Koji procesor je najbolji za računar?

x  T.

Procesor je važna računarska komponenta. Pomoći ćemo vam da izaberete najbolji procesor za vaš računar.

Najčešća pitanja

 • Koliko jezgara treba da ima?
 • Sa kojom matičnom pločom je kompatibilan?
 • Koliko je važna cache memorija i kakav takt treba da ima?
 • Da li su bolji Intel ili AMD procesori?

Najjeftini procesori su All-rounder procesori za računar koji su dobri za surfovanje intrnetom, gledanje filmova, igranje jednostavnih igrica, obavljanje video poziva ili rešavanje domaćih zadataka. Povoljnu cenu imaju i entry-level računari sa procesom Pentium i Celeron ili Intel i3 i Ryzen 3 procesori uglavnom sa integrisanom grafičkom karticom, smanjenom cache memorijom i manjim brojem jezgara.

Proizvođači procesora

Glavni proizvođači su AMD i Intel. Razlike između njih su veoma male i nećete pogrešiti za bilo koji da se odlučite. Važno je da obratite pažnju na kompatibilnost sa matičnom pločom. Sa AMD-ovim procesorom neće raditi Intelova matična ploča, kao ni Intelov procesor sa AMD-ovom matičnom. Procesor mora odgovarati matičnoj ploči. Razlika nije važna kod grafičkih i diskova.

INTEL Core i9-11900K 8-Core 3.5GHz (5.30GHz) Box

Procesori Intel

Postoji nekoliko kategorija Intel procesora. Za obavljanje jednostavnih taskova kao što je gledanje filmova, surfovanje internetom i slično namenjeni su Pentium i Celeron entry-level (početni nivo) procesori.

Sledeća grupa su Core procesori. Prema performansama i kapacitetu koji imaju podeljeni su u 4 osnovne serije.

 • Core i3 je za one koji nisu zahtevni i malo je bolji od Celerona i Pentiuma.
 • Core i5 su veoma popularni jer pomažu u rešavanju većine zadataka pa i sa editovanjem videa na primer ili ako igrate video igre.
 • Core i7 je odličan izbor za gamere i profesionalce u svim sferama. Ako se bavite grafičkim dizajnom, uređivanjem video sadržaja ili fotografija.
 • Core i9 je za one koji žele samo najbolje i to su premium modeli.

Oznake procesora

Prvi broj oznake označava generaciju procesora. Generacija procesora je novija što je viši broj. Trenutno je najnovija generacija Intel procesora 11. generacija.

Ostali brojevi u nazivu označavaju različite modele. Procesor je snažniji što je viši broj. Na primer, Core i9-11900 označava da se radi o procesoru 11. generacije.

Na kraju oznake procesora često možete videti i slova: K ili F. Na primer Core i9-11900K znači da je moguće overklokovati procesor. Slovo F znači da procesor nema integrisanu grafičku i potrebno je posebno kupiti.

AMD Ryzen 9 5950X 16 cores 3.4GHz (4.9GHz) Box

Procesori AMD

U Athlon i A porodicama procesora nalaze se osnovni AMD modeli. Ryzen je tu za sve ostalo.

 • Ryzen 3 nije namenjen za neke teže zadatke i poput su Intelovih i3 procesora i napredniji od entry-level procesora.
 • Ryzen 5 je dobar izbor za mnoge, a odgovaraju i gejmerima. U odnosu na cenu pružaju najbolje performanse.
 • Ryzen 7 su isti kao Intelova i7 linija procesora, to su high-end procesori.
 • Ryzen 9 do 12 jezgri i 24 threada su savršen izbor za najveće izazove i zadatke koje ćete raditi pomoću vašeg računara.
 • Ryzen Threadripper su specijalno dizajnirani za na primer naprednu obradu videa, medija i slično. Ovo su najnapredniji taskovi poput upravljanja bazama podataka i serverima.

Ako ste u dilemi i ne znate za šta da se odlučite i ovde važi pravilo da je najbolje ono što je i najskuplje. Birajte AMD Ryzen 9 ili Intel i9. Ako znate za šta ćete konkretno koristiti računar i ne želite da dajete novac za nešto što vam možda i neće trebati onda znajte da su dobar izbor AMD Ryzen 5 i Intel i5.

Kompatibilnost procesora sa matičnom pločom

Procesor mora biti kompatibilan sa matičnom pločom, odnosno vrstom socketa bez obzira da li slažete novu konfiguraciju od početka ili postojeći sastav nadograđujete novim procesorom. Ne mogu da se mešaju AMD i Intel. AMD koristi takozvane Pin Grid Array i pinovi se nalaze na procesoru, a pinovi ulaze u žlebove koje ima socket na matičnoj. Intel koristi sastav LGA (Land Grid Array) što znači male električne kontaktne pločice imaju na sebi Intelovi procesori, a socket sa pinovima je na matičnoj ploči.

U sistemskim podešavanjima na računaru se nalazi podatak koju vrstu socketa imate na matičnoj. Za Windowse informaciju ćete saznati ako otvorite Podešavanja, zatim Sistem i O programu.

Jezgra

U jednom procesoru su posebno upakovana jezgra poput posebnih malih procesora. Svaki po jedan zadatak u isto vreme mogu da izvršavaju. Ako procesor ima više jezgara znači da će bolje istovremeno obavljati više zadataka.

Threadovi

Broj zadataka koje odjednom može obavljati procesor su threadovi. Mogućnost takozvanog multithreadinga imaju moderni procesori. Na taj način će jedno jezgro stvoriti dva threada. Na AMD-u Simultaneous Multithreading, a na Intelovim procesorima Hyperthreading. U specifikacijama se zato često vidi da procesor na primer ima 6 jezgara i 12 threadova ili 4 jezgra i 8 threadova. Pomažu u optimizaciji performansi procesora bez obzira što nisu toliko brzi kao prava jezgra procesora.

Ukratko bolje je da ima što više jezgara. Za poslovne računare kao i za gaming dobar izbor su Ryzen5 i Intel i5 sa po šest jezgara. Po pravilu gaming računaru nije potrebno više od 4 do 6 jezgara, jer da bi se mogle vrteti većini video igrica nije potrebna samo snaga procesora, s obzirom da iz grafičkih kartica uzimaju veliki deo potrebne energije.

Brzina procesora

Veća brojka u gigahercima znači i da je veća brzina. Ipak nemojte samo da obraćate pažnju na brojke. Brzine procesora različitih proizvođača i modela je teško upoređivati. To radite samo sa procesorima istog broja jezgara i arhitekture. Koliko brz može biti tvoj računar pokazuje brzina ili takt procesora. Imajte na umu da mnogo faktora utiču na brzinu procesora i da veća brzina ne znači da je i brži procesor. Kod jednostavnih taskova kao što je igranje igrica veće brzine daće i bolje performanse. Znajte da će bolje performanse pružiti više jezgara za bolju podelu radnog opterećenja a ne samo veća brzina takta, ako vaš procesor obavlja zadatak obrade puno podataka, oko uređivanja videa, kodiranja i slično. U zavisnosti od vrste taska s kojom se susreću i temperatute pod kojom rade, procesori prilagođavaju brzinu kojom rade. Brojke koje označavaju maksimalnu i minimalnu brzinu nalaze se u specifikacijama. Procesor sa taktom 3.0-4.0 Ghz je sasvim dovoljan za mnoge korisnike i gejmere.

Cache memorija

RAM nije zaslužan samo za privremeno skladištenje memorije. Procesor unapređuje svoju brzinu i brže dolazi do podataka uskladištenih u nju, Cache memorijom. Za dobre performanse konfiguracije važna je cache memorija na procesoru. Podaci su brže potrebni procesoru nego što ih može isporučiti RAM. Imamo 3 vrste cache memorije. L3 je prostran, ali usporen, L2 prostraniji, a L1 najbrži.

Nemojte se ipak previše opterećivati cache memorijom. Kako će se u stvarnom vremenu odraziti na performanse je teško znati unapred, a na rad procesora utiču mnogo bitniji faktori.

Hlađenje procesora

Pod oznakom TDP (Thermal Design Profile/Power) nalazi se broj koji označava koliko toplote procesor radom generiše, a meri se u vatima (W). Toplinu generišu procesori dok rade i kako ne bi došlo do pregrevanja, odnosno prestanka rada računara, potrebno ih je hladiti. Između 65W i 95W se nalazi većina procesora. Kakvo vam je napajanje potrebno, odnosno kakvo hlađenje za procesor pokazaće vam taj broj.

GPU-integrisana grafička kartica

Sa integrisanom grafičkom karticom dolaze mnogi procesori, ali samim tim je kvalitet grafičkog sadržaja smanjen. Ako vam je potreban za uobičajene kućne aktivnosti, igranje jednostavnijih igrica, surfvanje netom, gledanje filmova i drugo biće dovoljna integrisana grafička kartica. Ako Intel Pentium zadovoljava vaše potrebe onda vam je sasvim dovoljna i njegova integrisana grafička. Dodatna, odvojena grafička kartica vam je potrebna ako želite da koristite naprednije programe koji će vam omogućiti da igrate sve vrste igrica, koristite video, foto uređivanje i radite još dosta toga.

Intel i3-10100F 3.6GHz Box

Mišljenja su podeljena. Jedni tvrde da je AMD procesor najbolji, dok drugi kažu da je Intelov. Nije toliko važno ko je proizvođač procesora, važno je za koje namene vam je potreban i u koje svrhe ćete ga koristiti.

U Tehnomedia prodavnicama potražite model po svojoj meri. Tehnomedia je totalno drugačija od drugih. Proverite!!!

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *