Koliko RAM-a vam je potrebno? Šta sve može da uradi računar sa kojom količinom RAM memorije?

blog x

U svetu sveprisutnih računara i tehnologije, pitanje RAM memorije često je predmet raznih spekulacija i nesporazuma. Istražićemo istine i zablude o RAM-u kako bismo bolje razumeli njegovu ključnu ulogu u performansama računara.

RAM (Random Access Memory) je jedna od ključnih komponenti vašeg računara i igra presudnu ulogu u njegovoj performansi. Ali koliko RAM-a vam je zaista potrebno? I šta sve možete da postignete s određenom količinom RAM memorije? U ovom blog tekstu bavimo se ovom temom kako biste bolje razumeli ulogu RAM-a i doneli pravu odluku za svoje računarske potrebe.

Šta je RAM i zašto je važan?

RAM je privremena memorija vašeg računara koja čuva podatke i programe s kojima trenutno radite. To omogućava brz pristup tim podacima, što rezultira bržim izvršavanjem programa i boljom ukupnom performansom. Bez dovoljno RAM-a, vaš računar može postati spor i neefikasan.

Koliko RAM-a je dovoljno?

Količina RAM-a koja vam je potrebna zavisi od vaših specifičnih potreba. Uvek je bolje imati više RAM-a nego manje, jer to može značajno poboljšati performanse vašeg računara i omogućiti vam da se bavite zahtevnijim zadacima. Pre nego što kupite RAM, razmotrite svoje aktivnosti i planove za budućnost kako biste doneli informisanu odluku o količini memorije koja vam je potrebna. Evo nekoliko smernica:

 • 4 GB RAM-a: Ovo je minimum za većinu osnovnih zadataka kao što su surfovanje internetom, e-pošta i osnovna obrada teksta. Međutim, za zahtevnije aktivnosti poput multitaskinga i uređivanja slika, preporučuje se više RAM-a. Osnovne svakodnevne aktivnosti, gledanje videa u HD rezoluciji, otvaranje nekoliko tabova u web pregledaču.
 • 8 GB RAM-a: To je dobar izbor za većinu korisnika. Omogućava glatko multitasking i bolju podršku za aplikacije poput uređivanja slika i video sadržaja. Multitasking, uređivanje slika, manji grafički dizajn projekti, srednje zahtevne igre.
 • 16 GB RAM-a: Ovo je idealno za zahtevne korisnike koji se bave grafičkim dizajnom, video obradom, ili igranjem video igara. Takođe omogućava otvaranje većeg broja tabova u web pregledaču i brži rad s velikim datotekama. Zahtevni grafički dizajn i video obrada, gaming s visokim postavkama, otvaranje velikog broja tabova u web pregledaču.
 • 32 GB RAM-a i više: Ovo je rezervisano za profesionalce koji rade s ekstremno zahtevnim zadacima kao što su 3D modeliranje, virtualna stvarnost ili serverski zadaci. Profesionalna video obrada, 3D modeliranje, virtualna stvarnost, serverski zadaci.
x

Koliko RAM- a može podneti računar, a koliko laptop?

Količina RAM-a koju računar ili laptop mogu podneti zavisi od nekoliko faktora, uključujući:

 1. Operativni sistem: Operativni sistem igra ključnu ulogu u određivanju koliko RAM-a može podržati. Na primer, 32-bitni operativni sistemi obično podržavaju do 4 GB RAM-a, dok 64-bitni operativni sistemi mogu podržavati mnogo veće količine RAM-a. Najnoviji 64-bitni operativni sistemi podržavaju terabajte RAM-a.
 2. Matična ploča (Motherboard): Matična ploča računara ili laptopa ima fizičke i tehničke ograničenja u vezi sa podržanim količinama RAM-a. Pre nego što nadogradite RAM, trebali biste proveriti specifikacije matične ploče kako biste saznali maksimalnu podržanu količinu.
 3. Procesor (CPU): Procesor takođe može imati uticaja na podržanu količinu RAM-a. Stariji procesori mogu imati ograničenja u vezi sa količinom RAM-a koju mogu efikasno upravljati.
 4. BIOS/UEFI verzija: BIOS (ili UEFI) firmware može imati ograničenja u vezi sa podržanim RAM-om. Ažuriranje BIOS-a može ponekad omogućiti podršku za veće količine RAM-a.
 5. Fizičko i tehničko ograničenje: Ponekad, fizički prostor unutar računara ili laptopa može ograničiti količinu RAM-a koju možete instalirati. Takođe, neki laptopi imaju integrisane (soldered) RAM module koji se ne mogu nadograditi.

Uopšteno, moderni računari mogu podržavati znatno veće količine RAM-a u poređenju s laptopovima. Stoni računari često imaju više fizičkog prostora i podršku za više RAM slotova. Međutim, precizne specifikacije zavise od modela računara ili laptopa. Pre nego što nadogradite RAM, uvek biste trebali proveriti specifikacije vašeg računara ili laptopa kako biste saznali koliko RAM-a možete instalirati i koji su tehnički zahtevi za nadogradnju.

x

10 zabluda i mitova o RAM memoriji

Postoji nekoliko zabluda i mitova o RAM memoriji koji mogu dovesti do netačnih zaključaka ili odluka pri kupovini ili nadogradnji računara.

 1. Više RAM-a automatski znači brži računar. Postoji verovanje da će veća količina RAM-a uvek rezultirati bržim računarom. Međutim, RAM samo omogućava računaru da efikasnije radi s aplikacijama i podacima. Brzina računara takođe zavisi od drugih faktora kao što su procesor, grafička kartica i brzina skladišta (SSD vs. HDD).
 2. RAM nadogradnja uvek poboljšava performanse. Nadogradnja RAM-a može poboljšati performanse ako vaš računar već pati od nedostatka RAM-a. Međutim, ako već imate dovoljno RAM-a za svoje potrebe, dodavanje više neće značiti znatno brži računar. Performanse zavise od ravnoteže između svih komponenti.
 3. Sve RAM memorije su iste. Postoji mnogo vrsta i brzina RAM-a (DDR3, DDR4, DDR5, itd.) i nije sve isto. Izbor odgovarajuće RAM memorije koja odgovara specifikacijama vašeg računara može imati značajan uticaj na performanse.
 4. RAM je isto što i skladište (hard disk ili SSD). RAM i skladište su dve različite komponente računara s različitim funkcijama. RAM se koristi za privremeno čuvanje podataka i programa s kojima trenutno radite, dok je skladište za dugotrajno čuvanje podataka. Povećanje RAM-a neće povećati kapacitet skladišta.
 5. RAM memorija nikada ne može biti premalo. Iako je dodavanje više RAM-a često korisno, postoji tačka nakon koje dodavanje dodatnog RAM-a neće doneti značajno poboljšanje performansi, posebno ako vaši trenutni zadaci ne iscrpljuju dostupni RAM.
 6. RAM moduli se ne smeju koristiti ako su različitih kapaciteta. Zabluda je da se RAM moduli različitih kapaciteta ne smeju koristiti zajedno u istom računaru. U stvarnosti, moderni računari mogu često pravilno raditi s kombinacijom RAM modula različitih kapaciteta, ali je važno uzeti u obzir kompatibilnost i performanse kako bi se izbegle potencijalne probleme.
 7. Ne treba vam više RAM-a istovremeno ili vaš sistem ima dovoljno RAM-a. To sugeriše da osoba smatra da trenutno ima dovoljno RAM-a za svoje trenutne potrebe i zadatke, a ne oseća potrebu za nadogradnjom. Odluka o nadogradnji RAM-a zavisi od specifičnih potreba korisnika i može varirati od osobe do osobe. Važno je pažljivo proceniti svoje zahteve i performanse računara kako biste doneli pravu odluku o nadogradnji RAM-a.
 8. Količina RAM memorije je najvažnija. Mit je da je količina RAM memorije uvek najvažniji faktor za brzinu računara. Iako RAM igra ključnu ulogu, performanse računara zavise od ravnoteže između RAM-a, procesora, grafičke kartice i drugih komponenti.
 9. Očistite RAM da biste ubrzali računar. Izjava da možete “očistiti” RAM kako biste ubrzali računar je zabluda. RAM je privremena memorija koja automatski oslobađa prostor kada više nije potrebna za trenutne zadatke. Ručno “čišćenje” RAM-a nije potrebno i može čak uzrokovati probleme u radu računara ako ne znate šta radite. Ako želite poboljšati performanse računara, često je bolje razmotriti nadogradnju RAM-a ili optimizaciju softverskih procesa umesto ručnog upravljanja RAM-om.
 10. Mora se koristiti isključivo paran broj RAM modula. To je mit. RAM moduli se često koriste u parovima (dual-channel ili quad-channel) kako bi se poboljšala brzina i performanse, ali to ne znači da se RAM moduli isključivo moraju koristiti u parovima sa parnim brojem. Većina modernih računara i matičnih ploča podržava jedan ili više slotova za RAM module, pa možete koristiti i neparan broj modula (npr. jedan, tri, pet) bez problema. Međutim, korišćenje RAM modula u paru može poboljšati brzinu i performanse u odnosu na korišćenje pojedinačnih modula, jer omogućava dual-channel ili quad-channel režim rada koji povećava propusnost podataka između RAM-a i procesora. Dakle, iako nije obavezno koristiti paran broj RAM modula, može biti korisno ako želite maksimizirati performanse računara.

Zaključak

Razumevanje RAM-a i kako on funkcioniše ključno je za donošenje pravih odluka o nadogradnji računara i postizanju optimalnih performansi. Treba imati na umu da RAM nije čarobno rešenje za sve probleme sa performansama računara, već samo jedan od mnogih faktora koji utiču na brzinu i sposobnosti računara.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *