Kako se grejati ove zime?

naslovna

Jesen i niske temperature nas podsećaju da uskoro stiže zima. Ako razmišljate o načinu grejanja, na pravom ste mestu.

Mnoge ovih dana muči pitanje kako i na šta da se greju? Koje grejno telo je najbolji izbor za zagrevanje doma ili poslovnog prostora? Brojne karakteristike grejnih tela nas često zbune i nismo sigurni šta je najbolji izbor. Pokušaćemo da rešimo neke dileme i nađemo odgovore na najčešća pitanja.

Etažno i centralno grejanje

Zajedničo etažnom i centralnom grejanju je što se u centralnoj jedinici sistema proizvodi toplotna energija, a zatim sprovodi do radijatora odnosno grejnih tela. Gradske toplane su posrednici kod centralnog grejanja “na daljinu”, a etažno grejanje vi postavljate u domu ili poslovnom prostoru i tu se nalazi centralni kotao. Kotlovi mogu biti: na tečna ili čvrsta goriva, gasni i električni. U zavisnosti od vrste ogreva izabraćete i tip kotla.

grejanje

Etažno grejanje

Prednost etažnog grejanja je što sami upravljate sistemom i grejanjem. Imate potpunu kontrolu i sami odlučujete kada želite da uključite ili isključite grejanje. Plaćate onoliko koliko potrošite, samo tokom zime, a ne cele godine.

Mane etažnog grejanja su što morate sami da održavate sistem, plaćate i nabavljate energente i potreban vam je dodatni prostor u domu ili poslovnom prostoru za ogrev i kotao.

Centralno grejanje

Prednosti centralnog grejanja i priključka na gradsku toplanu su što vam je temperatura konstantna u svim prostorijama, nemate izdatke oko održavanja sistema i dodatne troškove.

Mane centralnog grejanja su što račune za grejanje ne plaćate samo prilikom grejanja tokom zime, već tokom cele godine. Ne možete po želji uključivati i isključivati grejanje i zavisni ste od toplane.

Klime

Kada se pomene klima, prvo većini padne na pamer rashlađivanje. Međutim one mogu savršeno da zagreju vaš dom i odličan su izbor za grejanje tokom zime.

Capture

Možete birati između klasičnih, pokretnih i inverter klima. Klasične on-off koje rade na temperaturama do -5 stepeni i njihova cena je najpovoljnija. Klasične sa dodatnim termostatom i grejnim kablovima mogu da rade i kada su temperature niže od onih standardnih -10 stepeni. Inverter klime su odličan izbor i za hladjenje i grejanje. Poseduju preciznu kontrolu temperature i rade i zagrevaju prostor i na nižim temperaturama oko -18 stepeni.

Prednosti klime

Brojne su prednosti klima uređaja. U odnosu na druge uređaje i grejna tela potrošnja eletrične energije je mala. Ne zauzima mnogo prostora. Sve je komforno i jednostavno zbog daljinskog kontrolisanja. Možete isprogramirati automatsko uključivanje i isključivanje.

Mane klime

Klime uređaji imaju i neke mane. Imaćete troškove održavanja i ugradnje. Jedan uređaj ne može zagrejati ravnomerno sve prostorije u domu. Izaberite odgovarajući model i kapacitet klime kako ne bi oslabilo grejanje ili ga ne bude bilo usled niskih temperatura.

TA peć

Capture

Grejanje pomoću TA (termoakumulacione) peći je najčešći izbor mnogih. Ovo je jedan od najboljih načina grejanja na struju. TA peć radi po principu akumuliranja toplote i njenog postepenog odavanja preko spoljnih površina. Jednostavno, pomoću ventilatora izduvava toplotu. Ako se odlučite za TA peć u Tehnomedia prodavnicama imate odličnu ponudu. Za efikasne rezultate, prilikom kupovine izaberite pravi kapacitet i veličinu TA peći i naravno vodite računa o podešavanju temperature pomoću termostata. Odličan izbor su i TA radijatori.

Prednosti TA peći su što ne zauzima puno prostora, lako se montira, temeprature se jednostavno podešavaju i možete uštedeti. Ako je punite po jeftinijoj tarifi struje, noću, imaćete manje troškove.

Mane TA peći su što nećete moći ravnomerno da zagrejete sve prostorije. Uvek morate da mislite o regulisanju temperature i ako je punite tokom dana. Ako je punite tokom skuplje tarife i troškovi će biti uvećani.

Podno grejanje

Mnogi kada se pomene podno grejanje pomisle na luksuz, ali nije tako. Podno grejanje može da zagreje ceo dom i neka dodatna dopunska grejanja vem neće biti potrebna.

Prednosti podnog grejanja su što je temperatura svuda ista, dom lepše izgleda bez grejnih uređaja i emisija štetnih gasova je smanjena.

Podno grejanje ima i mane. U početku pri ugradnji je potrebna početna investicija, podizanje poda i radovi u stanu. Potrebna je i toplotna i hidroizolacija.

Grejalice, kaloriferi, uljani redijatori…

Capture

One su dobar izbor za dogrevanje. Primamljive su na prvi pogleda, ali znajte da su troškovi visoki. Ako vam konstantno rade ova grejna tela, beće vam toplo u prostoru samo dok je uključena, a račun za struju uvećan.

Prednosti električnih grejalica su: ušteda prostora kao i mali trošak u početku.

Mane električnih grejalica su: moguda zagreju mali prostor, nakon isključenja temperatura će se brzo spustiti i visok utrošak električne energije.

Prilikom biranja grejnog tela za zimu obratite pažnu na prioritete. Da li želite da budete zadovoljni i rešite ovaj problem na duže vreme ili hoćete samo da uštedite. Vodite računa o veličini prostora koji želite da zagrejete i koliko će vam novca biti potrebno za održavanje i troškove.

O dobrom izboru za topla jutra i večeri čitajte ovde.

Nadamo se da smo makar malo pomogli da rešite neke svoje dileme oko grejanja ove zime. Želimo vam topli dom. Grejna tela kupite u Tehnomedia prodavnicama, jer se tu nalazi sve što vam je potrebno. Očekuje vas maksimalan izbor po minimalnim cenama.

Tehnomedia je totalno drugačija od drugih. Proverite.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *