Primena Glasovnih asistenata u svakodnevnom životu

blog x

U eri digitalne transformacije, uređaji koji imaju glasovne asistente su postali neizbežan deo našeg svakodnevnog života.

Pametni Glasovni asistenti su postali neizostavni deo naših života tokom poslednjih godina. Promenili su način na koji funkcionišemo sa našim uređajima i pametnom tehnologijom. Iako su privlačni i korisni, neki ljudi ih doživljavaju kao sredstvo kontrole nad našim svakodnevnim aktivnostima. Šta je ustvari istina i kako ispravno koristiti ove Glasovne asistente?

  • Kako nam pomažu Glasovni asistenti?

Glasovni asistenti unapređuju našu svakodnevnicu omogućavajući nam da efikasno upravljamo pametnim uređajima bez potrebe za fizičkim dodirivanjem ekrana ili tipkanjem. Njihova sposobnost da prepoznaju glasovne komande omogućava nam da brzo pristupimo informacijama, postavimo podsetnike, puštamo muziku i obavljamo druge zadatke samo uz verbalna uputstva.

x   x
  • Šta su pametni glasovni asistenti?

Iako su postali popularni u poslednjih nekoliko godina, razvoj Glasovnih asistenata datira unazad decenijama. Sve je počelo još u 1970-ima kada je IBM razvio program ovog tipa za američku vojsku. Tek 1990-ih, Dragon je predstavio prvi komercijalni program za prepoznavanje glasovnih komandi. Međutim, visoka cena tog programa ograničila je njegovu širu upotrebu. Iako su se pojavili i drugi programi koji su omogućavali diktiranje i unos teksta putem glasovnih komandi, ta tehnologija je često nailazila na izazove u tačnosti prepoznavanja reči, što je često rezultiralo smešnim situacijama. Pravi procvat Glasovni asistenti doživljavaju 2011. godine kada je Siri predstavljena na tržištu od strane Apple-a. Ovaj sofisticirani softver je bio u stanju prepoznati komande, odgovarati na pitanja i komunicirati sa korisnicima. Nakon uspeha koji je Siri postigla, Glasovni asistenti su postali neizostavni deo mnogih uređaja, uključujući pametne telefone, automobile, pametne zvučnike i pametne kuće.

Kroz pametne Glasovne asistente, možete praktično voditi razgovor, postavljati pitanja i istraživati različite teme. Na primer, možete zamoliti svog pametnog zvučnika da pusti omiljenu pesmu, da se poveže sa vašim kalendarom i postavi podsetnik, ili da postavi alarm za vas. Mogućnosti su gotovo beskrajne.

Mnogi korisnici posebno uživaju u korišćenju pametnih Glasovnih asistenata za kontrolu muzike i kućnih aparata. Tu su i pametni smart home uređaji. Na tržištu je sve više pametnih uređaja koji podržavaju glasovno upravljanje. Na primer, ako koristite određenu platformu za strimovanje muzike, dovoljno je reći naziv pesme, a Asistent će je pustiti. Takođe, možete lako strimovati muziku u samo jednoj sobi ili širom kuće, u zavisnosti od vaših želja i broja povezanih zvučnika. Ako je vaš zvučnik povezan sa telefonom, možete čak pauzirati muziku kako biste primili poziv.

  • Da li pametni asistenti utiču na našu privatnost?

Privatnost je vredna i važna za svakog od nas, a često smo zabrinuti da je očuvamo. U svetu digitalne komunikacije, postoji mnogo primera u kojima je privatnost bila ugrožena. Jedna od tema koja se često povezuje sa ovim pitanjem je upotreba pametnih Asistenata, koji često ostavljaju utisak da nas neprestano slušaju. Da li je to zaista slučaj i ako jeste, u koju svrhu? Svi smo čuli glasovne komande koje pokreću naše pametne Asistente, kao što je “Hej Siri!” za Apple-ovog Siri i “Ok Google” za Google-ov Asistent. Međutim, važno je razumeti da ovi Asistenti nisu namerno koncipirani da beleže naše privatne razgovore niti da ih skladište. Njihova svrha je da reaguju na aktivaciju pokretačke fraze i izvrše određene zadatke koje tražimo.

Važno je napomenuti da ovi Glasovni asistenti prepoznaju samo određene svetske jezike, pa ako im se obratimo na jeziku kao što je srpski, verovatno neće razumeti naš zahtev. Dakle, iako postoje zabrinutosti u vezi privatnosti u digitalnom svetu, važno je imati pravu informaciju o tome kako pametni Asistenti funkcionišu i kako se koriste.

Ukoliko se ne osećate potpuno udobno sa engleskim, italijanskim, nemačkim ili sličnim jezicima, komunikacija sa pametnim asistentima može biti prilično izazovna. Često može doći do nesporazuma, a odgovori mogu biti iznenađujući jer asistenti reaguju i na slučajne rečenice. Međutim, kao što je slučaj sa većinom tehnologije, pametni asistenti se mogu isključiti ako vam smetaju ili se osećate nelagodno dok koristite ovu funkciju. Sve u svemu dajte šansu vašem prijatelju Glasovnom asistentu i iskusite njegove prednosti. Osećaćete se dobro kada izgovorite “Hej, ugasi svetlo u sobi”, a onda se svetlo zaista i ugasi.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *