Vodič za kupovinu gejming stolice

blog x   T.

Sa svakim potezom i svakim okretom, gejming stolica postaje most između stvarnosti i virtuelnog sveta, pružajući igračima ne samo udobnost, već i ulaznicu u avanture bez granica.

Gejming stolice su ne samo praktičan komad opreme za igrače, već su i sastavni deo svakog gejming okruženja, kao što su monitori ili grafičke kartice. Jednom kada se udobno smestite u kvalitetnu gejming stolicu, postaje nezamenjiv deo vašeg svakodnevnog iskustva, bilo da se radi o maratonskim sesijama igranja ili produktivnom radu. Različiti igrači imaju različite prioritete kada je u pitanju izbor gejming stolice. Za neke, stolica je ključni deo njihovog setup-a, koji se mora savršeno uklopiti sa svim ostalim elementima, dok drugi traže udobnost koja će im omogućiti da satima ostanu fokusirani bez neprijatnosti ili umora. Postoji čak i treća grupa – oni koji rade od kuće, a gledaju na gejming stolice kao na udobniju i praktičniju alternativu običnim kancelarijskim stolicama.

foto blog  x

Gejming stolice su evoluirale iz sedišta sportskih automobila, inspirisane potrebama organizatora e-sportskih takmičenja. Osim što su funkcionalne, one su često i estetski privlačne. Za razliku od mnogih kancelarijskih stolica koje se često kvare i gube svoju udobnost nakon kratkog vremena, kvalitetne gejming stolice su obično izdržljivije. Dok se na tržištu mogu naći i jeftinije varijante gejming stolica koje možda izgledaju primamljivo, ali ne pružaju adekvatan nivo udobnosti i podrške, vredno je istaći da je investicija u kvalitetnu stolicu dugoročno isplativa.

Ključne karakteristike gejming stolica uključuju mehanizme za podešavanje visine, nagiba, kao i opcije za prilagođavanje naslona, sedišta, podrške za leđa i naslona za ruke. Mnogi od ovih inovativnih mehanizama su prvobitno razvijeni za kancelarijske stolice, a kasnije su implementirani i u gejming stolice. Možemo s pravom reći da su gejming stolice suštinski spoj udobnosti sportskih automobila sa praktičnošću modernih kancelarijskih stolica.

Saveti za izbor savršene gejming stolice

Prilikom razmatranja budžeta za gejming stolicu, neophodno je shvatiti da ona predstavlja ključni deo vašeg gejming iskustva, uporediv sa izborom monitora ili zvučnika. Budžet za stolicu ne bi trebalo da se posmatra kao odvajanje sredstava od ostalih komponenti vašeg setup-a; naprotiv, ulaganje u kvalitetnu gaming stolicu može doprineti celokupnom uživanju u igri, bez žrtvovanja performansi vašeg računara. Kada ste već zadovoljni performansama svog računara (mada pravi gejmeri uvek teže ka boljem), ulaganje u kvalitetnu gejming stolicu, čija će udobnost osetno poboljšati vaše iskustvo, često predstavlja bolji izbor od daljeg unapređivanja komponenti. Posebno ako provodite dosta vremena radeći od kuće, investicija u udobnu stolicu će se višestruko isplatiti kroz povećanu produktivnost i udobnost.

Kada je u pitanju očekivano trajanje gejming stolice, važno je imati realna očekivanja. Kvalitetna gejming stolica može vas služiti od 3 do 5 godina, ali je važno imati na umu da će materijali postepeno pokazivati znakove habanja tokom vremena. Veštačka koža može izbledeti nakon nekoliko godina, dok će pena unutar stolice postepeno izgubiti svoju prvobitnu formu. Stolice sa presvlakom od tkanine ili mrežice mogu trajati duže, ali su podložnije mrljama i oštećenjima. Iako može delovati kao značajna investicija, kada jednom iskusite udobnost i funkcionalnost dobre gaming stolice, shvatićete da vredi svakog uloženog dinara.


Izbor materijala

Veštačka koža nosi sa sobom autentičnu gejming atmosferu, dok mebl stolice pružaju osećaj udobnosti i opuštenosti, a stolice od mrežica donose moderan izgled. Pre nego što se upustimo u estetiku, važno je razmotriti prednosti i nedostatke različitih materijala.

Veštačka koža dolazi u dve varijante – PU i PVC. PU veštačka koža više liči na pravu kožu, pri čemu je prozračnija i mekša od PVC-a. Slična je materijalu koji se koristi za izradu jakni od veštačke kože i drugih odevnih predmeta. S druge strane, PVC veštačka koža može delovati manje prirodno, ali je otpornija na grebanje i fleke.

Što se tiče tekstila, mebl je manje popularan materijal za gejming stolice, jer može delovati preformalno za neke korisnike. Ipak, mnogi gejmeri preferiraju mebl stolice zbog udobnosti koju pružaju. Mebl nije otporan na fleke i može se oštetiti, ali je vrlo prozračan, što znači da nećete osećati toplotu tokom dugih sesija igranja.

Stolice od mrežica su najprozračnije i često povoljnije, uz izvesne kompromise. Iako su otpornije na fleke, mogu delovati suviše kancelarijski i nisu idealne za osobe teže od 90kg.

Važno je pažljivo razmotriti svoje potrebe i stil kada birate materijal za gejming stolicu, kako biste pronašli najbolje rešenje koje odgovara vašem ukusu i udobnosti tokom igranja.

foto blog  x

Dizajn

Pri izboru dizajna, važno je uzeti u obzir nekoliko opštih smernica, ali ne postoji univerzalni recept koji odgovara svakome. Led svetla mogu dodati sjaj vašem prostoru, ali važno je imati na umu da mogu prestati da funkcionišu u nekom trenutku. Dok su nekada bila popularna, većina proizvođača danas izbegava led osvetljenje, s obzirom na to da većina korisnika već poseduje led komponente kao deo svojih setup-ova.

Jedan koristan savet je uskladiti akcente stolice sa bojama koje već dominiraju u vašem gejming okruženju. Na taj način, stolica može doprineti harmoniji vašeg setup-a. Čak i ako vaš računar nije opremljen svetlećim elementima, dodavanje stolice sa akcentima može razbiti monotoniju potpuno crnog prostora. Takođe, nakon što pronađete stolicu koja vam se sviđa, možete dodatno personalizovati svoj setup dodavanjem dodataka u istoj boji, kao što je kuler za kućište.

Gejming stolice često imaju vidljiv logo proizvođača, što može biti stvar ukusa. Ipak, nemojte da vas to odbije ako vam se sve ostalo na stolici dopada. Važno je da se osećate udobno i inspirisano u svom prostoru, bez obzira na prisustvo logotipa. U krajnjoj liniji, vaša stolica treba da bude odraz vašeg stila i funkcionalnosti, pružajući vam podršku i udobnost tokom vaših gejming avantura.

Kvalitet konstrukcije i montaža

Pored visokokvalitetnih materijala, ključna karakteristika kvalitetne gejming stolice leži u njenoj sposobnosti prilagođavanja. Velika pažnja se obično posvećuje višedimenzionalnom podešavanju naslona za ruke, omogućavajući slobodno kretanje u svim pravcima, kao i naginjanje naslona do te mere da stolica gotovo postaje krevet. Ipak, mi smatramo da su druge dve dimenzije takođe od suštinskog značaja: pomeranje sedišta napred i nazad, kao i pomeranje naslona unapred i unazad u odnosu na sedište. Samo na taj način možete pronaći poziciju koja vam pruža optimalnu udobnost i podršku za kičmu. Kada je u pitanju naslon za ruke, čest problem kod gejming stolica je udaranje u sto, zato je važno da se naslon može podesiti po visini kako bi se to izbeglo.

Jedan od ključnih aspekata konstrukcije je i veličina sedišta. Važno je prilagoditi veličinu stolice vašim potrebama i građi tela, izbegavajući kupovinu prevelike stolice ako to nije potrebno, posebno ako niste krupne građe. Takođe, obratite pažnju da li stolica poseduje sistem za blokiranje točkića kada sedite. Dok neki korisnici smatraju ovaj sistem korisnim, drugi ga smatraju izvorom frustracije, zato je važno proveriti da li stolica odgovara vašim očekivanjima pre kupovine.

Prilagođenost visine i težine korisnika

Skoro sve gejming stolice su konstruisane da izdrže težinu od bar 130kg, ali efikasnost funkcija može varirati ako korisnik prelazi 100kg. Kod težih korisnika, može biti potrebno malo više napora za podešavanje stolice dok sedite na njoj. Kvalitetnije stolice imaju tendenciju da bolje izdrže teže korisnike, s manjim rizikom od disfunkcija tokom upotrebe. Ako ste teži od 90kg, preporučuje se da birate stolicu čija preporučena težina uključuje i vašu težinu, jer ozbiljni proizvođači često navode i preporučenu težinu, ne samo maksimalnu.

Što se tiče visine, jeftiniji brendovi često projektuju stolice za korisnike visine do 180cm. Nasuprot tome, kvalitetniji brendovi, čak i srednje klase, konstruišu stolice koje odgovaraju osobama visokim barem do 185cm, a ponekad i do 190cm. Ipak, većina stolica omogućava podešavanje visine, tako da visoki korisnici mogu udobno sedeti. Za veoma visoke osobe, možda će biti nešto manje podrške za glavu, ali većina visokih osoba to već očekuje i navikla je na takvu situaciju.

Pre kupovine, važno je proveriti ova dva faktora kako biste bili sigurni da stolica odgovara vašim potrebama. U svakom slučaju, važno je da se osećate udobno tokom dugih gejming sesija, bez obzira na visinu ili težinu.

Kada je u pitanju izbor gejming stolice, biranje brenda koji vam je već poznat i čiji proizvodi su vam već bili dostupni, svakako je siguran izbor. Ipak, ključno pitanje koje se postavlja jeste da li će odabrana stolica u potpunosti ispuniti vaša očekivanja, ili je možda za isti iznos novca dostupna još kvalitetnija opcija. U svakom slučaju, zadovoljstvo je zagarantovano, posebno ako ste već razmišljali o promeni stolice koju koristite. Treba imati na umu da je cena kvalitetne gejming stolice, iako može delovati kao veća investicija u startu, zapravo neznatno viša od cene standardne kancelarijske stolice sa nižim naslonom. Zato, možemo slobodno zaključiti da je prava šteta ne investirati u gejmersku stolicu, posebno ako značajan deo vremena provodite pred računarom, a posebno ako ste strastveni gejmer.

(O gejming stolicama pisali smo i OVDE. Na ovu temu možete čitati i OVDE. Šta vam je potrebno od gejming opreme saznajte OVDE.)

image

Iz ponude izdvajamo:

  • UVI Elegant: Diskretna gejming stolica visokog kvaliteta

U savremenom dobu, granice između radnog prostora i doma sve više se stapaju, otvarajući prostor za stolice koje se ne uklapaju striktno ni u kancelarijski, ni u gejmerski svet. Takve stolice sve više postaju prvi izbor kako za vlasnike firmi koji prepoznaju udobnost i trajnost gaming stolica u istom cenovnom rangu, tako i za one koji rade od kuće, a ipak žele diskretniju opciju od šarenih gejmerskih stolica. UVI Elegant je ne samo najbolji predstavnik ovog koncepta na domaćem tržištu, već se ističe i među najboljim globalnim opcijama, zahvaljujući svojim inovativnim funkcijama.

Ova stolica nudi niz mogućnosti koje se retko sreću u istom cenovnom rangu. Na prvom mestu je podešavanje lumbalne podrške, opcija koju obično imaju samo premijum gaming stolice. Takođe, nasloni za ruke mogu se pomerati u tri ose, što prevazilazi standardna podešavanja koja se sreću kod većine stolica. Nagib sedišta može se podešavati nezavisno od nagiba naslona, a osetljivost naslona na pritisak takođe je prilagodljiva.

Jedna od ključnih prednosti UVI Elegant stolice je i njena nosivost. Sa kapacitetom od čak 185kg, preporučena težina nije standardnih 90-100kg, već iznosi čak 150kg. To znači da čak i korisnici sa manjom težinom mogu uživati u čvrstini i stabilnosti ove stolice, a njeni gumeni točkići garantuju lako klizanje po svim vrstama podova, bez rizika od oštećenja parketa.

UVI je brend iz Slovenije, a UVI Elegant nije samo stolica, već simbol udobnosti, praktičnosti i inovacije koji prelazi granice između kancelarije i igraonice, nudeći korisnicima najbolje od oba sveta.

image
  • Uzvišena gejming iskustva: Spawn Champion stolica

Spawn Champion stolica predstavlja esenciju gejming udobnosti, istinska manifestacija strasti prema igri, koja se ponosno ističe u svetu gejminga. Izdavajaju se kao simbol autentičnosti i ponosa gejmera. Ova stolica nosi pečat srpske kompanije, Spawn Gaming.

Ono što ovu stolicu čini posebnom jeste njen dubok odnos prema kvalitetu i inovaciji. Podešavanje lumbalne podrške, podrška za glavu koja se prilagođava, i izuzetno kvalitetan gasni sistem za podešavanje visine, svedoče o vrhunskom kvalitetu. Punjenje penom je obilno, sa gustinom koja dostiže čak 55kg/m3, pružajući izuzetnu udobnost i podršku tokom dugih gejming sesija.

I dok naslon za ruke nudi pomeranje u samo dve ose, što može biti tek sitan nedostatak, Spawn Champion stolica odiše izvrsnošću na svakom koraku. Njena paleta modela odražava raznovrsnost i dubinu, sa linijom posvećenom našoj kulturi i sportskim klubovima, od božanstava starih Slovena do boja Crvene Zvezde i Partizana. U svakom detalju oseća se posvećenost i pažnja prema potrebama modernih igrača, što Spawn stolicu čini ne samo izborom, već i iskustvom koje se pamti.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *