“Pravi” vas čeka u Tehnomediji

x Fotoaparat

Fotografija je vaša velika ljubav i strast? Želite sami da se bavite fotografijom i da fotografišete porodična dešavanja?

U dilemi ste i ne znate za koji foto-aparat da se odlučite? Mi ćemo vam pomoći da izbegnete glavobolju oko izbora onog “pravog”.

Ljubazni i obučeni prodavci Tehnomedia centra će odgovoriti na svako vaše pitanje i rešiti moguću dilemu. U Tehnomedia prodavnicama možete birati između više svetski poznatih brendova prepoznatljivog kvaliteta.

Važno je kupiti model poznatih proizvođača, jer oni neguju svoj brend i vode računa da njihovi proizvodi uvek poseduju visok kvalitet. Broj megapiksela nije jedino merilo kvaliteta foto-aparata. Od 8, 10 i 12 megapiksela  je sasvim dovoljno za savršene fotografije a u Tehnomedia prodavnicama možete birati između 20 megapiksela i više, od 12 do 14, kao i od 16 d0 18 Mpix. Fotografije će biti bolje ako su ugrađeni objektivi kvalitetniji. Optički zum je na foto-aparatu dobra stvar, ali vrednost digitalnog zuma i nema neku veliku važnost, jer kada se koristi fotografije ne budu zavidnog kvaliteta. Tehnomedia centar ima široku lepezu foto-aparata koji poseduju optički zum: 17x i više, do 6x i od 7x do 16x. ISO osetljivost je takođe veoma važna. Ona nam govori o tome koliko će te fotografije biti kvalitetne kada je loše osvetljenje, u sumrak ili u nekom zatvorenom prostoru. S obzirom da se uglavnom fotografije prave u nekoj kućnoj atmosferi, ova funkcija nije zanemarljiva. Stabilizacija slike je funkcija koja će pomoći da snimljene fotografije budu oštrije. Većina se odlučuje za kompaktne foto-aparate i oni se koriste za izlet, odmor ili porodičnu proslavu. Jednostavni su za korišćenje, jer nema mnogo podešavanja.

U Tehnomedia maloprodajnim objektima možete odabrati foto-aparat tipa: DSLR, digitalni, a možete izabrati i vodootporni.

Foto-aparati mogu biti amaterski i sa profesionalnom opremom. Neku prelaznu kategoriju čine poluprofesionalni ili napredni amaterski aparati, pri čemu je teško odrediti granice pojedinih kategorija. Kod amaterskih foto-aparata, oprema je obično potpuno automatski napravljena bez previše mogućnosti podešavanja. Gotovo sav posao oko ovakvog foto-aparata se svodi na pritisak na okidač i zamenu baterija. Namenjeni su pre svega za svakodnevnu upotrebu, amaterima, pa su samim tim sve više prilagođeni njima. Prednosti ovakvih foto-aparata su jednostavnost, kompaktnost, niska cena, a danas na tržištu postoji i veliki izbor boja, oblika i dizajna. Fotografije nastale ovom opremom, pri povoljnoj svetlosti, mogu biti dobrog ili čak vrlo dobrog kvaliteta. Mane su te što pri slabijoj svetlosti ili nepovoljnim uslovima, kao i u enterijeru kvalitet slike će biti lošiji, ponekad i zrnast. Nije retkost naginjanje boja plavim tonovima, a i ograničene su mogućnosti za neke veće korekcije. Pa ipak, ciljna grupa je pretežno zadovoljna korišćenjem ove vrste uređaja i svakodnevno im raste sve veća potražnja.x Aparat

Profesionalni foto-aparati su namenjeni pre svega profesionalcima. Uz potpunu automatiku, omogućavaju i ručne postave ili zadavanje pojedinih elemenata (veličina relativnog otvora objektiva, osetljivosti filma) nudeći bolje performanse i veliki broj posebnih opcija. Ukoliko se zna rukovati takvim uređajem, može se postići puno toga, ali često se dešava da amaterski korisnici izdvoje veliku svotu novca za profesionalni foto-aparat, pa kasnije budu nezadovoljni, a ustvari i ne znaju da koriste većinu opcija. Profesionalna oprema se obično pravi u SLR tehnici sa izmenjenim objektivom i za profesionalne fotografe to je jedna sigurna investicija za koju ne treba štedeti. Prednosti su: visok kvalitet fotografija (čak i pri najgorem osvetljenju, sa adekvatnim podešavanjem, fotografije mogu ispasti i bolje od onih napravljenim amaterskom opremom), gotovo vrhunsko kontrolisanje i regulacija svetlosti uz razne bliceve i makro snimanje objekata sa svega nekoliko centimetara razdaljine.

Kombinovani foto-aparati nastali su kao pokušaj proizvođača da naprave kombinaciju prethodne dve vrste: amaterske i profesionalne kamere. Najbolji su za ljude koje vole foto-aparate, ali ipak, nisu dorasli još za profesionalni uređaj. Dodirne tačke među njima gotovo da i nema jer se od proizvođača do proizvođača aparati veoma razlikuju. Obično je zajednička cena koja se kreće između amaterskih i profesionalnih, ali ipak više naginje amaterskim uređajima.

Osnovni elementi digitalnih foto-aparata su: objektiv, zatvarač, fotosenzor, procesor slike, memorijska kartica, ekran, kućište sa komandama. Objektiv je veoma važan element foto-aparata i od njega zavisi u najvećoj meri krajnji rezultat fotografije. Osnovne oznake na objektivima nam govore kolika je svetlosna propusna moć objektiva i u kojim granicama se kreće (blenda), kao i žižna daljina sa svojim rasponom. Od objektiva zavisi koliko možemo veliki kadar da napravimo kao i devijacije slike. Zatvarač je uređaj na aparatu koji propušta svetlo u tačno određenom vremenu. Na taj način se eksponira foto- ćelija, u tačno određenoj funkcionalnoj zavisnosti sa količinom svetla tj. otvorom blende. Foto-senzor može biti CMOS ili najčešće korišćeni CCD senzor. Foto-senzor je mali silikonski čip koji se sastoji od hiljada, pa čak i miliona sitnih elemenata osetljivih na svetlo. To su pikseli. Neke specifične veličine senzora su prikazane u tabeli. Procesor služi za obradu podataka koji se prosleđuju sa fotoelemenata. U njemu se odvijaju složeni matematički procesi. Memorijska kartica je završna karika. Na nju se upisuju podaci nakon obrade fotografije u određenom formatu. Ekran osim za kadriranje služi i za pregledavanje načinjenih fotografija, a takođe i za prikazivanje parametra u procesu podešavanja fotoaparata. Kućište objedinjuje sve elemente u jedinstvenu celinu, i sadrži komande za upravljanje samog aparata.

Posetite TEHNOMEDIA centar i izaberite foto-aparat po svojoj meri. ODLIČAN IZBOR!

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *