Šta je rezolucija ekrana?

televizor i stalaža

O rezolucijama ekrana i o njihovim razlikama čitajte ovde.

Ovo je period godine kada se najviše vremena provodi u domovima i ispred TV ekrana. Vreme je da kupite novi televizor. Prilikom kupovine obratite pažnju na veličinu ekrana i rezoluciju. Možda ste sebi postavljali brojna pitanja. Šta znače ti silni brojevi? Koje su razlike između rezolucija i koliko su one vidljive? Da li će rezolucija ekrana biti veća ako je i ekran televizora veći? Šta znače oznake 4K, 8K, Full HD, 1080p?

Šta je rezolucija televizijskog ekrana?

Najveći uticaj prilikom gledanja televizije i koliko vam je prijatno i praktično ima upravo rezolucija ekrana zajedno sa veličinom. Rezolucija ekrana je merenje broja piksela procenom visine i širine. Odnosi se na broj piksela na TV ekranu. Slika je detaljnija i jasnija ako je rezolucija veća, jer je samim tim veći i broj piksela. Veći je broj najsitnijih detalja koji se mogu pročitati sa ekrana ako je i broj piksela veći.

Na osnovu rezolucije ekrana, televizori se dele u 4 grupe:

Od vaših potreba i namene izaberite i rezoluciju ekrana.

Rezolucija 8K

SAMSUNG QE85QN900BTXXH

Ako želite televizor sa trenutno najboljom, visokom rezolucijom onda je dobar izbor 8K. Ta tehnologija pruža neverovatno dobar kvalitet slike. Gledajući u ekran TV uređaja sa rom rezolucijom imaćete utisak neverovatne beskonačne dubine slike, kao da vi hodate kroz te scene i sve je tako precizno kao da možete dodirnuti svaki detalj. Kristalno jasna slika televizora sa ovom rezolucijom je dobijena kao rezultat najviše tehnologije slike, najsavremenije tehnologije displej panela i najbolje tehnologije poluprovodnika. 8K rezolucija znači da televizor ima ekran sa 33 miliona piksela (tačkica), odnosno sastoji se od 7680 piksela horizontalno i 4320 piksela vertikalno. Slovo K u 8K označava kilo (1 000) a to znači da taj model televizora ima oko 8 000 piksela horizontalnu rezoluciju. Sve ono što očekujete od velikog ekrana pružiće vam ova rezolucija i bez obzira na sedenja ispred TV ekrana nema vidljivih piksela. Doživećete i boje na drugačiji način, jer su prikazane bogatije, čistije i detaljnije.

Naša ponuda televizora sa 8K rezolucijom Samsung će vas oduševiti.

Rezolucija 4K

HISENSE 75U9GQ

4K rezoluciju zovu i ultra HD rezolucija. Ekran sa 4K tehnologijom znači da ima 8 megapiksela. Radi se o ultra-visokoj horizontalnoj rezoluciji od 3860 piksela. Preciznije su 4 puta od standardnih 1080p ili full HD modela. Njihova cena je pristupačna. Pružaju neverovatan doživljaj gledanja TV sadržaja, od filmova, sportskih događaja, koncerata kao i igara.

Najtraženiji su upravo 4K Ultra HD televizori koji su idelani za svakodnevno gleanje kao i za tehničke uslove koje nude telekomunikacioni operateri i striming servisi.

Rezolucija 1080p ili Full HD

GRUNDIG 40 VLE 6910 BP Smart Full HD TV

Osnovnu i kristalno jasnu rezoluciju daje 1080p ili Full HD. Gledaćete sportska dešavanja i filmove sa slikom visoke rezolucije i odličnog kvaliteta i sa Full HD-om.

Rezolucija HD

HD rezolucija je dobar izbor ako TV koristite samo za reprodukciju pozadinskog zvuka, ako vam je potreban dodatni televizor u domu po povoljnoj ceni i slično. Ova rezolucija se smatra osnovnom i daje relativno visok kvalitet slike. HD televizori isto mogu biti smart. Ova rezolucija je lošijeg kvaliteta u odnosu na opciju Full HD.

PHILIPS  32PHS6605/12

Šta označavaju mala slova p ili i?

Broj piksela određuju brojevi, ali mala slova p ili i se takođe mogu naći kod oznake rezolucije. Uz oznaku rezolucije može se naći i malo slovo p (progressive) i prikazuje horizontalne linije piksela. Pored oznake rezolucije ako se nalazi malo slovo i (interlaced) to označava da se prikazuje svaka druga linija horizontalnih piksela, a naš mozak dopunjuje sliku koristeći svoje mehanizme. Rezolucija gde se nalazi slovo p pruža bolji kvalitet slike. Full HD rezolucijom se ne smatra rezolucija 1080i, sadržaj u pinom HD kvalitetu nije u stanju da prikaže HD ready.

Savet

Preporučuje sa za što veći ekran televizora da izberete model sa većim brojem piksela kako biste imali savršenu sliku na ekranu i videli i one najsitnije detalje.

Na kvalitet sadržaja koji se reprodukuje pored vašeg novog televizora koji može da pruži najkvalitetniju rezoluciju utiče i rezolucija u kojoj će moći da se gleda. Ako se TV programi emituju u rezoluciji 576p signal će biti kvadratan bez obzira što je ekran sa dobro rezolucijom i veliki. U svakom slučaju, programe visoke definicije koje obezbeđuju televizijski emiteri sigirno će pronaći televizori sa naprednijom tehnologijom.

Sad možete u kupovinu televizora. Tehnomedia nudi maksimalan izbor po minimalnim cenama, jer mi smo totalno drugačiji od drugih.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *