Vodič za kupovinu desktop računara

blog x

Kupovina desktop računara zahteva pažljivo razmatranje kako bi se pronašao odgovarajući model koji će zadovoljiti specifične potrebe korisnika. Važno je obratiti pažnju na ključne komponente kao što su procesor, grafička kartica i količina RAM memorije kako bi se osigurala optimalna performansa.

Kupovina desktop računara može biti izazovna, posebno ako niste upoznati sa hardverskim specifikacijama i opcijama koje tržište nudi. Bez obzira da li planirate obavljanje svakodnevnih zadataka, igranje video igara, obavljanje zahtevnih poslovnih zadataka ili kreiranje multimedijalnih sadržaja, pravi desktop računar može biti ključ za postizanje najboljih rezultata. U ovom vodiču, pružićemo vam korisne savete i smernice koje će vam pomoći da izaberete desktop računar koji odgovara vašim potrebama.

Šta je desktop računar?

Desktop računar je vrsta računara koji se obično koristi na stolu ili radnom mestu. To je samostalni uređaj koji sadrži sve potrebne komponente unutar svoje kutije, uključujući centralnu procesorsku jedinicu (CPU), matičnu ploču, grafičku karticu, RAM memoriju, skladišni prostor i napajanje.

Zbog svoje modularnosti, desktop računari omogućavaju korisnicima lakšu nadogradnju i zamenu pojedinih komponenti kako bi se poboljšale performanse ili odgovorile na različite potrebe. Takođe, desktop računari često pružaju veće performanse od prenosivih računara ili tableta, što ih čini idealnim za zahtevne zadatke poput igara, grafičkog dizajna, programiranja i video montaže.

Faktori koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine

Definišite svoje potrebe

Pre nego što krenete u potragu za savršenim desktop računarom, prvo definišite svoje potrebe. Razmislite o tome šta želite da postignete sa svojim računarom. Da li će biti korišćen za osnovne zadatke kao što su surfovanje internetom, pisanje dokumenata i slanje e-mailova, ili ćete ga koristiti za zahtevne zadatke kao što su igranje najnovijih video igara, video montaža ili 3D modeliranje?

working from home ergonomic workstation x

Hardverske specifikacije

Nakon što ste utvrdili svoje potrebe, sledeći korak je razumevanje hardverskih specifikacija koje će zadovoljiti vaše zahteve. Ključni faktori koje treba uzeti u obzir su:

 • Procesor (CPU): Brzina i broj jezgara su bitni za performanse. Intel i AMD su dve glavne opcije, svaka sa svojim prednostima.
 • Grafička kartica (GPU): Za igranje igara i obradu grafike, odgovarajuća grafička kartica je ključna. Nvidia i AMD su glavni proizvođači.
 • RAM memorija: Što više RAM-a, to bolje. 8 GB je minimum, ali za zahtevnije zadatke razmislite od 16 GB ili više.
 • Skladišni prostor: Hard diskovi (HDD) su jeftiniji, ali sporiji od SSD-ova. Razmotrite kombinaciju SSD-a za brži rad sistema i HDD-a za više skladišnog prostora.
 • Matična ploča: Obezbedite kompatibilnost svih komponenti sa odgovarajućom matičnom pločom.
 • Kućište i napajanje: Izaberite kvalitetno kućište koje obezbeđuje dobru ventilaciju i dovoljno snažno napajanje.

Odaberite pouzdanog proizvođača

Kada znate koje specifikacije tražite, potražite pouzdanog proizvođača desktop računara. Proučite recenzije i preporuke kako biste izabrali renomiranog proizvođača sa dobrim korisničkim iskustvom i pouzdanim proizvodima.

Operativni sistem

Odlučite se za operativni sistem koji vam odgovara. Većina korisnika radi sa Windowsom, dok su Mac računari popularni među kreativcima i profesionalcima. Linux je opcija za one koji preferiraju otvoreni izvor i veću kontrolu nad svojim sistemom.

Garancija i podrška

Proverite da li desktop računar dolazi sa odgovarajućom garancijom i postprodajnom podrškom. Garancija obezbeđuje da ćete biti zaštićeni od bilo kakvih fabričkih grešaka ili oštećenja, dok postprodajna podrška može biti od ključnog značaja u rešavanju eventualnih problema.

Desktop monitori

Desktop monitor je ekran koji se koristi za prikazivanje vizuelnih informacija sa desktop računara. To je spoljni uređaj koji se povezuje sa računarom putem kabla kako bi korisnicima omogućio pregled sadržaja i interakciju sa aplikacijama i datotekama. Desktop monitori dolaze u različitim veličinama, rezolucijama i tehnologijama ekrana, što omogućava korisnicima da izaberu model koji najbolje odgovara njihovim potrebama, bilo da je u pitanju obavljanje osnovnih zadataka, igranje igara, gledanje video sadržaja ili profesionalni dizajn.

Postoje računari sa ugrađenim monitorima „sve u jednom“ ipak morate uzeti u obzir kvalitet ekrana. Modeli su uglavnom sa LCD tehnologijom, a veličina i cena je jedina značajna razlika između njih. Neki drugi faktori, poput tačnost boja, na primer, mogu biti važni ako planirate da koristite radnu površinu za rad sa grafikom. Najčešći su LCD ekrani od 24 inča, zahvaljujući njihovoj pristupačnosti i podršci za pune 1080p video zapise visoke definicije. 

Kome je namenjen desktop računar?

Namenjen je različitim korisnicima i ima širok spektar primena. Dobar je izbor ako želite kućni računar za celu porodicu. Imaju više portova za različite vrste monitora, tastatura i drugih dodataka i zato su stoni računari svestraniji od laptopova. 

Evo nekoliko ključnih ciljnih grupa kojima je desktop računar namenjen:

 • Kućni korisnici: Desktop računari su idealni za kućne korisnike koji žele obavljati osnovne zadatke kao što su surfovanje internetom, pisanje dokumenata, slanje e-mailova, gledanje video sadržaja i društvene mreže.
 • Poslovni korisnici: Desktop računari se često koriste u poslovnom okruženju za obradu podataka, vođenje računovodstva, pristup softverskim aplikacijama i obavljanje poslovnih zadataka.
 • Igrači: Desktop računari su moćniji od većine laptopa, pa čak i namenskih konzola za video igre, ako ste ljubitelj igranja igrica. Svakako vam je potrebna radna površina i udobna stolica za igranje ako volite VR igre ili online igrice sa 3D grafikom. Gejmeri često preferiraju desktop računare zbog njihovih snažnih performansi i mogućnosti nadogradnje, što im omogućava da igraju najnovije video igre na visokim postavkama grafike.
 • Kreativci: Desktop računari su popularni među kreativcima kao što su dizajneri, fotografi, arhitekte i video producenti jer omogućavaju brzu i efikasnu obradu grafičkih i video sadržaja. Ako ste grafički dizajner ili vizuelni umetnik, želećete radnu površinu sa jednim ili više velikih monitora.
 • Profesionalci: Zahtevni poslovni zadaci kao što su 3D modeliranje, inženjerske simulacije i finansijska analiza često zahtevaju snažne desktop računare sa specijalizovanim komponentama.

Ukratko, desktop računari su namenjeni svima koji traže stabilan, snažan i prilagodljiv sistem za obavljanje različitih zadataka, bez obzira da li su u pitanju osnovne svakodnevne aktivnosti, zahtevne profesionalne potrebe ili strast prema igrama i zabavi.

Šta učiniti nakon što kupite desktop računar?

Nakon što kupite desktop računar, prvi korak je postavljanje i povezivanje svih komponenti, uključujući monitor, tastaturu, miš i druge periferne uređaje. Zatim, preporučuje se instaliranje i podešavanje operativnog sistema, ažuriranje drajvera i osnovnih softverskih aplikacija kako bi računar bio spreman za upotrebu.

O tome da li je bolje kupiti desktop računar ili laptop čitajte OVDE. O najboljem procesoru za računar čitajte OVDE.

Saveti za kupovinu desktop računara

Bolje je kupiti uređaj koji je malo moćniji nego što vam je potreban nego onaj koji je nešto manje moćan od onoga što vam je potrebno, ali je zato jeftiniji. Ako se ne odlučite za nabavku sve u jednom desktopu imajte na umu da ćete morati kupiti mnogo dodatne opreme. Takođe, razmislite o budućim potrebama i mogućnostima nadogradnje prilikom izbora desktop računara kako biste osigurali da će vaš sistem biti relevantan i funkcionalan tokom dugog vremenskog perioda.

Uvek se za savet prilikom kupovine možete obratiti našem prodavcu i on će vam odgovoriti na sva pitanja i pomoći oko kupovine.

Koje vreme je najbolje za kupovinu?

Najbolje vrijeme za kupovinu desktop računara može biti tokom sezonskih rasprodaja, kao što su akcije, Black Friday, praznični periodi, kada nudimo popuste i posebne ponude.

Takođe, možete pratiti lansiranje novih modela ili tehnoloških inovacija, jer to može dovesti do sniženja cena prethodnih modela i ponuda za starije ali i dalje pouzdane konfiguracije.

Koji desktop računar je najbolji?

Najbolji desktop računar zavisi od vaših specifičnih potreba i zahteva. Preporučuje se istraživanje i upoređivanje različitih modela, proizvođača i specifikacija kako biste izabrali onaj koji najbolje odgovara vašim ciljevima, bilo da je u pitanju igranje igara, profesionalni rad, svakodnevni zadaci ili nešto drugo.

Desktop računari sa snažnim procesorima, velikom količinom RAM memorije i vrhunskom grafičkom karticom često pružaju izvrsne performanse za različite svrhe, ali je važno prilagoditi izbor vašim potrebama i budžetu.

Zaključak

Kupovina desktop računara zahteva malo istraživanja i planiranja, ali pravi izbor može poboljšati vaše korisničko iskustvo i olakšati obavljanje svakodnevnih zadataka ili profesionalnih projekata. Sledite ovaj vodič kako biste se osigurali da pronađete desktop računar koji najbolje odgovara vašim potrebama i budžetu. Srećno sa vašom kupovinom!

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *