Vodič za kupovinu električnog trotineta

x  T.

Električni trotineti su trenutno najpopularnija prevozna sredstva u svetu. U ovom tekstu vam ukazujemo na šta da obratite pažnju prilikom kupovine.

MS ENERGY E Trotinet X10 Crno Zeleni

Zašto kupiti električni trotinet?

 • Zato što je ekonomičan, jednostavan i praktičan
 • Moguće je stići bilo gde, brzo, lako i bez napora

Tehnomedia ponuda

Prednosti električnog trotineta

 • Ima najnižu cenu u odnosu na druga prevozna sredstva
 • Nije vam potrebna vozačka dozvola
 • Nije vam potreban mehaničar, održavaćete ga sami.
 • Možete brzo stići s jednog na drugo mesto i ne morate da brinete o tome kako ćete se i gde parkirati. Nećete biti nervozni zbog gužve u saobraćaju.
 • Nećete se umoriti kao kada vozite bicikl.
 • Možete se kretati i trotoarom i biciklističkom stazom. Pojedini modeli su dovoljno brzi i možete ih voziti i na ulici.
 • Poseduje samo kočnicu i gas tako da je vožnja jednostavna
 • Ne zagađuje životnu sredinu i ne emituju izduvne gasove
 • Pruža vam osećaj slobode prilikom vožnje
 • Možete ga sklopiti nakon vožnje i poneti sa sobom na posao, ili staviti u auto
 • Dizajn je jednostavan i jedinstven

Mane električnog trotineta

 • Ne može da se vozi po snegu, ledu i kiši.

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine?

Pre kupovine proverite koja je najveća brzina koju može da postigne trotinet, njegovu snagu, bateriju, kočnice, nosivost, sklopivost i prenosivost.

Baterija

Obratite pažnju na samu bateriju kao i na njenu snagu. Koriste se uglavnom punjive litijum-jonske, slične onima iz telefona ili laptopa, ali sa mnogo većom snagom. Nalaze se skrivene u cevi upravljača, a češće u podnožju. U proseku baterije traju do 3 godine. U zavisnosti od veličine i jačine trotineta baterija će se u proseku napuniti za 3 do 6 sati, a potrebna vam je samo standardna utičnica.

Baterijski sitemi su uglavnom od 24 do 48 V, dok se kapaciteti kreću od 5 000 do 10 000 mAh. Veće kapacitete i dodatne izmenjive baterije mogu imati napredniji modeli. Kod ovih trotineta prosečna potrošnja električne energije kreće se od 6 do 10 Wh/km. Potrošnja je dakle zanemarljivo mala.

Kapacitet baterije je veoma važan, jer određuje koliko ćete preći za jedno punjenje, vreme i broj ciklusa punjenja. Možda će vas zbuniti specifikacije o bateriji, jer ponekad različiti proizvođači jačinu baterije prikazuju u različitim jedinicama. Kod autonomije baterije važno je da obratite pažnju na udaljenost i vreme. Da li baterija ima 289 Wh ili 24 V neće vam mnogo toga razjasniti i pokazati, ali sve će biti jasnije ako znate da ćete preći maksimalno 20 km sa baterijom trotineta koja će trajati 1 sat sa jednim punjenjem.

Na brzinu pražnjenja baterije utiče i broj vaših kilograma kao i teren za vožnju. Naravno baterija će duže trajati ako vozite lagano po ravnom terenu i imate oko 70 kg, nego da vozite prosečnom brzinom od 20 km/h po brdovitom, neravnom terenu sa mnogo uspona i imate 100 kg.

Pravu sliku autonomije uređaja dobićete ako sve prosečne podatke koje je naveo proizvođač trotineta u specifikacijama preračunate na osnovu terena, brzine kojom vozite i težine.

MS ENERGY E Trotinet R10 Crno Sivi

Brzina

Proizvođači navode u specifikacijama: maksimalnu i preporučenu brzinu.

Makismalna brzina nikada nije ista i zavisi od mnogo faktora: vremenskih uslova, terena po kom se vozi, nagiba, vaše težine i visine. Na brzinu trotineta utiču još i: motor, njegova snaga i pogon, nosivost, kapacitet baterije, mekoće guma, odnosno koliko su napumpane.

Imajte na umu da proizvođači uglavnom objave podatak o dometu dobijen testiranjem u idealnim uslovima.

Modeli uglavnom imaju motore snage od 200 do 300 W i postižu brzinu od 15 do 30 km/h. Vožnja normalnom brzinom iznosi od 15 do 18 km/h. Brži je 5 puta od običnog hodanja.

Nosivost

Ono što karakteriše sve trotinete je ravna platforma na koju vozač stavlja obe noge. Minimalna nosivost je oko 70 kg, ali ima i onih do 140 kg.

Osnovno pravilo je da poštujete preporuke proizvođača iz specifikacija (karakteristika). Ako je navedeno da je nosivost trotineta, na primer dečijeg modela 60 kg, nemojte ga voziti ako ste teži i imate 80. Na performanse trotineta utiče podatak o maksimalnoj nosivosti. Taj podatak pokazuje koliku maksimalnu težinu može da podnese trotinet.

Težina trotineta može biti od 12, 15 kg pa do 45 kg. Od otpornijih i lakših materijala kao što je aluminijum napravljeni su brži trotineti.

Ponudu električnih trotineta za odrasle možete pogledati ovde.

Ponudu električnih trotineta za decu možete pogledati ovde.

APRILIA E-SR1

Kočnice

Postoji nekoliko vrsti kočnica. Obratite pažnju i da li trotinet za koji ste zainteresovani ima jednu ili dve kočnice. Kočnice se neophodne zbog bezbednosti. Postoje modeli sa disk kočnicama, neki se oslanjaju na elektronsku, dok pojedini trotineti poseduju samo zadnju ili prednju kočnicu.

Na težinu trotineta utiče baterija i ako se tome doda i vaša težinu to je velika masa koju je potrebno za kratko vreme zaustaviti. Zato je bolji izbor da vaše vozilo ima na oba točka kočnice a ne samo na jednom.

Odličan izbor je električna disk kočnica na oba točka. Najjednostavnije je i najbrže zaustavljanje sa disk kočnicama. Većina ima ABS sistem koji ne dozvoljava da vam blokiraju točkovi, tako da prilikom blokiranja točkova skoro da ne postoji mogućnost da preletite “naglavačke”.

Ručna kočnica je najjednostavnija i funkcioniše kao i prilikom vožnje bicikla. Kada odlučute da se zaustavite samo pritisnete kočnicu.

Gume, točkovi i udobnost

Najjednostavniji modeli imaju male i pune gume. Neki imaju pneumatske gume, a neki modeli klasične sa unutrašnjom gumom ili tubeless gumama. Lakšu vožnju po neravnim terenima ili prilikom penjanja omogućiće veći točkovi, dok će amortizeri uticati na udobnost.

Na udobnost vožnje utiču i točkovi trotineta. Ne preporučuju se oni manji od 8 inča. Važno je da stojite pravo dok vozite i da se osećate prijatno i udobno i zato je važna visina trotineta.

DUCATI Pro II Plus

Prenosivost i sklopivost

Veličina je bitna, a u ovom slučaju bolje je manje. Trotinet je manji u odnosu na bicikl. Možete ga parkirati gde poželite, jer ne zauzima puno prostora. Neće vam smetati gužva u saobraćaju, jer ćete lako manevristai i izbeći sve što vam smeta. Nije težak i to je još jedna prednost. Najveći broj modela je nešto teži od 10 kg, ali ima i dosta težih. Sklopiv je tako da je to dodatni plus. Za tren oka smanjićete dimenzije svog električnog trotineta i poneti ga sa sobom gde god poželite.

Pre kupovine proverite da li može i koliko da se sklopi. Što ga više sklopite, manje mesta će zauzeti u domu, autu, na poslu i slično.

Predlog za kupovinu

Karakteristike jednog klasičnog modela električnog trotineta za odrasle

 • Snaga motora od 250 W
 • Nosivost: 100 kg
 • Najviša brzina od 25 km/h
 • Prečnik točkova od 8,5 inča
 • Autonomija: 20 km
 • Težina 13 kg

Modeli koji sadrže manje oznake su jeftiniji i namenjeni su korisnicima koji su manje zahtevni. Proverite i njegovu otpornost na vodu, ako ćete se voziti i pri slaboj kiši, na primer.

DENVER SCK-5400 WHITE

Dečiji trotineti

Mališani vole trotinete i zato posetite Tehnomedia maloprodajne objekte i izaberite omiljeni dezen među kvalitetnim modelima za svoje dete. Oni su veselih boja i ono što je najvažnije sigurni i bezbedni. 

Garancija

I na električnom trotinetu kao i na svakom električnom uređaju može da se desi kvar. Bićete sigurni i mirni ako kupovinu obavite u Tehnomedia prodavnici, jer dobijate garanciju u trajanju od 2 godine.

Proizvođači i cene

U zavisnosti od mogućnosti i naprednih funkcija modela zavisi i cena. Savremeniji trotineti uglavnom poseduju prateću mobilnu aplikaciju sa dodatnim podacima o dometu, bateriji, brzini i kretanju.

 • APRILIA sa online cenom 84 999 dinara
 • DENVER sa online cenom od 15 999 do 36 999 dinara
 • DUCATI sa online cenom od 39 999 do 72 999 dinara
 • E-TWOW sa online cenom od 99 999 do 149 999 dinara
 • LAMBORGHINI sa online cenom od 59 999 dinara
 • MS ENERGY sa online cenom od 35 999 do 169 999 dinara
 • RAZOR sa online cenom 46 999 dinara
 • RING sa online cenom od 36 999 do 49 999 dinara
 • SEGWAY sa online cenom od 28 099 do 89 999 dinara
 • VR46 sa online cenom 20 999 dinara
 • XIAOMI sa online cenom od 37 599 do 63 999 dinara
 • XPLORER sa online cenom 56 999 dinara
 • YUGO sa online cenom 42 999 dinara
LAMBORGHINI AL1 Crna

Zaključak

Električni trotinet je odlična investicija. Ovaj dvotočkaš uštedeće vaše vreme i novac, a u isto vreme vas zabaviti i relaksirati.

E-trotinet je potreba, jer će vam svakako olakšati život. Zato pravac u Tehnomediu. Nudimo maksimalan izbor po minimalnim cenama.

This image has an empty alt attribute; its file name is Tehnomedia.jpg
je totalno drugačija od drugih. Proverite.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *