Kako izabrati savršen laptop za školu: Vodič za roditelje i učenike

blog x

Početak nove školske godine se bliži, a većini učenika jedan od glavnih pomoćnika u školi i prilikom učenja je upravo laptop. Kupovina pravog laptopa za učenje može biti izazov, jer postoji mnogo različitih modela na tržištu. Roditelji i učenici često se pitaju koji je najbolji izbor za njihove potrebe.

U današnje digitalno doba, izbor pravog laptopa za školu postaje ključan za uspešno obrazovanje. Sa raznolikim opcijama na tržištu, važno je pažljivo razmisliti o potrebama i funkcionalnostima kako biste pronašli savršeni uređaj koji će podržati školski put vašeg deteta. U ovom vodiču, pružamo korisne smernice kako biste lakše doneli odluku i izabrali savršen laptop za školu.

otac i ćerka za laptopom

Odredite vaše potrebe

 • Prvi korak je razmisliti o tome šta tačno očekujete od laptopa. Da li će se koristiti samo za pisanje eseja i pretraživanje interneta ili će biti potrebno i zahtevnije zadatke poput video obrade ili programiranja? Ako znate tačno šta želite, lakše ćete pronaći model koji odgovara vašim potrebama.

Veličina i težina

 • Za školsku upotrebu, preporučuje se laptop sa ekranom od 13 do 15 inča, jer su dovoljno kompaktni za nošenje, a opet pružaju dovoljno prostora za rad. Takođe, obratite pažnju na težinu, jer je lakši laptop lakši za nošenje.

Performanse

 • Obratite pažnju na performanse laptopa. Procesor, RAM i skladišni kapacitet su bitni faktori. Ako planirate izvršavati složene zadatke, odaberite laptop sa snažnijim procesorom i dovoljno RAM-a (preporučuje se minimalno 8 GB RAM-a). Takođe, možete razmotriti laptop sa SSD-om jer će on obezbediti brži pristup podacima.

Baterija

 • Baterijski vek je posebno važan za školsku upotrebu, jer možda nećete uvek imati pristup utičnicama tokom časova. Potrudite se da izaberete laptop sa dugim trajanjem baterije kako biste izbegli neprijatnosti ostajanja bez struje u nezgodnom trenutku.

Tastatura i touchpad

 • Komfor i funkcionalnost tastature i touchpada su bitni za produktivnost. Ako je moguće, isprobajte tastaturu pre kupovine kako biste bili sigurni da vam odgovara. Udobna tastatura olakšava pisanje eseja i rad na projektima.

Kvalitet izrade i trajnost

 • Laptop za školu treba biti izdržljiv jer će biti izložen čestom nošenju i korišćenju. Obratite pažnju na kvalitet izrade i materijale od kojih je laptop napravljen. Aluminijumska kućišta često pružaju bolju izdržljivost u odnosu na plastične.

Bežična povezivost

 • Proverite da li laptop ima sve potrebne bežične opcije kao što su Wi-Fi i Bluetooth, jer će vam to omogućiti povezivanje sa internetom i drugim uređajima bez problema.

Cena

 • Postavite budžet pre nego što krenete u potragu. Cene laptopova mogu značajno varirati u zavisnosti od performansi i brenda. Razmislite o tome koliko ste spremni da investirate u laptop za školu, ali imajte na umu da je obrazovanje dugoročna investicija.
devojčica radi na laptopu

Laptopovi za osnovce

Laptopovi za osnovce su obično prilagođeni za lakše zadatke, školske aktivnosti i zabavu. Ovi laptopovi su kompaktni, lagani i imaju dovoljno performansi za osnovne potrebe. Uobičajene karakteristike uključuju:

 • Veličina: Laptopovi sa ekranom od 11 do 14 inča, kako bi bili lakši za nošenje u školskoj torbi.
 • Performanse: Obično opremljeni sa srednjim do nižim nivoom procesora i 4 GB do 8 GB RAM-a, što je dovoljno za rad u školi, pretraživanje interneta i gledanje video sadržaja.
 • Skladišni kapacitet: Većina modela ima dovoljno prostora za čuvanje osnovnih fajlova i aplikacija, obično između 64 GB i 256 GB.
 • Trajanje baterije: Dugotrajna baterija je bitna za korišćenje tokom časova bez potrebe za punjenjem.
 • Tastatura i touchpad: Kvalitet tastature i touchpada treba biti dobar kako bi se omogućilo lakše kucanje i navigacija.
 • Izdržljivost: Laptopovi za osnovce često imaju jače kućište i bolju otpornost na udarce kako bi izdržali svakodnevno nošenje i upotrebu u školi.
 • Bežična povezivost: Wi-Fi i Bluetooth su standardne opcije koje omogućavaju povezivanje na internet i spajanje sa drugim uređajima.

Laptopovi za osnovce su odličan alat za obrazovanje i zabavu, pružajući pristupačan i funkcionalan uređaj koji podržava školski napredak i istraživanje.

Da li je deci do 4. razreda potreban laptop?

Deci u uzrastu do 4. razreda osnovne škole laptop obično nije neophodan alat za obrazovanje. U ovom uzrastu, fokus školskog obrazovanja je na osnovnim veštinama čitanja, pisanja, matematike i društvenih veština. Mnoge škole i predškolske ustanove pružaju deci potrebne materijale i resurse u školi, a domaće zadatke često mogu obavljati na papiru.

Međutim, postoje određene situacije kada laptop može biti koristan za decu u ovom uzrastu:

 • Online nastava i učenje: Ukoliko postoji potreba za dodatnim učenjem putem interneta, laptop može biti koristan alat.
 • Kreativnost i razonoda: Laptop može poslužiti za zabavu, kreativne aktivnosti, gledanje edukativnih sadržaja i igranje igrica koje su prilagođene uzrastu.
 • Podrška roditeljskom radu: U nekim slučajevima, roditelji mogu koristiti laptop kako bi podržali decu u učenju i razvijanju veština kroz online igre i aplikacije.

U svakom slučaju, važno je postaviti ograničenja i kontrolisati vreme koje deca provode na elektronskim uređajima, kako bi se održao balans između digitalnih i stvarnih aktivnosti.

Dečak kuca na laptopu

Koji su laptopovi dobri za osnovce?

Za osnovce, laptopovi koji su dobri trebalo bi da budu pouzdani, izdržljivi i prilagođeni osnovnim školskim potrebama. Evo nekoliko popularnih opcija koje su često preporučene za ove uzraste:

 • Chromebook: Chromebookovi su odličan izbor za osnovce jer su pristupačni, lagani i lako se sinhronizuju sa Google Workspace (ranije G Suite). Pružaju brz pristup internetu i cloud aplikacijama, a većina osnovnih školskih aktivnosti može se obavljati preko ovih uređaja.
 • Lenovo ThinkPad: Lenovo ThinkPad serija ima reputaciju izdržljivih laptopova sa kvalitetnim tastaturom, što ih čini dobrom opcijom za pisanje i rad na školskim zadacima.
 • Dell Inspiron: Inspiron serija nudi širok spektar laptopova različitih veličina i performansi. Nude pouzdan rad i pristojne performanse za osnovne školske potrebe.
 • HP Envy: HP Envy laptopovi pružaju kombinaciju stila i performansi po razumnim cenama. Mogu biti dobar izbor za starije osnovce koji zahtevaju malo više snage za naprednije zadatke.
 • Apple MacBook Air: Ako preferirate Apple ekosistem, MacBook Air je lagani i prenosivi laptop sa dugotrajnom baterijom. Idealan je za rad na projektima i kreativne zadatke.
 • Asus VivoBook: Ova serija pruža raznovrsne opcije sa pristojnim performansama po pristupačnim cenama. Udobna tastatura i kvalitetan ekran su odlični za školske aktivnosti.

Važno je da se prilagodite budžetu i potrebama vašeg deteta. Uporedite različite modele pre donošenja konačne odluke kako biste pronašli najbolju opciju za osnovca.

Laptopovi za srednjoškolce

Laptopovi za srednjoškolce trebalo bi da budu prilagodljivi, sa dobrim performansama i pogodni za širok spektar zadataka. Evo nekoliko dobrih opcija koje su često preporučene za srednjoškolce:

 • Apple MacBook Air ili MacBook Pro: MacBook Air nudi izuzetnu prenosivost, dok MacBook Pro pruža jače performanse. Oba modela imaju kvalitetnu izradu, dobar ekran i dugotrajnu bateriju.
 • Dell XPS: XPS serija je poznata po tankom dizajnu, visokokvalitetnom ekranu i jakim performansama. Ovi laptopovi su odlični za obavljanje složenih školskih zadataka i multimedijalnih aktivnosti.
 • Lenovo ThinkPad: ThinkPad serija je poznata po izdržljivosti, udobnoj tastaturi i snažnim performansama. Ovi laptopovi su idealni za srednjoškolce koji zahtevaju pouzdan i robusan uređaj.
 • Microsoft Surface Laptop: Surface Laptop pruža sjajan balans između dizajna, performansi i funkcionalnosti. Opremljen je sa Windows operativnim sistemom, idealan za produktivnost i kreativne zadatke.
 • Asus ZenBook: ZenBook serija nudi odličan odnos cena-kvalitet i dolazi sa različitim konfiguracijama kako bi se zadovoljile različite potrebe srednjoškolaca.
 • Acer Swift: Acer Swift laptopovi su lagani, prenosivi i pružaju solidne performanse za školske zadatke.

Prilikom izbora laptopa za srednjoškolce, važno je obratiti pažnju na performanse, izdržljivost, trajanje baterije i cenovni raspon. Takođe, proverite da li laptop ima sve potrebne funkcije i opcije koje će vašem srednjoškolcu omogućiti uspešno obavljanje školskih zadataka i projekata.

Devojka radi na laptopu

Koji su laptopovi dobri za srednjoškolce?

Za srednjoškolce, dobar laptop treba biti pouzdan, fleksibilan i prilagodljiv različitim školskim aktivnostima. Evo nekoliko modela koji su se pokazali kao dobri izbori za ovu uzrasnu grupu:

 • Apple MacBook Air ili MacBook Pro: MacBook Air nudi lagani i prenosivi dizajn, dok MacBook Pro pruža jače performanse. Oba modela su popularna među srednjoškolcima zbog kvaliteta izrade, dobre baterije i mogućnosti za kreativne zadatke.
 • Dell XPS: XPS serija je poznata po tankom dizajnu, snažnim performansama i odličnim ekranima. Ovi laptopovi su pogodni za obavljanje različitih školskih zadataka, od pisanja eseja do video obrade.
 • Lenovo ThinkPad: ThinkPad serija je poznata po svojoj izdržljivosti, pouzdanosti i kvalitetnoj tastaturi, što je odlično za dugo kucanje i rad na projektima.
 • Microsoft Surface Laptop: Surface Laptop nudi elegantan dizajn, odličan ekran i performanse koje podržavaju produktivnost i kreativne zadatke. Takođe, dolazi sa Windows operativnim sistemom koji je popularan među korisnicima.
 • Asus ZenBook: ZenBook serija pruža dobar balans između performansi i cene. Ovi laptopovi su dobri za školske zadatke i multimedijalne aktivnosti.
 • Acer Swift: Swift laptopovi su pristupačni, prenosivi i pružaju solidne performanse za osnovne školske potrebe.

Pre nego što donesete odluku, preporučuje se da proverite specifikacije svakog modela. Važno je da odaberete laptop koji će podržavati produktivnost, kreativnost i najviše odgovarati potrebama vašeg srednjoškolca.

Kako zaštititi dete od negativnih efekata interneta?

Zaštita dece od negativnih efekata interneta je od suštinskog značaja u današnjem digitalnom dobu. Evo nekoliko ključnih koraka kako biste osigurali sigurnost vašeg deteta na internetu:

Razgovarajte sa svojim detetom o bezbednosti na internetu i različitim rizicima. Objasnite im koje informacije treba da dele, kako prepoznati sumnjive situacije i kako se ponašati odgovorno na internetu. Definišite pravila za korišćenje interneta kod kuće. To uključuje vreme koje mogu provesti online, koje vrste sadržaja smeju pregledavati i sa kim smeju komunicirati. Aktivirajte filtere i sigurnosne postavke na uređajima koje vaše dete koristi. Ovo će pomoći da se ograniči pristup neprikladnom sadržaju. Redovno proveravajte šta vaše dete radi na internetu. Postavljanje računara u zajedničku prostoriju može pomoći da se bolje prati šta dete radi online.

Naučite svoje dete da ne deli lične informacije, kao što su adresa, broj telefona ili škola, sa nepoznatima na internetu. Pobrinite se da vaše dete razume kako se ponašati pristojno i odgovorno u online interakcijama. Razgovarajte o rizicima povezanim sa objavljivanjem ličnih informacija i fotografija na društvenim mrežama. Naučite svoje dete kako da pravi jake lozinke i da ih redovno menja kako bi se zaštitili od hakovanja naloga.

Ohrabrite svoje dete da vam se obrati ukoliko se osećaju nelagodno ili imaju problema na internetu. Vaša podrška i razumevanje su ključni. Redovno komunicirajte sa svojim detetom o internetu i budite prisutni u njihovom digitalnom svetu kako biste im pomogli da izgrade sigurne i odgovorne navike na internetu.

Zaključak

Sledite ove smernice kako biste za svoje dete izabrali laptop koji će omogućiti njegovo uspešno i efikasno učenje. Pravi laptop će pomoći vašem detetu da bude organizovano, kreativno i da ostvari svoj pun potencijal. Srećno sa izborom i uspešan školski put!

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *