Otkrijte 5 neverovatnih činjenica o računarima

blog x  T.

Zaronite u fascinantan svet računarske tehnologije dok otkrivamo pet neverovatnih činjenica koje će vas iznenaditi i inspirirati.

Dok istražujete i uživate u svom računaru ili laptopu evo i malo zabave. Evolucija računara obeležena je kontinuiranim napretkom u tehnološkim inovacijama i sve bržim promenama u njihovim performansama i funkcionalnostima.

1.Prvi kompjuterski virus je stvoren “čistog srca”

U 1983. godini, Fred Cohen, poznat po svojim radovima na zaštiti od računarskih virusa, stvorio je parazitsku aplikaciju nazvanu kompjuterski virus. Za razliku od većine virusa koji su stvoreni sa lošim namerama, Cohenov virus nije bio napravljen iz zlobe ili osvete. Umesto toga, njegova svrha bila je da pokaže svetu mogućnost računarskih infekcija i potrebu za odgovarajućim merama odbrane. Iako je Cohenov savet bio značajan, čini se da nije u potpunosti shvaćen, s obzirom na mnogo zlonamernih virusa koji danas prete računarima, uprkos postojanju mnogobrojnih antivirusnih programa.

TURISTICKA ORGANIZACIJA GRADA ZAJECARA x

2.Prve računare napajala je parna, a ne električna energija

  Charles Babbage nazvao je svoj izum Analitička mašina. Babbage, smatran ocem računarske nauke, konstruirao je računar veličine kuće koji je pokretao ne jedan, već čak šest parnih motora.

  3.Prva računarska igra nije uspela ostvariti zaradu

  Spacewar, nastao 1961. godine, predstavlja prvu računarsku igru na svetu. Steve Russell i njegov tim naučnika razvili su je tokom 200 sati rada. U igri su dva igrača upravljala malim svemirskim brodovima, s namerom da unište brod protivnika pre nego što ih oni unište. Uprkos pionirskom statusu, Spacewar nije postigao komercijalni uspeh. Kasnije su kompanije poput Electronic Arts Inc. (EA) i Ubisofta pokušavale pokrenuti igre sa greškama, a fokus je često bio na dodatnim sadržajima poput DLC-ova i sezonskih prolaza radi prihoda.

   4.Prva svetska računarska programerka bila je žena

   Matematičarka Ada Lovelace, 1843. godine, objavila je engleski prevod članka o Analitičkoj mašini Luigi Menabrea. U svojim beleškama, predstavila je algoritam za Analitičku mašinu koji je izračunavao Bernoullijeve brojeve. Njen algoritam smatra se prvim napisanim kodom na računaru, čime je postala prva programerka.

   5.Prava buba i termin “Bug”

   Admiralka Grace Hopper, 1947. godine, dok je radila na računaru Mark II, primetila je moljca koji se zaglavio u releju, što je ometalo rad celog sistema. Hopper je uklonila “bug” iz sistema, što je postalo popularno kao termin za ispravljanje grešaka u računarskim sistemima.

   Ocenite ovaj članak!

   Leave a Reply

   Your email address will not be published. Required fields are marked *