Pravila u kuhinji za bezbedan dom

blog x   T.


Povećanje sigurnosti u kuhinji je ključno za zaštitu doma i ukućana. Osim što je kuhinja prostorija gde se priprema hrana, kuhinja je mesto gde su česte situacije koje mogu uzrokovati povrede ili nevolje. Uvođenje određenih mera i pravila može značajno smanjiti rizike i osigurati sigurnost svih ukućana.

Kuhinja je prostor u kojem se susreću voda i više električnih uređaja koji su priključeni na struju. To je mesto gde se priprema hrana koja može proizvesti vodenu paru, koristi se ulje, a prisutni su i oštri predmeti, vruće površine, lomljivo posuđe i različiti otpaci.

Razmišljanje o tome kako poboljšati sigurnost u kuhinji izuzetno je važno, posebno ako u domaćinstvu imate decu, osobe sa određenim stepenom invaliditeta ili starije osobe sa ograničenom pokretljivošću.

foto blog  x
  • Osnovne smernice za povećanje sigurnosti u kuhinji koje možete prilagoditi svojim uslovima

Požari u kuhinji češći su nego što se misli. Važno je ne postati deo te statistike. Kuhinje, posebno uređaji za kuvanje, često su mesta na kojima požari izbijaju. Detektori dima su korisni, a preporučuje se i imati manje aparate za gašenje požara pri ruci. Redovni pregledi od strane električara važni su kako bi se proverilo stanje većih aparata, kablova i žica kao i produžnih kablova za male kućne aparate. Važno je znati vrste požara i načine kako ih ugasiti pomoću pomoćnih sredstava i imati broj vatrogasne službe pri ruci.

Kuhinja je područje koje je podložno i poplavama, što može ugroziti vašu sigurnost, ali i sigurnost komšija u stanovima ispod vašeg, ako živite u zgradi. Voda iz sudopere može procuriti niz zidove i dospeti do električnih instalacija ili protočnog bojlera. U takvim situacijama važno je pozvati vodoinstalatera i ne pokušavati samostalno rešiti problem ako niste stručni. Redovni pregledi od strane majstora su preporučljivi.

Neispravni dihtunzi na frižiderima i zamrzivačima predstavljaju poseban zdravstveni rizik. Hrana koja se čuva u njima može početi da se kvari zbog nedovoljnog prianjanja gumenih traka koje se nalaze duž vrata uređaja.

Većina navedenih problema obično nastaje zbog starosti uređaja, trošenja i kvarova, ali važno je uložiti napor i sami se pobrinuti za sigurnost u kuhinji.

  • Održavanje redovne higijene ključno je za pravovremeno uočavanje problema sa kućnim aparatima

Redovnim čišćenjem, kako svakodnevnim tako i periodičnim “velikim” čišćenjem, sprečavate nakupljanje prašine i ostataka ispod i iza aparata što može izazvati požar ili doprineti njegovom širenju.

Kad pripremate hranu, obucite se prikladno. Čak i trenutak nepažnje može rezultirati time da plamen šporeta zahvati odeću ili kosu. Takođe, narukvica može slučajno zakačiti posudu sa vrelim uljem ili vodom. Ako su deca u blizini, pobrinite se da ne mogu dohvatiti ručke posuđa na šporetu.

Ako nešto prospete, odmah obrišite pod. Površine poput keramičkih pločica postaju vrlo klizave ako na njima ostane voda ili masnoća, što može rezultirati padom.

Nemojte dopustiti da na podu bude suvišnih stvari, posebno dečjih igračaka ili drugih predmeta koji se ne koriste u kuhinji. Kućne ljubimce treba naučiti da ne ulaze u kuhinju radi sigurnosti svih članova porodice, uključujući i same ljubimce.

Imajte na umu da je para posebno opasna i odgovorna je za više od trećine opeklina koje zahtevaju medicinsku intervenciju. Budite oprezni, posebno kada vadite posude sa gotovom hranom iz mikrotalasne rerne.

Važno je napomenuti da se u kuhinji potencijalno nalazi više bakterija nego u bilo kojoj drugoj prostoriji u kući. Zato redovino održavajte higijenu kuhinje, dezinfikujte radne i sve druge površine, odlažite otpad i redovno menjajte sunđere i krpe za posuđe.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *