Sokovnik za osveženje i zdravlje u čaši

naslovna
sokovnik

Ceđeni sokovi dobijeni iz voća i povrća su prava vitaminska bomba.

Vrućine su i vreme je da pređete na lagane obroke i malo korigujete navike. Najzdravija je sirova hrana i ceđeni sokovi dobijeni pomoću sokovnika ili blendera iz voća i povrća. Prava su blagodet.

image

Voće osim korisnog ploda ima i koru koja poseduje najveću biološku aktivnost. Kore jabuke, borovnice, jagode, trešnje, kruške, smokve ili borovnice na primer su u stalnom kontaktu sa suncem i poseduju pigmente sa hranljivim materijama. Ta kora štiti od UV zraka i samim tim je smanjen rizik od raka. Glavni izvor vlakana osim kore naravno je i srž. Sočni delovi citrusa su najbogatiji vitaminom C, a pulpa je neverovatno zdrava i bogat izvor flavonoida. Pulpa sadrži celulozu koja je korisna organima za varenje.

Ako iz soka odstranite sve hranljive materije on se pretvara u šećer. Imajte na umu da je najbolje da sami kod kuće u svom sokovniku napravite pravi prirodni sok. Podsećamo vas da se u prodavnicama najmanji procenat sokova prvi od pravog voća. U te industrijske sokove najmanji je deo voća, a najveći raznih dodataka poput: šećera, boja, arome, konzervansa.

image

Sve je jednostavno. Uzmite voće i stavite u sokovnik ili blender i uživajte u raznim ukusima. Za tili čas dobićete čašu punu zdravlja.

Hladno ceđeni sok vam poklanja jak imuno sistem. To je ustvari zdrava infuzija. Ceđeni sok i sokovnik je najjače oružje u borbi protiv virusa, bakterija i bolesti. Enzimi, hranljive materije, vitamini, minerali i sve što vam je neophodno za zdravlje dobićete iz voća i povrća odnosno soka.

Varenje čvrtse hrane se odvija satima, a sokovi se vare najviše za desetak minuta i deluju kao infuzija enzima i vitamina na organizam. Naravno sok nije zamena za vodu koja mora takođe da se pije. Voda iz voća i povrća nije obična već organska i živa. Samo stavite u sokovnik i ceo posao je završen. Nije potrebno kuvati, pasterizovati, preraditi.

Sok sa pulpom se vari nešto duže i te vlaknaste materije u kaši više opterećuju organe za varenje. Dobar sokovnik omogućava da organizam prihvata nutrijente bez potrošnje energije. Taj kupljeni sok u prodavnici je termički obrađen, uglavnom se ne pravi os vežeg voća i povrća i ustavri odstranjen je život u njemu i nije koristan. “Gusti” sok nije zdrav, jer se on uglavnom pravi od koncentrata voća sa mnogo šećera i aditiva. Olakšano varenje omogućava sirovo, nekuvano i neobrađeno voće i povrće.

image

Posetite Tehnomedia prodavnice i nabavite aparat za pravljenje soka. Očekuje vas odličan letnji izbor. Dobro će vas osvežiti i nahraniti potrebnim vitaminima.

Tehnomedia, 20 godina drugačiji od drugih.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *