Turnir u odbojci na pesku

image

Turnir u odbojci na pesku “Dođi na pesak 2021” održava se na Popovoj plaži u Zaječaru, od 22. do 25. avgusta. Generalni sponzor takmičenja je kompanija Tehnomedia centar d.o.o.

Na turniru učestvuje 18 ekipa. Snage će odmeriti za mlađe kategorije 6 timova, a za seniore 12 ekipa. Šta ume i zna pokazaće i tim veterana.

  n

O turniru…

Kako su naveli organizatori, za 4 dana koliko traje turnir na pesku ćemo upoznati 108 takmičara.

“Najmlađi učesnik ima 10, a najstariji 59 godina. Ovo je prvi turnir koji organizujemo, a mi smo zaječarski srednjoškolci i studenti, zaljubljenici u sport i odbojku. Obezbedili smo vredne nagrade, a posebno se zahvaljujemo generalnom sponzoru, Tehnomedii na finansijskoj podršci, majicama, kačketima i svemu ostalom”, ističe jedan od organizatora Bratislav Kostić.

Za najbolje na turniru u odbojci “Dođi na pesak 2021” obezbeđene su vredne novčane nagrade, kao i pehari i medalje.

Pravila…

Ekipe su mešovite, sto znači da je čine 2 momka i 2 devojke + 2 izmene. Igra se u dva dobijena seta do 15 poena, osim finala, tada se igra u 2 dobijena seta do 21. Dozvoljena su dva tajm-auta i četiri izmene (dve pune) u toku jednog seta.

Humanitarci

U okviru turnira, organizuje se i humanitarno nadmetanje Zimi-zami-zum (papir-kamen-makaze). Kao prijavu, svaki učesnik će doneti po jedan slatkiš ili slaniš, a svi prikupljeni slatkiši biće poklonjeni jednom od zaječarskih vrtića.

  n

Kompanija Tehnomedia centar d.o.o. i zaposleni priključili su se ovoj akciji i donirali slatkiše i slaniše namenjene najmlađima i zaječarskom vrtiću.

Tehnomedia-generalni sponzor

Tehnomedia je prijatelj i sponzor mnogobrojnih kulturnih i sportskih dešavanja. Kao i uvek podržava sport, a kao društveno odgovorna kompanija posvećena je pružanju podrške lokalnoj zajednici i na ovakav način, kroz sport i sportske manifestacije ili takmičenja. Ovo je dobar način kako motivisati mlade i decu i usmeriti ih ka pravim vrednostima, sportskim terenima i zdravlju.

Finale turnira je u sredu, 25. avgusta.

  n

Zanimljivosti…

Za odbojku na pesku se kaže da je sport za dušu i oči. Ništa lepše i atraktivnije nego posmatrati odbojkaše, a naročito odbojkašice, kako servirju, smečuju, blokiraju, skaču i prljaju se peskom. Odbojka na pesku je rođena na kalifornijskim plažama, na obali okeana kao dobra zabava davne 1920. godine u Santa Moniki. Tridesetih godina prošlog veka u svakom timu je bilo po 4 igrača, a u početku 6. Mreža je bila niža nego danas do četrdesetih godina XX veka. U mestu State Beach 1948. godine je odigran prvi turnir. 1976. godine je održano prvo svetsko prvenstvo. Međunarodna odbojkaška federacija (FIVB) priznala je odbojku na pesku 1986. godine. Na Olimpijskim igrama u Barseloni kao egzibicioni sport pojavila se 1992. godine. Tek je 1996. u Atlanti prepoznat kao ozbiljan takmičarski sport i kao takav ušao u program Olimpijskih igara. Glumci iz američke TV serije „Čuvari plaže” (Baywatch), su bili jedni od najuspešnijih promotera ovog sporta.

Atmosfera s Popove plaže…

  n
  n
  n
  n
  n
  n
  n
  n
  n
  n
  n
  n
  n
  n
  n
  n

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *