Saveti za poboljšanje kvaliteta vazduha u vašem domu

blog x

Kvalitet vazduha u domu tokom leta može biti posebno važan jer često provodimo više vremena u zatvorenom prostoru zbog visokih temperatura.

U današnje vreme, kvalitet vazduha u domu može biti značajno narušen zbog zagađenja iz spoljašnje sredine, hemikalija, prašine i drugih štetnih supstanci. Loš kvalitet vazduha može uticati na naše zdravlje, izazivajući probleme kao što su alergije, astma, iritacije disajnih puteva i umor. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete preduzeti kako biste poboljšali kvalitet vazduha u svom domu.

 • Evo 13 saveta koji će vam pomoći u tome:

1.Redovno provetravajte svoj dom. Otvorite prozore nekoliko puta dnevno kako biste omogućili svež vazduh da cirkuliše. Time ćete smanjiti koncentraciju zagađujućih supstanci unutar prostorija.

2.Koristite prečišćivač vazduha. Prečišćivači vazduha mogu biti korisni u filtriranju čestica prašine, polena i drugih alergena iz vazduha. Odaberite prečišćivač vazduha sa odgovarajućim filterima za vaše potrebe i koristite ga tokom letnjih meseci kako biste održali čist vazduh u prostoriji.

3.Investirajte u kućne biljke. Biljke su prirodni pročišćivači vazduha. Postavite nekoliko biljaka u vaš dom kako biste apsorbovali štetne supstance i povećali nivo kiseonika. Neke od najefikasnijih biljaka za pročišćavanje vazduha su paprat, aloe vera, krasula i dracaena.

4.Održavajte čistu i suvu okolinu. Vlažnost može pogodovati razvoju buđi i grinja, što može negativno uticati na kvalitet vazduha. Koristite odvlaživače vazduha biste smanjili vlažnost u prostorijama. Takođe, redovno čistite prašinu, vakumirajte tepihe i perite posteljinu kako biste uklonili alergene.

5.Izbegavajte hemikalije iz kućnih proizvoda. Mnogi kućni proizvodi, poput sredstava za čišćenje, boja i dezodoransa, mogu sadržavati štetne hemikalije koje mogu zagađivati vazduh. Razmislite o korišćenju prirodnih, ekološki prihvatljivih proizvoda ili napravite svoje domaće sredstva za čišćenje.

6.Čistite klima uređaj. Ako koristite klima uređaj, redovno čistite filtere kako biste uklonili prašinu, grinje i druge čestice. Pravilno održavanje klima uređaja pomaže u održavanju kvaliteta vazduha i sprečavanju širenja zagađivača.

7.Instalirajte kvalitetne filtere za vazduh. Kupite visokokvalitetne filtere za vazduh za vaš sistem ventilacije ili klima uređaj. Oni će pomoći u hvatanju čestica prašine, polena, dlaka kućnih ljubimaca i drugih zagađujućih supstanci iz vazduha.

8.Smanjite upotrebu duvanskog dima. Pušenje u zatvorenom prostoru značajno narušava kvalitet vazduha. Ako pušite ili imate članove porodice koji puše, razmotrite mogućnost pušenja na otvorenom ili stvaranje posebnih prostorija za pušenje.

9.Održavajte sistem ventilacije. Redovno proveravajte i čistite ventilacione otvore, ventilatore i klima uređaje. Očistite filtere i proverite da li je sistem ventilacije pravilno podešen. To će omogućiti bolju cirkulaciju svežeg vazduha i smanjiti koncentraciju zagađujućih supstanci.

10.Izbegavajte sušenje veša u zatvorenom prostoru. Kada sušite veš u zatvorenom prostoru, vlaga se povećava, što može stvoriti pogodno okruženje za razvoj buđi. Radije sušite veš na otvorenom ili koristite mašinu za sušenje veša.

11.Održavajte čistoću posteljine. Redovno perite posteljinu kako biste uklonili alergene, prašinu i znoj koji se nakupljaju tokom leta.

12.Izbegavajte prekomernu upotrebu mirisa i smanjite upotrebu aerosolnih sprejeva. Mirisne sveće i drugi mirisni proizvodi mogu emitovati štetne hemikalije. Koristite ih umereno ili se odlučite za prirodne alternative, poput esencijalnih ulja ili svežeg cveća. Sprejevi kao što su dezodoransi, parfemi i proizvodi za kosu sadrže hemikalije koje mogu negativno uticati na kvalitet vazduha. Pokušajte smanjiti njihovu upotrebu ili birajte proizvode s manjim uticajem na vazduh.

13.Povedite računa o kućnim ljubimcima. Kućni ljubimci mogu doneti alergene u vaš dom. Redovno čistite njihove prostorije, perite posteljinu na kojoj se oni nalaze i vodite računa o higijeni kućnih ljubimaca.

Pametno upravljanje vazduhom u vašem domu tokom leta može poboljšati kvalitet vazduha i doprineti ugodnijem okruženju za boravak. Pridržavanje ovih saveta će vam pomoći da održite čist i svež vazduh u vašem domu tokom letnjih meseci.

air purifier cozy white living room filter cleaning removing dust pm hepa home with woman reading book sofafor fresh air healthy lifeair pollution concept x

Koji faktori utiču na kvalitet vazduha u domu?

Kvalitet može varirati u zavisnosti od nekoliko faktora, uključujući spoljašnje zagađenje, aktivnosti u domaćinstvu, ventilaciju i održavanje prostora. Evo nekoliko činjenica.

Spoljašnje zagađenje

 • Kvalitet vazduha spolja može imati direktan uticaj na kvalitet vazduha u stanovima. Ako se nalazite u području s visokom koncentracijom zagađivača poput industrije, saobraćaja ili poljoprivrednih aktivnosti, može postojati veća verovatnoća da će se zagađivači prenositi u vaš dom kroz prozore, vrata ili ventilacione otvore.

Aktivnosti u domaćinstvu

 • Svakodnevne aktivnosti kao što su kuvanje, prženje hrane, upotreba hemikalija za čišćenje, farbanje ili upotreba mirisa mogu doprineti zagađenju vazduha u stanovima. Ovi procesi mogu oslobađati čestice, gasove i mirise koji mogu uticati na kvalitet vazduha.

Ventilacija

 • Nedovoljna ventilacija može dovesti do nakupljanja štetnih supstanci u vazduhu unutar stana. Ako vaš stan ima nedovoljno prozora ili slabe ventilacione sisteme, može biti teže osigurati protok svežeg vazduha. Loša ventilacija može doprineti povećanoj koncentraciji alergena, vlage i zagađivača u vazduhu.

Održavanje prostora

 • Nepravilno održavanje stana može pogoršati kvalitet vazduha. Nakupljena prašina, buđ i grinja mogu biti prisutni u prostorima koji se ne čiste redovno. Takođe, curenje i vlažnost mogu stvoriti povoljne uslove za razvoj buđi, što može uticati na kvalitet vazduha i izazvati zdravstvene probleme.

Važno je da redovno pratite kvalitet vazduha u svom domu i preduzimate mere za poboljšanje ako je potrebno, korišćenjem prečišćivača vazduha na primer.

Redovno održavajte uređaje za hlađenje i grejanje

Redovno održavanje uređaja za hlađenje i grejanje može biti ključno za održavanje kvaliteta vazduha u stanu. Evo nekoliko razloga zašto je to važno:

 • Čišćenje filtera je neophodno. Filteri u klima uređajima i sistemima za grejanje hvataju čestice prašine, polena, dlaka kućnih ljubimaca i druge zagađivače koji se nalaze u vazduhu. Ako se filteri ne čiste redovno, mogu postati zagušeni i manje efikasni u filtriranju vazduha. To može rezultirati povećanom koncentracijom čestica u vazduhu i smanjenjem kvaliteta vazduha.
 • Održavanje sistema ventilacije je važno. Sistem ventilacije u vašem domu omogućava cirkulaciju svežeg vazduha. Ako ventilacioni kanali nisu čisti i slobodni od zaprljanja, mogu postati leglo za buđ, grinje i druge alergene. Redovno čišćenje i održavanje ventilacionih kanala pomaže u održavanju protoka čistog vazduha u vašem domu.
 • Redovna provera i popravka curenja su važni koraci za održavanje čistog vazduha.Nepravilno održavani uređaji za hlađenje i grejanje mogu imati curenja koja mogu dovesti do ulaska spoljnih zagađivača, poput dima iz automobila ili prašine, u unutrašnjost stana. Ova curenja mogu negativno uticati na kvalitet vazduha i izazvati zdravstvene probleme.
 • Proveravajte nivo vlage. Prekomerna vlaga može dovesti do razvoja buđi i grinja, što može pogoršati kvalitet vazduha. Uređaji za hlađenje i grejanje mogu imati ugrađene sisteme za regulaciju vlage, ali je važno održavati te sisteme i redovno proveravati nivo vlage u prostorijama.

Čišćenje i promena filtera na klimi i drugim uređajima

Čišćenje ili zamena filtera na klima uređaju i drugim uređajima za hlađenje i grejanje je jedan od ključnih koraka u održavanju kvaliteta vazduha u vašem domu. Donosimo nekoliko smernica za čišćenje ili zamenu filtera:

 • Proverite uputstva proizvođača. Svaki uređaj ima svoje specifične preporuke za čišćenje ili zamenu filtera. Proverite uputstva proizvođača kako biste saznali koju vrstu filtera koristi vaš uređaj i koliko često bi trebalo da ga čistite ili menjate.
 • Redovno čistite filtere. Filtere treba redovno čistiti kako bi se uklonile akumulirane čestice prašine i ostali zagađivači. Pratite uputstva proizvođača o pravilnom čišćenju filtera. Većina filtera se može čistiti usisivačem ili ispiranjem pod mlazom vode. Nakon čišćenja, osušite filter pre nego što ga vratite nazad u uređaj.
 • Zamenite filtere prema potrebi. Filteri obično imaju ograničeni vek trajanja i trebalo bi ih zameniti kada postanu zagušeni ili prema preporuci proizvođača. Uobičajeno je da se filteri menjaju svakih 3 do 6 meseci, ali to može zavisiti od uslova u vašem domu, kao što su prisustvo kućnih ljubimaca ili alergije.
 • Kupite kvalitetne filtere. Prilikom zamene filtera, izaberite kvalitetne filtere koji su dizajnirani da efikasno hvataju čestice i zagađivače iz vazduha. Postoje različite vrste filtera, poput elektrostatičkih filtera ili filtera visoke efikasnosti (HEPA filtera), koji mogu pružiti bolju filtraciju vazduha.
young beautiful business woman is resting sofa after successful working day rest break x

Nabavite sobne biljke

Nabavka sobnih biljaka može biti odličan način da se poboljša kvalitet vazduha u vašem domu. One mogu apsorbovati štetne supstance iz vazduha i povećati nivo kiseonika, čime stvaraju čistiju i svežiju atmosferu. Donosimo vam 7 biljaka koje se često preporučuju zbog njihovih sposobnosti prečišćavanja vazduha:

1.Zmijska biljka – Sanseverija (Sansevieria): Ova biljka je poznata po svojoj sposobnosti da apsorbuje štetne hemikalije, poput formaldehida i benzena. Takođe, zmijska biljka emituje kiseonik tokom noćnih sati, što je suprotno od većine biljaka, koje emituju ugljen-dioksid noću. Dakle, ova biljka upija ugljen-dioksid tokom noći i pomaže pri uklanjanju formaldehida.

2.Drecena (Dracaena): Dracena je popularna biljka koja može filtrirati zagađujuće materije iz vazduha, uključujući ksilen, tricloroetilen i formaldehid. Smanjuje toksična isparenja organskih jedinjenja kao što su benzin i kiselina. Ova biljka ima različite vrste s atraktivnim lišćem i lako se održava.

3.Aloe vera: Osim svojih lekovitih svojstva, aloja vera takođe pomaže u filtriranju benzina i formaldehida iz vazduha. Ova biljka je veoma otporna i ne zahteva mnogo pažnje.

4.Filadendron (Philodendron): Filadendron je popularna sobna biljka koja se lako gaji i ima izvanredne sposobnosti filtriranja zagađujućih materija iz vazduha. Posebno efikasna u uklanjanju formaldehida.

5.Ljiljan mira (Spathiphyllum): Biljka je dekorativna i može pomoći u uklanjanju amonijaka, benzena i drugih štetnih supstanci iz vazduha. Takođe je poznata po svojoj sposobnosti da poveća vlažnost vazduha u prostoriji.

6.Zlatna puzavica: Ona pomaže u uklanjanju isparenja organskih jedinjenja iz sintetičkih boja i tepiha, a uzgaja se lako. 7.

Palma areka: Za nju kažu da je jedna od najboljih u prečišćavanju vazduha u prostorijama

Naravno da bi biljka bila efikasna potrebni su joj i neki uslovi poput svetlosti mesta gde ćete je staviti, vode i temperature u prostoriji. Redovno ih održavajte i one će vam pružiti maksimum.Znajte da one ipak nemaju toliku moć da same završe ceo posao oko čistog vazduha u vašem domu već će im biti potrebna i druga pomoć poput održavanje čistoće stana ili kuće i ventilacije. Sa njima dobijate lep i zdrav kutak. Ne preporučuje se njihovo držanje u spavaćoj sobi, jer kao i mi dišu tokom noći a samo danju prečišćavaju vazduh.

Higijena, čišćenje i provetravanje

Uz ove mere, možete stvoriti čistiju i zdraviju sredinu za život.

 • Prašina je jedan od glavnih izvora zagađenja vazduha u domu. Redovno brišite prašinu sa površina, kao što su nameštaj, police, prozori, vrata i druge površine. Koristite meke krpe ili usisivač sa četkom kako biste uklonili prašinu sa teže dostupnih mesta.
 • Tepisi i podovi mogu akumulirati prašinu, alergene i druge čestice koje mogu uticati na kvalitet vazduha. Redovno usisavanje tepiha i podova pomaže u uklanjanju ovih čestica. Koristite usisivač sa HEPA filterom, koji može efikasnije zadržati sitne čestice.
 • Krevet i posteljina mogu biti izvor buđi, prašine i grinja. Perite posteljinu redovno u vrućoj vodi kako biste eliminisali alergene i druge zagađivače. Takođe, usisavajte i čistite madrace i jastuke da biste smanjili nakupljanje prašine i grinja.
 • Redovno otvarajte prozore kako biste omogućili svežem vazduhu da uđe i da se izbaci ustajao vazduh iz stana. Provetravanje je posebno važno tokom letnjih i prolećnih meseci kada je spoljašnji vazduh svežiji. Pokušajte provetriti prostorije barem nekoliko minuta dnevno.
 • Previsoka ili preniska vlažnost vazduha može uticati na kvalitet vazduha. Održavajte optimalnu vlažnost u prostorijama pomoću ovlaživača vazduha u suvim uslovima ili odvlaživača vazduha u vlažnim uslovima. Takođe, popravite curenja ili vlažnost problema koji mogu dovesti do razvoja buđi.
man holds hand steam aroma oil diffuser home x

Prečišćivači vazduha kao najefikasnije rešenje za tvoj dom

Oni rade filtriranjem vazduha i uklanjanjem čestica, alergena, zagađivača i drugih nečistoća iz vazduha. Evo nekoliko razloga zašto prečišćivači vazduha mogu biti korisni:

Filtriranje čestica

 • Prečišćivači vazduha koriste filtere, poput HEPA filtera, koji mogu efikasno hvatati čestice prašine, polena, dlaka kućnih ljubimaca, plesni i drugih alergena u vazduhu. Ovo je posebito korisno za ljude koji pate od alergija ili astme.

Uklanjanje zagađivača

 • Prečišćivači vazduha mogu takođe filtrirati zagađivače poput hemikalija, dima, mirisa, gasova i drugih štetnih supstanci iz vazduha. To može pomoći u smanjenju izloženosti ovim zagađivačima i očuvanju čistijeg i zdravijeg vazduha u vašem domu.

Smanjenje mirisa

 • Prečišćivači vazduha mogu efikasno neutralisati neprijatne mirise iz kuhinje, duvanskog dima, kućnih ljubimaca i drugih izvora. Oni koriste filtere s aktivnim ugljem koji efikasno apsorbuju mirise i čestice koje ih uzrokuju.

Poboljšanje opšteg zdravlja

 • Čistiji vazduh u vašem domu može imati pozitivan uticaj na vaše zdravlje i blagostanje. Smanjenje izloženosti alergenima i zagađivačima može smanjiti simptome alergija, astme i drugih respiratornih problema. Takođe, čist vazduh može doprineti boljem snu, većem nivou energije i opštem osećaju svežine.

Pogodnost i jednostavnost korišćenja

 • Prečišćivači vazduha su prilično jednostavni za korišćenje. Mnogi od njih imaju različite podešavanja brzine ventilatora i tajmera, što vam omogućava prilagođavanje rada uređaja prema potrebama i preferencijama.

Važno je napomenuti da prečišćivači vazduha ne mogu rešiti sve probleme u vezi sa kvalitetom vazduha, posebno ako postoji osnovni izvor zagađenja koji zahteva posebne mere. Ipak, oni mogu biti vrlo korisni u dopunjavanju drugih mera, kao što su redovno čišćenje, provetravanje i održavanje doma.

Ako želite da imate svež morski vazduh u domu neka vaš izbor bude Beurer MK 500

image

On ovlažuje, prečišćava, mineralizuje, steriliše i jonizuje vazduh. Neke od njegovih sjajnih karakteristika su da poboljšava disanje i opšte stanje organizma, u vazduh raspršuje čestice morske soli i stvara okruženje sa umirujućim morskim vazduhom.

Neke od pogodnosti su i:

 • UVC lampa koja uklanja 99% virusa, bakterija i mikroorganizama
 • Dodatna jonizacija tako da pre nego što se vazduh obogaćen mineralima vrati u prostoriju, pomoću jonizacionog filtera dodatno se vrši čišćenje
 • Zahvaljujući bloku isparivača vazduh je obogaćen mineralima
 • Sa dva predfiltera ima moć da ukloni 70% čestica polena, prašine, nečistoću, životinjske dlake.
 • Tiho radi tako da ga možete koristiti tokom noći bez ometanja
 • Senzori mere kvalitet vazduha u realnom vremenu i prikazuje indikatore na aparatu, što omogućava praćenje nivoa zagađenja i uključivanje prečišćivača vazduha kada je to potrebno.

Sa ovim modelom osećaćete se kao da ste na moru, a vazduh će u domu biti uvek svež i čist.

O 10 najčešćih pitanja o prečišćivačima vazduha čitajte OVDE.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *