Koristi smart uređaja za osobe sa invaliditetom

blog x

Napredak u tehnologiji pametnih uređaja otvara vrata brojnim koristima i olakšicama za osobe sa invaliditetom. U današnjem svetu, ovi uređaji menjaju način na koji osobe s različitim oblikom invaliditeta žive, pružajući im veću nezavisnost i kontrolu nad svojim svakodnevnim aktivnostima.

Prednosti pametnih uređaja za osobe sa invaliditetom su neprocenjive. Zahvaljujući napretku tehnologije, naš svakodnevni život postaje neverovatno praktičan. Sada možemo obavljati online kupovine, održavati kontakte sa porodicom i prijateljima širom sveta i kontrolisati razne pametne uređaje putem tableta ili pametnog telefona.

Kako konkretno tehnologija može pomoći osobama sa invaliditetom?

x   x

Među mnogim drugim tehnološkim čudima našeg digitalnog doba, pametni uređaji nude niz prednosti osobama sa invaliditetom. Pametna kuća, na primer, obuhvata uređaje međusobno povezane putem Interneta, omogućuvajući vlasnicima daljinsko nadgledanje i upravljanje njima. Ova kategorija uređaja obuhvata rasvetu, termostate, pametna zvona na vratima, brave, sigurnosne kamere, zvučnike i mnoge druge uređaje.

Šta čini uređaj pametnim kućnim uređajem?

U osnovi, to je svaki uređaj u vašem domu koji se može povezati na kućnu mrežu i upravljati glasom, daljinskim upravljačem, tabletom ili pametnim telefonom.

Kako tehnologija pametnih kuća koristi osobama sa invaliditetom?

Sistem pametne kuće im daje kontrolu i nezavisnost. Ovi uređaji omogućavaju osobama sa invaliditetom da uživaju u samostalnom životu, osnažujući ih i istovremeno štedeći troškove. Pametni uređaji su često znatno ekonomičniji od jednostavnih pomoćnih uređaja.

Kako sve to funkcioniše u praksi?

Recimo da je senzor pametnih vrata povezan sa pametnim zvučnicima. Ovo omogućava osobama sa invaliditetom da znaju da li je neko ušao ili izašao iz kuće, što je korisno za osobe sa oštećenim vidom. Drugi primer je Amazon Echo, lični pomoćni uređaj koji može da sluša glasovne komande i kontroliše različite uređaje koji podržavaju Bluetooth. Ljudi sa ograničenom pokretljivošću više ne moraju da ustanu da bi promenili termostat ili stupili u kontakt sa voljenom osobom – sve to mogu da urade jednostavno koristeći svoj pametni uređaj.

Sa pametnim uređajima kao što su robotski usisivači, alarmi za dim, pećnice, pa čak i aparati za kafu, sve se može kontrolisati putem pametnih telefona ili jednostavno izgovorenih komandi. Ova tehnologija daje osobama sa invaliditetom „moć“ da obavljaju zadatke koji su im nekada bili teški ili nemogući. To povećava njihovu dostupnost bez potrebe da menjaju dizajn ili strukturu svojih domova. Ukratko, ova vrsta tehnologije im daje „kontrolu nad svojim domom“, što im znatno olakšava svakodnevni život.

Kada je u pitanju sigurnost, pametni uređaji poput senzora za vrata postaju ključni. Ovi senzori obaveštavaju vlasnike svaki put kada netko pokuša ući u njihov dom, pružajući im dodatni osećaj sigurnosti.

Elektronske brave za vrata

x   x

Pametne brave su revolucionarno rešenje koje omogućava daljinsko otključavanje i zaključavanje vrata. Ovo osigurava da nikada više nećete biti zaključani u svom domu, što se često dešava kada zaboravite ključeve ili lozinku. Pored toga, pametne brave vam omogućavaju da lako odobrite drugima privremeni pristup vašem domu, prilagođavajući vreme i broj ulazaka i izlazaka.

Senzori pokreta, kao što je opšte poznato, igraju ključnu ulogu u sigurnosnim sistemima. Kao deo sistema pametne kuće, možete da konfigurišete senzore pokreta da aktiviraju druge povezane uređaje, kao što su svetla ili alarmi. Takođe možete podesiti senzore za uštedu energije, na primer, gašenjem svetla u prostorijama u kojima nema kretanja tokom određenog vremenskog perioda. Na ovaj način ne štedite samo električnu energiju, već i svoju ličnu energiju.

Pametno osvetljenje nije samo uključivanje i isključivanje svetla. Omogućava vam da kontrolišete intenzitet svetla, prilagođavajući ga vašim potrebama i dobu dana, što takođe štedi energiju. Već smo spomenuli da se senzori pokreta mogu povezati na pametno osvetljenje kako bi se automatski isključila svetla u praznim prostorijama. Ukratko, ova tehnologija vam omogućava uštedu električne energije i olakšava svakodnevni život.

Glasovni asistenti, poput Amazonovog Aleka ili Google Assistant-a, potpuno su promenili način na koji živimo. Ovi glasovni asistenti vam omogućavaju da kontrolišete različite uređaje preko jedne aplikacije ili uređaja, kao što su Amazon Aleka, Amazon Echo ili Google Nest. Možete ih koristiti da zovete porodicu, pretražujete internet, kontrolišete kućne aparate, postavljate podsetnike, slušate muziku, zaključavate vrata i podešavate termostat.

Video zvona su praktični uređaji opremljeni kamerama koje snimaju video. Osim što služe kao odvraćanje od potencijalnih kriminalnih aktivnosti, oni omogućavaju da se posetioci snimaju ispred vaših vrata. Ovo vam daje neprocenjive video snimke koji se mogu koristiti kao dokaz u slučaju incidenata. Još jedna prednost je što vam omogućavaju da pratite isporuku, čak i kada niste kod kuće.

Pametni termostati vam omogućavaju da podesite temperaturu u vašem domu prema vašim željama. Ovo je posebno korisno jer možete sniziti temperaturu dok ste odsutni, štedeći na troškovima energije, i povećati je kada se vratite. Za osobe sa invaliditetom daljinska kontrola temperature predstavlja veliko olakšanje. Većina pametnih uređaja je jednostavna za korišćenje, potrebno je samo da instalirate aplikaciju i povežete uređaj sa kućnom mrežom. Nema sumnje da su pametni uređaji mnogima olakšali život, a osobama sa invaliditetom omogućili veću nezavisnost i kontrolu nad svojim okruženjem. Ovi uređaji čine njihov svakodnevni život jednostavnijim, a novčanike punijim.

Izvor: Readwrite

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *