PlayStation pobeđuje: Xbox ostavljen u senci na evropskom tržištu

blog x

Oktobar je bio mesec u kojem je PlayStation zasijao na evropskom tržištu, ostavljajući Xbox u ozbiljnom zaostatku. Dok su Starfield i Forza Motorsport pokušavali privući pažnju, PlayStation je bez milosti dominirao, ostavljajući konkurenciju u prašini. Ovi podaci GSD-a razotkrivaju dramatičnu dinamiku između dva diva gaming sveta, gde je PlayStation procvetao dok je Xbox pokušavao uhvatiti dah.

PlayStation je održao “moćnu predstavu” i zadao Xboxu ozbiljan “udarac” na evropskom tržištu tokom oktobra. Iako su se Starfield i Forza Motorsport pojavili kao glavni aduti za Xbox ovu jesen, čini se da su igre pale u senku pred nezaustavljivim usponom PlayStationa. Evo malo statistike konzola.

Prema najnovijim podacima GSD-a za evropsko tržište, Xbox je doživeo ozbiljan pad, sa čak 52% manje prodatih konzola u poređenju sa istim periodom prošle godine. Očigledno je da ove impresivne igre nisu uspele da izmame potrošače, ili jednostavno nisu bili dovoljno snažan odgovor na PlayStation.

U istom vremenskom okviru, PlayStation 5 je zabeležio zapanjujući rast od 143%, pokazujući da je tržište više nego spremno da prihvati njegove igre i konzole. Situacija za Xbox nije mnogo bolja u poređenju sa prošlim mesecom, jer su zabeležili pad prodaje od oko 20%, dok su PlayStation 5 i Nintendo Switch beležili povećanje prodaje u odnosu na septembar.

image

I što se tiče najprodavanijih igara, iznenađenje je stiglo u vidu Assassin’s Creed Mirage, koji je premašio PS5 ekskluzivu, Marvel’s Spider-Man 2, u evropskim prodajama. Alana Wake 2 nije na listi, ali to je zbog odluke Epic Games-a da ne deli podatke o prodaji, kao i činjenice da igra nije imala fizičko izdanje. Evo deset najprodavanijih igara u Evropi tokom oktobra:

  1. EA Sports FC 24
  2. Assassin’s Creed Mirage
  3. Marvel’s Spider-Man 2
  4. Super Mario Bros. Wonder
  5. Grand Theft Auto 5
  6. Lords of the Fallen
  7. Battlefield 2042
  8. Hogwarts Legacy
  9. Red Dead Redemption 2
  10. It Takes Two

PlayStation je očigledno dominirao, ostavljajući Xbox da se bori sa svojim izazovima na evropskom tržištu.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *