Svetlost

Led sijalice

Sijalice koje će vaš dom pokazati u boljem svetlu su LED sijalice. One duže traju i troše manje energije.

Sijalice su neophodne  svakom domu, ali u dilemi ste za koju vrstu da se odlučite. Potrebno vam je osvetljenje koje će napraviti dobru atmosferu i ulepšati prostorije. Predlažemo led sijalice. Posetite Tehnomedia centar i izaberite LED sijalice i Led rasvetu proverenih proizvođača.

LED sijalice za istu snagu daju mnogo više svetlosti od onih običnih, standardnih sijalica  i to je jedna od njihovih glavnih prednosti. Jačina svetlosti kod LED sijalica je uvek konstantna, a traju mnogo duže od običnih, odnosno do 50 000 sati, što je otprilike oko 10 godina. LED sijalice imaju odličan kvalitet boje. Nijansa bele boje koju ispuštaju je jasna, a prilikom prigušenja energije kod njih ne dolazi do treperenja, za razliku od običnih sijalica. Kupujući jednu LED sijalicu štedite novac, jer ona troši i do 10 puta manje struje. Bez obzira što u startu deluje kao da su LED sijalice znatno skuplje, dugoročno predstavljaju isplatljiviju investiciju u odnosu na starije vrste sijalica.

Prednosti LED sijalice u odnosu na obične

Potrošnju električne energije je manja i do 90%. Prosečan vek trajanja je oko 100 puta više od obične. Ne emituje IR ili UV zrake. Otporna je na vibracije. Trenutno paljenje i nema poznatih opasnosti kod odlaganja, jer su bez žive i olova. Poseduju potpunu IP zaštitu. Pošto LED sijalice karakteriše niska potrošnja struje i vrlo malo generisanje toplote, smanjen je rizik od požara i čini ih pogodnim čak i za instalaciju na mesta gde je teška zamena.

x Led sijalice

Kada pomenemo snagu sijalice u vatima (W), prva asocijacija jeste jačina svetlosti sijalice. Međutim, snaga u vatima (W) ustvari označava potrošnju električne energije i ne mora uvek direktno da reflektuje i jačinu svetlosti koju sijalica proizvodi. Srazmerno svojoj snazi, svaka sijalica proizvodi određenu količinu svetlosti i ona se izražava u lumenima (“lm”). Prilikom kupovine mnoge zbuni da LED sijalica od svega 9W može da zameni klasičnu od 75W pa izaberu jače nego što im je potrebno. Znači treba uporediti lumene, a ne vate.  

Za razliku od klasičnih sijalica koje daju žutu svetlost, LED sijalice emituju tople i hladne boje. Boja svetlosti se obeležava u Kelvinima (K) i kreće se u rasponu od 2700 K do 6500 K. Za tople boje se smatraju sve boje do 3500 K, boje od 3500 do 5500 K su neutralne (bele), dok se boje preko 5500 K smatraju hladnim (ekvivalent dnevnoj svetlosti).

Toplo bele sijalice se preporučuju za kućnu rasvetu, imaju prijatno toplo svetlo, slično klasičnim sijalicama, pa su posebno pogodne za dnevnu ili spavaću sobu. Neutralne bele boje su pogodne za poslovne prostore i radne sobe, stvaraju malo više svetlosti od toplih sijalica i zbog svoje neutralne boje manje opterećuju oči tokom rada. Hladnobele boje (dnevna svetlost) su odlične za čitanje i rad sa dokumentima, preporučuju se za lampe i poslovne prostore, a takođe su popularne i za osvetljenje izloga. Osim toplih i hladnih nijansi bele boje, LED sijalice takođe mogu da imaju i druge boje (slično klasičnim led diodama), na primer: crvena, zelena, plava i druge. Ovakve sijalice se ređe koriste u kućnim uslovima, ali imaju sve češću primenu kod svetlećih reklama.

LED sijalice imaju različite vrste grla za povezivanje na električne instalacije. Dok se kod klasičnih i štedljivih uglavnom koriste standardna E27 i E14 grla sa navojem, LED sijalice pored ovih uobičajenih grla dolaze sa mnogo većim izborom grla u zavisnosti od namene konkretnog modela. Pojedina grla se mogu lako konvertovati na druga upotrebom odgovarajućih adapter grla za sijalice. Većina LED sijalica radi na standardnom naponu od 220V (AC), ali su takođe dostupne i varijante koje rade na 12V (DC). Ove LED sijalice su prevashodno namenjene za razne gotove rasvetne elemente koji u sebi imaju napojnu jedinicu sa konverzijom od 220 na 12V.

Posetite najbližu Tehnomedia prodavnicu i uštedite i osvetlite svoj dom LED rasvetom. Tehnomedia nudi maksimalan izbor po minimalnim cenama, jer je totalno drugačija od drugih. Proverite.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *