Kako sprečiti pregrevanje telefona tokom letnjih temperatura?

blog sablon x Copy

Leto donosi visoke temperature koje mogu dodatno opteretiti pametne telefone i dovesti do pregrevanja. Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da sprečite pregrevanje pametnih telefona tokom visokih temperatura.

Mobilni telefoni su postali neizostavan deo našeg svakodnevnog života. Koristimo ih za komunikaciju, surfovanje internetom, igranje igara, gledanje video sadržaja i još mnogo toga. Međutim, jedan od problema koji se često javlja sa mobilnim telefonima je pregrevanje. To može uzrokovati različite probleme, uključujući smanjenu baterijsku autonomiju, smanjenu brzinu rada, zamrzavanje aplikacija pa čak i oštećenje komponenti telefona. U ovom blog tekstu ćemo istražiti neke korisne savete kako sprečiti pregrevanje mobilnih telefona.

sporty woman looking her phone mock up x

Proverite okolinu telefona i držite ga u hladovini

Jedan od glavnih uzroka pregrevanja telefona je izlaganje visokim temperaturama. Izloženost direktnom sunčevom svetlu ili ostavljanje telefona na mestima kao što su automobilska sedišta ili tople površine mogu brzo zagrejati uređaj. Držite ga u hladovini, na primer u torbi ili džepu, kako biste smanjili izloženost suncu.

Isključite nepotrebne funkcije

Neke funkcije poput Bluetooth-a, NFC-a i GPS-a mogu zagrejati telefon. Ako ih ne koristite, isključite ih kako biste smanjili opterećenje uređaja. Takođe, isključivanje sinhronizacije aplikacija i automatskog ažuriranja takođe može smanjiti opterećenje procesora.

Kontrolišite upotrebu intenzivnih aplikacija

Igranje grafike intenzivnih igara ili pokretanje zahtevnih aplikacija može dovesti do pregrevanja telefona. Ako primetite da telefon postaje vruć prilikom korišćenja određene aplikacije, prekinite njen rad ili smanjite njenu upotrebu.

Koristite telefon u režimu štednje energije

Aktiviranje režima štednje energije na telefonu može smanjiti brzinu procesora i ograničiti energetski zahtevne funkcije. Ovo može pomoći u smanjenju opterećenja i sprečavanju pregrevanja.

Uklonite zaštitne futrole tokom punjenja

Tokom punjenja, telefon može generisati toplotu. Ako koristite zaštitnu futrolu koja zadržava toplotu, može se povećati temperatura uređaja. Preporučljivo je ukloniti futrolu tokom punjenja kako bi se omogućilo efikasnije hlađenje.

Održavajte čist uređaj

Prašina, prljavština i ostaci mogu blokirati otvore za ventilaciju na telefonu, što ometa cirkulaciju vazduha i povećava temperaturu. Redovno čistite svoj telefon mekom krpom ili komprimovanim vazduhom kako biste uklonili sve nečistoće i održali dobru ventilaciju.

Koristite dodatke za hlađenje

Postoje dodaci na tržištu poput ventiliranih futrola ili eksternih ventilatora koji pomažu u hlađenju telefona tokom intenzivne upotrebe. Ovi dodaci pružaju dodatnu cirkulaciju vazduha i pomažu u održavanju optimalne temperature uređaja.

Redovno ažurirajte softver

Proizvođači često izdaju ažuriranja softvera koja mogu sadržati poboljšanja u upravljanju toplotom telefona.

Ne punite telefon dok se nalazi na direktnom sunčevom svetlu

Punjenje telefona generiše toplotu, a direktno sunce samo pojačava taj efekat. Preporučljivo je da telefon punite u hladovini ili u prostoru sa umerenom temperaturom kako biste sprečili dodatno zagrevanje.

Dok je telefon na punjaču ne koristite ga. Punjenje telefona generiše toplotu, a kada ga koristite istovremeno, dodatno opterećujete procesor i bateriju. To može dovesti do bržeg zagrevanja telefona, što može negativno uticati na performanse i životni vek uređaja. Kombinacija korišćenja telefona i punjenja može povećati rizik od pregrevanja baterije. Pregrejana baterija može biti opasna i čak izazvati požar.

Kada koristite telefon dok se puni, brzina punjenja može biti usporena. To je zato što telefon koristi energiju koja se trenutno puni, što rezultira sporijim napajanjem baterije. Ako vam je potrebno brzo punjenje, najbolje je ostaviti telefon nedirnut dok se potpuno napuni. Kao opšti savet, preporučuje se da telefon ostavite da se puni na sigurnom mestu, kao što je sto ili polica, gde ima dobru ventilaciju. Na taj način ćete osigurati optimalne uslove punjenja i smanjiti rizik od pregrevanja.

Zapamtite, održavanje optimalne temperature pametnog telefona je ključno za njegovu dugotrajnost i sigurnost. Pridržavanje ovih saveta pomoći će vam da sprečite pregrevanje tokom leta i visokih temperatura.

young woman traveling without covid x

Posledice pregrevanja telefona

Pregrevanje pametnog telefona može dovesti do različitih problema i potencijalno trajnih oštećenja. Evo nekoliko mogućih posledica pregrevanja:

 • Pregrevanje može smanjiti kapacitet baterije i skratiti vreme trajanja baterije. Kada se telefon kontinuirano pregreva, baterija se može brže istrošiti, što rezultira slabijom autonomijom telefona.
 • Može uticati na performanse pametnog telefona. Procesor telefona može usporiti kako bi se smanjilo generisanje toplote, što može dovesti do sporijeg rada aplikacija, zastajkivanja i lošijeg korisničkog iskustva.
 • Kada se temperatura telefona poveća, to može dovesti do preopterećenja procesora i memorije. To može rezultirati zamrzavanjem ili rušenjem aplikacija. Ako se ovakvi problemi često javljaju usled pregrevanja, to može negativno uticati na funkcionalnost telefona.
 • Visoke temperature mogu uticati na elektronske komponente kao što su čipovi, senzori i baterija. To može dovesti do kvarova i smanjene funkcionalnosti uređaja.
 • Ako se telefon često pregreva, može doći do smanjenja trajnosti telefona, što znači da ćete morati češće menjati uređaj.

Važno je napomenuti da svaki telefon može drugačije reagovati na pregrevanje i da ne postoji univerzalno pravilo koliko visoka temperatura može dovesti do trajnih oštećenja. Preporučljivo je održavati telefon na optimalnoj temperaturi kako bi se smanjio rizik od navedenih problema i produžio životni vek uređaja.

Kako rešiti problem pregrevanja telefona?

 1. Pokrenite telefon ponovo: Ponekad pregrevanje može biti uzrokovano softverskim problemima ili privremenim greškama. Pokušajte ponovno pokrenuti telefon kako biste osvežili sistem i možda rešili probleme koji uzrokuju pregrevanje.
 2. Zatvorite nepotrebne aplikacije: Ako imate mnogo aplikacija otvorenih u pozadini, to može povećati opterećenje telefona i uzrokovati pregrevanje. Zatvorite sve nepotrebne aplikacije kako biste oslobodili resurse telefona i smanjili opterećenje procesora.
 3. Očistite keš memoriju: Keš memorija može se nakupljati tokom vremena i zauzimati prostor na telefonu. Ponekad prekomerno zauzimanje keš memorije može opteretiti telefon i dovesti do pregrevanja. Možete očistiti keš memoriju za pojedinačne aplikacije ili koristiti aplikacije za čišćenje i optimizaciju telefona kako biste oslobodili prostor i smanjili opterećenje.
 4. Proverite ažuriranja aplikacija: Neažurirane aplikacije mogu imati softverske probleme koji utiču na performanse telefona i mogu uzrokovati pregrevanje. Proverite da li su sve aplikacije na telefonu ažurirane na najnoviju verziju. Ažuriranja često sadrže ispravke grešaka i poboljšanja performansi.
 5. Resetujte postavke mreže: Ponekad problemi sa mrežom mogu izazvati nepotrebno opterećenje telefona i dovesti do pregrevanja. Možete pokušati resetovati postavke mreže na telefonu kako biste osvežili konekciju i rešili eventualne probleme sa mrežom.
 6. Ako se problem pregrevanja nastavi i nijedan od prethodnih koraka ne pomogne, preporučuje se kontaktiranje proizvođača telefona ili posete ovlašćenom servisu. Oni će moći da pruže stručnu podršku i eventualno dijagnostikuju i reše probleme koji uzrokuju pregrevanje.

Važno je reagovati na pregrevanje telefona kako biste sprečili potencijalna trajna oštećenja i osigurali optimalne performanse uređaja.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *