Šta sve možete prati u veš mašini?

x Sta sve mozete prati u masini

Uređaj koji je svima olakšao život je veš mašina.

Uređaj koji se nalazi u svakom domaćinstvu i koji je najvredniji je veš mašina. Ona je moćna i idealni saveznik u borbi protiv prljavštine, fleka…Ako ste se pitali šta smete da perete u njoj, a šta ne evo odgovora.

Zavese za tuš kabinu, prostirke, plišane igračke, kačkete, podloge za miša, kuhinjske rukavice za vađenje posuda iz rerene i slično možete bez ikakvog straha da će se nešto desiti operete na niskim temperaturama. Sve će izgledati čisto i kao da je upravo kupljeno.

image

Kućne papuče i mnoge modele patika možete oprati u veš mašini. Mnogi noviji modeli veš mašina imaju specijalan program za pranje patika i onda je sve jednostavno i lako, jer vama ostaje samo da pronađite tu opciju, uključite je i sačekate da mašina sve uradi sama. Međutim ako vaš uređaj ne poseduje tu opciju možete ih isto oprati na sledeći način. Stavite dva ili tri stara peškira kako biste zaštitili bubanj prilikom pranja kako patike ne bi udarale njegovu unutrašnjost prilikom pranja, zatim ubacite patike u bubanj, stavite malo praška i uključite na 30 stepeni. Patike možete staviti i u pamućnu vrećicu koju možete kupiti u specijalizovanim prodavnicama i onda zajedno oprati.

Možete prati i nešto što koriste kućni ljubimci. Mekani krevetac ili podlogu manjih dimenzija sasvim lepo će oprati vaša veš mašina. Ogrlice i povodce kao i patike najbolje je prvo staviti u vrećice za pranje veša koje se mogu upotrebiti više puta za pranje osetljive robe.

Školski rančevi, cegeri za pijacu i nabavku, torbe za trening ili neke druge koje nisu od kože mogu se lepo i sigurno oprati u mašini za pranje veša. Prvo ispraznite sadržaj iz njih zatim ih stavite u bubanj i podesite da se operu na niskoj temperaturi 20 ili 30 stepeni.

Jastučiće možete takođe oprati u veš mašini na nižoj temperaturi. Osim od memorijske pene kao i ako na etiketi piše da se ne peru u mašini.

Sakoe možete i sami oprati u mašini. To ne važi za blejzere od satena i svile koji se mogu očistiti jedino u radnjama hemijskog čišćenja. Jednostavno stavite sakoe u bubanj i podesite program za osetljivu tkaninu ili na niskoj temperaturi. Nakon toga je potrebno samo peglanje i izgledaće kao da ste ga upravo kupili u butiku.

image

Istorija…

Preteča prve veš mašine bilo je ručno pranje veša. U to vreme ženske ruke su bile i programator i bubanj i centrifuga. Bio je to mučan posao. U loncima, metalnim posudama i improvizovanim koritima naporno su prale, ispirale i cedile veš. Jakob Kristijan Šefern 1767 je konstruisao prvu veš mašinu. Veš se okretao u velikom udubljenju koje je bilo napravljeno od izbušenog lima. U to vreme prosečna brzina bubnja bila je 30 do 45 obrtaja u minutu. U njoj se nalazio i grejač čija je uloga bila da zagreje vodu koju će kasnije izmeriti termostat, a prilikom rada elektromotora pokretao se bubanj. Pumpa za vodu i filter napravljenos su tako da su izbacivali prljavu vodu i sprečavali da neki sitni delovi prođu kroz mehanizam veš mašine. Programator je omogućavao da se upravlja tom pra-mašina, odnosno da se: podesi, uključi i isključi.

Maksimalan izbor veš mašina za pranje po minimalnim cenama očekuje vas u Tehnomedia maloprodajnim objektima. Tehnomedia je totalno drugačija od drugih. Proverite.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *