Održavanje malih kućnih aparata

x Odrzavanje aparata

Ne bismo mogli da funkcionišemo bez malih kućnih aparata. Kako bi što duže trajali, potrebno je da ih redovno održavamo.

Bez malih kućnih aparata ne može da se zamisli ni jedna kuhinja. Oni su naši pomoćnici koji sve urade veoma brzo, lako i precizno. Štede i vreme i novac – naše je samo da pritisnemo dugme. U Tehnomedia prodavnicama možete pronaći veliki izbor: blendera, seckalica, sokovnika, aparata za kokicekrofne, kuvanje, kuvanje na pari, palačinke, sladoled, smoothie, aparate za kafu, miksere, tosterepegle i ostale specijalizovane aparate.

Da bi kućni aparati i uređaji duže trajali i da se ne bi kvarili, važno je redovno održavanje i čišćenje. Potrebno je otarasiti se kamenca, mrlja, ostataka hrane i neprijatnih mirisa.

x Ciscenje pegle

Redovnim čišćenjem pegle može se sprečiti da dno pocrni, jer se nakon duže upotrebe stvori kamenac.

Možete napravite smesu od jedne kašike vode i dve kašike sode bikarbone. Istrljajte dno pegle ovom pastom, pa prebrišite mokrom krpom. Možete ostaviti pastu da stoji i nekoliko minuta ako se nagomilalo previše prljavštine. Da biste očistili rezervoar za vodu, pomešajte vodu sa sirćetom i sipajte je u prazan rezervoar. Podesite peglu na visoku temperaturu i postavite je u uspravan položaj. Na kraju nekoliko minuta peglajte neki komad odeće koji vam neće smetati da se isprlja pošto je moguće da će para osloboditi prljavštinu koja se zadržala unutar pegle.

Većina blendera se može oprati u mašini, ali ponekad to treba izbegavati jer se oštrice mogu istupiti prilikom mašinskog pranja, pa je zato uvek potrebno pogledati upustvo proizvođača pre nego što krenete sa čišćenjem. Najbolje je da posle svake upotrebe odmah obrišete dno blendera, pa nećete morati da ga ribate kasnije. Da biste očistili posudu za blendiranje, sipajte u nju deterdžent sa malo vode i uključite blender na najjaču brzinu na oko 15 sekundi. Nakon toga ga dobro isperite i osušite. Za čišćenje dna blendera od nerđajućeg čelika idealno je sredstvo za čišćenje stakla. Dovoljno je samo da ga poprskate i obrišete. Može se očistiti i uz pomoć sode bikarbone i vode.

Tosteri se lako i brzo isprljaju. U njima se skupljaju mrve i zato se moraju redovno čistiti da bi duže trajali. Pre čišćenja potrebno je ostaviti toster da se ohladi i ne sme se nikada potapati u vodu ceo. Odeljak gde se stavlja hleb istresti od mrvica a onda ga oprati deterdžentom u toploj vodi, ako može da se odvoji. Važno je i redovno čistiti spoljašnost tostera. Nemojte koristiti metalne viljuške za čišćenje nezgodnih delova tostera.

Aparat za espreso kafu je lako očistiti. Dovoljno je promeniti kapsulu, oprati posudu, poklopac i korpicu za odlaganje kapsula deterdžentom i nakon toga obrisati. Za uklanjanje mrlja od kafe i kamenca u automatskom aparatu za filter kafu dodajte jednu šoljicu lomljenog leda, jednu kašiku vode i 4 kašičice soli u bokal na sobnoj temperaturi. Lagano izmešajte, istrljajte i isperite na kraju. Kod većih automatskih aparata za espreso i kapućino, potrebno je posebno voditi računa o čišćenju i pročitati uputstvo proizvođača. Tehnomedia u svojoj ponudi ima i specijalna sredstva za čišćenje ovakvih uređaja od kamenca i naslaga. Ukoliko aparat ima nastavak za pripremu mleka, obavezno ga očistiti nakon svake upotrebe.

Aparat sa cediljkom je važno da se ohladi pre čišćenja. Zatim očistiti bočicu i cevi posebnom četkom i sapunicom, a onda sintetičkim sunđerom očistiti kamenac sa dna aparata.

Za čišćenje je potrebno izbegavati jaka, abrazivna sredstva ili mrežice za čišćenje, jer će se onda na izgrebanom dnu nagomilavati ostaci ulja, kafe na primer.

Aparate za galete, krofnice i testa nije potrebno nešto specijalno održavati, zato što imaju mrežice koje se menjaju ili imaju površine koje se ne lepe pa ih je dovoljno prebrisati. Važno je da se aparat ohladi i da se očisti površina za testo nakon svake upotrebe. Ukoliko galete počnu da se lepe ili gore, onda uklonite površine za pečenje testa i operite ih u toploj vodi sa deterdžentom.

x Galete

Mali kućni aparati da bi duže radili i da se ne bi kvarili potrebno je i da se održavaju, a za to nam je potrebno malo truda i vremena.

Posetite Tehnomedia centar i izaberite mali kućni aparat koji vam je potreban. Izbor brendova je veliki, a ponuda bogata. Tehnomedia ima odličan izbor.

 

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *