Nove oznake energetskih razreda

x   T.

Nove nalepnice sa oznakama energetskih razreda nalaze se na tehničkim uređajima u našoj zemlji.

Prema istraživanjima u Srbiji je potrošnja energije do 5 puta veća nego u zemljama Evropske unije. Prilikom odabira uređaja ili aparata sa dobrom energetskom efikasnošću uštedećete struju i do 50%.

Odlučili ste da kupite televizor, mašinu za pranje ili sušenje veša, mašinu za sudove, frižider, zamrzivač. Obratite pažnju šta piše na nalepnici o energetskoj efikasnosti. Da li će vaš aparat ili uređaj trošiti manje ili više struje zavisi od energetskog razreda. Uređaji iz EU imaju nove oznake.

Te nove energetske oznake na nalepnicama imaju skalu od A do G, a do sada je bila od A do D. Najmanju potrošnju struje imaju uređaji i aparati koji su obeleženi razredom A, a njaviše troše oni sa obeležjem D. Ukinuti su razredi A+, A++ i A+++.

Nove oznake

  • Oznakom D se obeležava nekadašnji razred A+++
  • Oznakom E se obeležava nekadašnji razred A++
  • Oznakom F se obeležava nekadašnji razred A+
  • Oznakom G se obeležava nekadašnji razred A
  • Oznakom C se obeležava najefikasniji uređaj, bolji i štedljiviji i od A+++

**************************

Nove oznake se već primenjuju od 1. marta na frižiderima, televizorima, mašinama za pranje veša i sudova. Rasveta i sijalice će ta nova obeležja dobiti od 1. septembra. U početku će biti prazna klasa A. Za ostale uređaje biće promenjeno obeležavanje narednih godina. Oznaku A+ i dalje će imati grejna tela do 2030 godine.

Energetski efikasniji proizvodi

Razlika u potrošnji električne energije nije zanemarljiva i iznosi od 30 do 80 % između najniže i najviše energetske klase. Kako navodi Evropska komisija, proizvodi postaju energetski efikasniji i zato je uvedena ovakva promena.

“Potrošačima nije jasna razlika između energetskih razreda A+, A++ i A+++. U početku će biti prazan razred A na novoj nalepnici kako bi se za razvoj energetski efikasnijih uređaja ostavio prostor. Tako će potrošači jasnije razlikovati energetski efikasne proizvode i da proizvođače podstaknu razvijaju efikasne energetske tehnologije. Na ovaj način kroz smanjenje računa za struju potrošači će godišnje uštedeti do 285 evra. Prihodi evropskih kompanija zahvaljujući ovim merama biće povećani za 66 milijardi evra.”, objašnjavaju iz Evropske komisije.

Energetsko označavanje Evropska unija je uvela 1994. godine. Na taj način potrošači su dobili glavnu pomoć oko izbora štedljivih proizvoda. Ovo je i dobar podsticaj u inovcaiji proizvodnje aparata i uređaja.

“Na tržištu ne smeju da se nađu uređaji koji nemaju energetsku oznaku. Važno je da se pobrinemo da su podaci koji stoje na nalepnici tačni. U Srbiji ne postoje laboratorije koje proveravaju da li su klima uređaji zaista u energetskoj klasi koja je na njima navedena. Projekat radi na unapređenju kapaciteta laboratorija u Srbiji kako bi se ispitale energetske karakteristike proizvoda i kako bismo imali garanciju usaglašenosti sa svim važećim propisima”, naveo je za portal “Evropa.rs”, dr Mirko Đapić sa projekta EU za energetsku efikasnost i eko dizajn proizvoda.

Baza podataka sa energetskim i tehničkim karakteristikama uređaja nalazi se na QR kodu na nalepnici.

Kako prepoznati promenjen proizvod?

trenutna energetska oznaka / nova energetska oznaka

x   T.

QR kod daje pristup više informacija o modelu i nalazi se u gornjem desnom uglu. Njegovim skeniranjem pristupa se bazi podataka Evropske unije o karakteristikama uređaja koje na nalepnici nisu vidljive. Promenjena klasa energetske efikasnosti, A+++ na prethodnoj oznaci, sada je to C. Godišnja potrošnja energije je istaknuta i nalazi se na centralnom delu oznake i preciznijim metodama se izračunava. Konkretno na ovom primeru iznosi 66 kWh. Zapremina frižidera izražena u litrima (l) .Nivo buke meren u decibelima i koristeći skalu od 4 klase. Uvedene su i nove izmenjene sličice koje o proizvodima informišu o njegovoj energetskoj efikasnosti u HDR režimu za monitore i televizore, za mašine za pranje veša vreme za koje će to obaviti i slično.

Najznačajnija izmena

Najznačajnija izmena na novim energetskim nalepnicama je uklanjanje klasa energetske efikasnosti koje u sebi imaju znak plus, na primer A+++. Rangiranje se vrši od A do G. Za merenje potrošnje energije i utvrđivanje klase na nalepnici koriste se nove metode. Možete da saznate i dodatne informacije o proizvodu direktno putem QR koda koji je odštampan na energetskoj nalepnici. QR kod vas vodi do baze podataka koju vodi EU od 1. marta 2021. Tu ćete videti, pregledati ili preuzeti listove podataka za sve aparate sa energetskim nalepnicama. Putem interneta pristupate bazi podataka.

Baza podataka daje dodatne informacije o artiklima koje se ne nalaze na nalepnici i od velike koristi je potrošačima, maloprodajama i institucijama za nadzor tržišta. Kao što znate svi uvoznici, ovlašćeni predstavnici i proizvođači pre nego što proizvode isporuče evropskom tržištu moraju da u bazu podataka unesu podatke o svojim proizvodima.

Ocenite ovaj članak!

1 Response

  1. edfaedeefbfb?s=&#;d=mm&#;r=g Vesna Hill says:

    Nista mi ne znace objasnjenje “Oznakom D se obeležava nekadašnji razred A+++” kad ne znam sta znaci oznaka A+++ itd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *