesi kako bi se prilagodila različitim temperaturama i materjalima odeće. Ta količina je uglavnom između 15 i 65g/min. Za materijale koji se teško peglaju i imaju grube i jake nabore podesite funkciju jakog mlaza (parni oblak, hitac para). Kreće se između 100 i 200 g/min. Ako želite da vam veš koji peglate bude konstantno opušten onda je potrebno da stalno i konstantno ispuštate paru.

Karakteristike i dodaci

Imate modele samo sa osnovnim funkcijama, kao i one sa dodacima i naprednijim mogućnostima. Što više funkcija i opcija veća je i cena. Kupite peglu sa fukcijama i dodacima koje ćete koristii.

Regulacija temperature

Različiti materijali zahtevaju i različitu temperaturu peglanja. Samo nekoliko stepeni razlike može napraviti i problem, poput toga da se majica oštetli ili materijal zalepi za ploču pegle. Regulacija temperature može biti označena ikonicama materijala: pamuk, svila i slično, ili ispisana brojevima od 1 do 6 na primer. Popularnije su pegle koje imaju oznake sa materijalima.

Automatsko gašenje

Radi sigurnosti i bezbednosti, a i ako ste malo zaboravni, preporučljivo je da ima ovu opciju za automatsko gašenje. Ugasiće se samo ako je ne koristite neko vreme. Pojedini modeli se automatski ugase kada sklonite ruku s drške. Ima i modela koji se oglase zvučnim signalom kada ne peglate.

Težina pegle je važna

Prijatnije je peglatui sa peglom koja nije teška. Prosečno je njihova težina između 1,2 i 2 kg. Ako peglate sa lakšom peglom potreban je jači pritisak tokom peglanja, a naročito kod nabora. Imajte na umu i da rzervoar za vodu pegli daje dodatnu težinu.

Dizajn drške

Prilikom biranja pegle važno je da vam drška lepo leže u ruci. Ako ima neka ispupčenja ili oštre ivice boleće vas dlanovi.

Snaga

Potrebna je velika snaga kako bi parna pegla proizvela dovoljnu količinu pare i što efikasnije ispeglala odeću i zato ima vrlo malo modela snage ispod 2 000W.

Sistem samočišćenja

Zbog tvrde vode stvaraju se kamenac i talog a opcija samočešćenje kod pegle to sprečava.Prilikom kupovine obavezno pročitajte i uputstvo. Možete za neke modele prilikom peglanja koristiti običnu vodu iz slavine, neki traže destilovanu, a kod nekih je poželjno mešati tvrdu vodu sa destilovanom. Pegle koje nemaju sistem samočišćenja obično imaju svetlosni indikator koji se upali kada je vreme za čišćenje aparata.

Sistem protiv kapanja

Savremene pegle imaju funkciju protiv kapanja. Ova sistem je koristan, jer može doći do kapanje vode iz rupica na grejnoj ploči kada peglate pri nižim temperaturama. Važno je da se pegla redovno održava i čisti od kamenca kako bi sistem protiv kapanja besprekorno funkcionisao.

Koja dužina kabla je najbolja?

Većina pegli ima dužinu kabla oko 2 metra. Bolje je da bude što duži. Najidealnije je da kabl bude pokretljiv da može da se zaokrene zajedno sa peglom kako ne bi smetao prilikom peglanja. O nekim peglama na paru pisali smo i ovde.

Capture

Da li kupiti peglu na paru ili parnu stanicu?

Ako peglate veliku količinu veša izaberite parnu stanicu. Sa njom ćete duplo brže ispeglati veš nego sa klasičnom peglom na paru. U rezervoar može stati mnogo više vode nego u običnoj pegli na paru i samim tim ispuštaće mnogo više pare i bez pauze i stajanja ispeglaćete sve što ste hteli. Parne stanice su skuplje od običnih na paru. Pisali smo o mnogim modelima, a o jednom Philips modelu čitajte ovde.

Rezime

Najbolje pegle na paru imaju grejnu ploču od nerđajućeg čelika, 2 000W, sistem za samočišćenje, providni rezervoar za paru od oko 0,3 litra i funkciju jakog mlaza od minimalno 150 g/min.

Druge karakteristike kao što su funkcija vertikalnog peglanja, dužina kabla ili težina na primer zavise od pojedinačnih sklonosti koje imate. Što više novca izdvojite za kupovinu pegle na paru ili parne stanice dobićete model sa efikasnijim i bržim peglanjem, jačom parom i više finkcija. Znajte da i jeftinije pegle odlično obavljaju posao i dobro peglaju. Razlika je samo što one proizvode manje pare i poseduju manji broj funkcija.

Odličan izbor pegli na paru i parnih stanica potražite u Tehnomedia prodavnici. Tehnomedia su tata-mate za kućne aparate.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *